Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Ile cukru jest w arbuzie?
  • Czy arbuz ma witaminy?
  • Czy arbuz jest zdrowy?
  • Czy warto jeść arbuza?

Ile cukru jest w arbuzie?

Zła sława arbuza pokutuje jeszcze w wielu rodzinach, podobnie jak w przypadku pieczarek, o których pisaliśmy wcześniej. Rzeczywiście, arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. Jest to  jednak plusem, zwłaszcza dla osoby odchudzającej się. Wprawdzie sporo ma też cukru - 11 g węglowodanów, w tym 9 g cukrów prostych (dlatego m.in. tak nam smakuje), ale jeśli zjemy 1-2 kawałki to naprawdę nic się nie stanie. Arbuz to jednak coś więcej niż sam cukier i woda.

Czy arbuz ma witaminy?

Już zjedzenie jednaj porcji (150 g) dostarczy nam sporo witaminy A i witaminy C. Poza tym arbuz to niezłe źródło żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, manganu, selenu, choliny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego. Bardzo ważnym składnikiem jest również likopen, któremu przypisuje się działanie antynowotworowe.

Czy arbuz jest zdrowy?

  1. Arbuz ma w składzie wiele związków bioaktywnych w tym cytrulinę, która może działać hamująco na rozwój miażdżycy. Badanie opublikowane w The Journal of Nutritional Biochemistry udowodniło, że doustne podawanie ekstraktu arbuza myszom z niedoborem receptora LDL zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, ogranicza wzrost masy i stężenie cholesterolu w osoczu. Cytrulina powoduje rozszerzenie się naczyń krwionośnych, dzięki czemu poprawia działanie układu odpornościowego oraz krwionośnego.

  2. Arbuz dzięki dużej ilości wody i, jak na taką ilość wody, przyzwoitej zawartości błonnika pokarmowego, wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom.
  3. Zabiega odwodnieniu. Dożo wody i ważnych elekrotrolitów  to idealna mieszanka do uzupełnienia płynów podczas upalnych dni.
  4. Łagodzi ból mięśni. Według badania opublikowanego w Journal of Agricultural and Food Chemistry wypijanie soku z arbuza przed ciężkim treningiem może pomóc obniżyć tętno i zmniejszyć bolesność mięśni u sportowców. Dzieje się tak dzięki zawartości aminokwasu: L-cytruliny, który zostaje w organizmie przekształcony do L-argininy. Co ciekawe, naturalny sok okazał się tak samo skuteczny jak sok z arbuza dodatkowo wzbogacany w L - cytrulinę. 
  5. Suplementacja ekstraktu z arbuza może zmniejszyć sztywność aorty i tętnic u otyłych kobiet po menopauzie z nadciśnieniem oraz obniżyć ciśnienie krwi u dorosłych z nadwagą.
  6. Może działać przeciwnowotworowo. Zawartość cenionego przeciwutleniacza - likopenu w arbuzie jest większa niż w surowych pomidorach. Sam likopen ma bardzo wszechstronne działanie, wspiera układ odpornościowy, krążenia, działa też przeciwnowotworowo.

Czy warto jeść arbuza?

Jeśli tylko nam smakuje to jeść jak najbardziej. Arbuz jest niskokaloryczny - 36 kcal na 100 g to niewiele. Wiadomo z drugiej strony, że arbuza też można zjeść całkiem sporo… Jakie rozwiązanie? Jedzmy z umiarem! Plaster arbuza w upalny dzień na pewno nie zaszkodzi..

Lubicie arbuza? Jaki jest Wasz ulubiony owoc w lato? 

Zdjęcie pochodzi z: kirichkov / Foter / CC BY-SA