- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Erytrytol to słodzik, o którym ostatnio bardzo dużo się mówi. Jest doskonałym zamiennikiem nadużywanego przez nasze społeczeństwo cukru. Popularna sacharoza przyczynia się do wystąpienia otyłości, nowotworów, cukrzycy, próchnicy. Czy erytrytol będzie w stanie ją zastąpić, nie powodując całej listy dolegliwości? Co to jest erytrytol? Czy erytrytol jest zdrowy? Czy erytrytol powoduje biegunkę?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Erytrytol jest obecnie w kręgu zainteresowań osób starających się unikać cukru i zdrowo się odżywiać. Przede wszystkim ma zerowy indeks glikemiczny, nie podnosi więc poziomu glukozy we krwi, nie jest też próchnicotwórczy. Jako zastępnik cukru sprawdza się bardzo dobrze - daje przyjemne uczucie pełności w ustach i nie ma obcego posmaku. To występujący naturalnie w owocach, produktach fermentowanych i grzybach poliol, o słodkości równej w przybliżeniu 70 proc. sacharozy. Otrzymuje się go przez fermentację produktu hydrolizy enzymatycznej skrobi (z pszenicy i kukurydzy).
Erytrytol może też pełnić funkcję wiążącą, wypełniającą oraz maskującą.
Wiele faktów dowodzi, że tak. W 2003 roku Naukowy Komitet ds. Żywności stwierdził, że słodzik ten jest bezpieczny do stosowania w żywności. Specjaliści nie widzieli też potrzeby ustalania dla niego bezpiecznej dziennej dawki (ADI). Do celów innych niż słodzenie, zezwala się używanie erytrytolu na poziomie nie większym niż 2,5 procent w przypadku wód aromatyzowanych, mleka i jego pochodnych oraz soków owocowych o obniżonej energetyczności i bez dodatku cukru (Opinia EFSA).
Wszystkie poliole mogą przy większej dawce (powyżej 20 g) powodować biegunkę, wzdęcia i bóle brzucha.
Jak można się spodziewać, erytrytol wykazuje działanie przeczyszczające, jednak przy wyższej dawce niż inne poliole. U ludzi dawka ta wynosi około 50 g. Działanie przeczyszczające przy tej ilości w badaniach było widoczne zwłaszcza po przyjęciu erytrytol na pusty żołądek. Ostrożność powinni zachować zwłaszcza jego najmłodsi konsumenci, ponieważ w napojach, które często piją najłatwiej jest przekroczyć zalecany próg.
Badania na zwierzętach i z udziałem ludzi wykazały, że około 90 proc. spożytej dawki erytrytolu jest absorbowane z jelita cienkiego i wydalane z moczem w postaci niezmienionej lub sfermentowane przez florę jelitową.
Spożywanie erytrytolu przez dzieci budziło wątpliwości, ze względu na działanie przeczyszczające tego poliolu w wyższej dawce. Badania jednak pokazały, że spożycie 15 g erytrytolu w napojach jest tak dobrze tolerowane przez 4-6 letnie dzieci jak słodzenie sacharozą.
Nowotwory, próchnica, cukrzyca, otyłość - to tylko część chorób, których mogą spodziewać się wielbiciele sacharozy. Na szczęście możemy liczyć na wsparcie naturalnych zastępników cukru. Erytrytol jest znakomitym ich przykładem. Nie dość, że nie podnosi poziomu glukozy w krwi, to nie nadaje obcego posmaku potrawom i płynom. W rozsądnej ilości mogą przyjmować go też dzieci.
Zdjęcie pochodzi z:Photo credit: ryanmfranco via Foter.com / CC BY
Jakie zamienniki cukru polecacie? Czym zastąpić cukier? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
berenikee
18 maja 2016, 15:20
ja używam erytrytolu w przepisach ciast, w których trzeba użyć dużo cukru. Zastępując go erytrytolem ciasto jest o wiele mniej kaloryczne, a tak samo słodkie i pyszne. i dodatkowy kawałek nie pozostaje na sumieniu ;)! najczęściej kupuje 1 kg Słodkiego Eryka przez internet i wystarcza mi na długo!
anusiad7
6 maja 2016, 14:50
ja zapraszam do wypróbowania zrobienia domowych serów np. camembert, mozarella, feta i wiele innych lub masła ze śmietanki czy szyneczki swojskiej bez polepszaczy, już wiele osób tym zaraziłam http://blog.winoiser.com
tss123
6 maja 2016, 08:12
Może się przyda: Fruktoza i wieczne uczucie głodu - http://www.stachurska.eu/?p=13329 .
rewelacje
6 maja 2016, 07:55
Pyszny blog dietetyczno-kulinarny z kalorycznością potraw- mozliwość zamówienia indywidualnej diety od dietetyka http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/
Vateris
28 marca 2016, 17:36
Ja słodzę miodem. Jak nie można dodać miodu nie dodaję nic :)
maja344
24 marca 2016, 14:04
z tej kukurydzy genetycznie modyfikowanej? już są duże wątpliwości. http://miody-prawdziwe.blogspot.com/
aska1277
20 marca 2016, 16:23
Ciekawy artykuł
Adriana82
20 marca 2016, 11:55
Czy tylko mnie coś tutaj nie pasuje? "Erytrytol jest znakomitym ich przykładem. Nie dość, że podnosi poziom glukozy w krwi...". Zakładam, że nie powinien podnosić poziomu glukozy, bo jeśli faktycznie jej stężenie we krwi wzrasta po spożyciu tego słodzika to już naprawdę lepiej posłodzić cukrem. Niestety - należałoby również zwrócić uwagę na fakt, że słodziki może i są bezkaloryczną słodyczą, to jednak ich słodki smak oddziałuje na mózg dokładnie tak samo, jak cukier. Uzależnienie pozostaje lub rozwija się, jeśli wcześniej go nie było.
joannnnna
19 marca 2016, 10:51
Zgadzam sie w zupelnosci z gibby - wszystko jest dla ludzi jesli konsumuje sie to w normalnych ilosciach. Wtedy nie moze zaszkodzic. Ja cukru nie uzywam prawie wcale - jesli juz to trzcinowy. Dla tak zwanych slodziakow ktorzy bez cukru obyc sie nie umieja na pewno jest to jakas alternatywa. Ja jednak po nia nie siegne.
wie58
19 marca 2016, 01:49
Ciekawe.
malabeti
17 marca 2016, 09:51
Jak najbardziej polecam erytrytol. Cena nie jest niska, ale smak i bardzo mała kaloryczność (prawie żadna) zachęca do jego kupienia. Często nieźle muszę się naszukać, żeby go w ogóle dostać. Wiem, że na pewno jest w Auchan i Chacie Polskiej. Z racji niemałej ceny słodzę nim tylko herbaty (zieloną, czarną, owocową, ziołową).
angelisia69
17 marca 2016, 09:18
uzywam od jakis 2 lat,nie mialam nigdy problemow z biegunka,i swietnie smakuje,przypomina czysty cukier bez zadnych posmakow,tyle ze trzeba wiecej poslodzic.jedyna wada to cena,ale torebka 250g starcza mi na ponad miesiac