Za dużo cukru, za dużo tłuszczu, za mało witamin - te zarzuty do żywienia polskich dzieci wymieniłby każdy z nas. Błędów żywieniowych jest jednak znacznie więcej.

1. Zbyt niska lub zbyt wysoka kaloryczność diety

Okazuje się, że nadmierna kaloryczność diety najczęściej występuje u chłopców po 10 r. ż. Wiąże się  to z wysokim ryzykiem nadwagi i otyłości w tej grupie oraz ze wzrostem ryzyka chorób dietozależnych takich jak miażdżyca, cukrzyca, czy choroba niedokrwienna serca. Z drugiej strony u starszych dziewcząt obserwujemy ryzyko niedoborów kalorycznych, które mogą wywołać niebezpieczne dla zdrowia niedobory składników pożywienia.

2. Nieregularne posiłki

Okazuje się, że nieregularne pory posiłków dla dużej części dzieci i młodzieży to norma. 10 - 20 proc. uczniów nie spożywa pierwszego śniadania, które powinno być podstawą żywienia, często też nie zabierają z sobą drugiego śniadania.

Posiłki należy spożywać regularnie co około 3 godziny. Pierwszy posiłek powinno się jeść do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni nie później niż 3 godziny przed snem.

3. Nieprawidłowa podaż tłuszczu w diecie

Tłuste potrawy często goszczą na talerzach dzieci i młodzieży praktycznie w każdym wieku. Jednak nie ilość jest tu najgorsza, ale struktura spożywanych tłuszczów. Zdecydowanie za dużo jest tłuszczów nasyconych, a za mało nienasyconych występujących m. in. w olejach roślinnych, które działają przeciwzapalnie i chronią przed wystąpieniem wielu chorób takich jak nowotwory, czy choroby układu krążenia.

4. Za mało ryb

Dzieci i młodzież cały czas spożywają za mało ryb. A to właśnie ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo. Ryby morskie powinny gościć na talerzach dzieci 2-3 razy dziennie. Najlepiej gotować je na parze, ponieważ podczas smażenia utleniają się korzystne dla nas tłuszcze.

5. Za dużo cukrów prostych, za mało błonnika pokarmowego

Nadmiar cukru w diecie dzieci i młodzieży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy i próchnicy. Słodycze i słodzone napoje zwiększają energetyczność diety, jednocześnie ograniczając żywność bogatą w witaminy, składniki mineralne, białko, błonnik pokarmowy itd. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca ograniczenie spożywania cukrów prostych i dwucukrów dodawanych do żywności i napojów oraz tych zawartych w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych w ilości do 10 procent całkowitej kaloryczności diety. Często zaleca się nawet zmniejszenie tego progu do 5 proc.

Oprócz ograniczenia w diecie ilości cukrów prostych, zaleca się zwiększenie podaży błonnika pokarmowego, czyli produktów z pełnego przemiału, kasz, brązowego ryżu, roślin strączkowych, warzyw.

6. Za mało niektórych witamin i składników mineralnych

Niedobory wynikają z pomijania lub niewystarczającego spożycia niektórych grup żywności lub z ich utraty np. żelazo w czasie menstruacji u młodych dziewcząt. Dieta dzieci jest też często po prostu monotonna, co prowadzi do niedoborów. Poniżej przedstawiam witaminy i składniki mineralne, których niedobory najczęściej występują u dzieci i młodzieży wraz z propozycjami ich uzupełnienia.

Składnik niedoborowyCo zaproponować dziecku
WapńMleko i produkty mleczne, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe, suszone morele, jarmuż, brokuł 
ŻelazoMięso, jaja, rośliny strączkowe, warzywa ciemnozielone, pieczywo i inne produkty zbożowe
MagnezProdukty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy,  kakao, sery podpuszczkowe, ryby, ziemniaki, niektóre warzywa (brokuły, natka pietruszki)
CynkCiemne pieczywo, mięso, kasza gryczana, jaja
PotasZiemniaki, warzywa, owoce, produkty zbożowe
MiedźZarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, kakao, nasiona słonecznika
Witamina DRyby i oleje rybne, mięso, produkty mleczne
Witamina CWarzywa i owoce
Kwas foliowywarzywa i owoce (zwłaszcza szpinak, szparagi, bób, pomarańcze, banany)

W diecie dzieci zazwyczaj występuje też nadmiar takich składników mineralnych jak fosfor (serki topione, niektóre wędliny, napoje typu coca cola) i sód (sól kuchenna, dania gotowe, dania instant, przekąski).

Błędy żywieniowe dzieci i młodzieży zwiększają ryzyko nie tylko nadwagi i otyłości, ale też wielu chorób takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, osteoporoza, nowotwory. Należy zachęcać dzieci i młodzież do urozmaiconego żywienia, tylko to da szansę na zapewnienie zapotrzebowania na wszystkie, niezbędne składniki.

Zdjęcie pochodzi z: DC Central Kitchen via Foter.com / CC BY