Awokado

Kupno idealnego awokado jest trudne. Zazwyczaj trafić można albo na zupełnie niedojrzałe, które będzie musiało poleżeć kilka dni, zanim będziemy mogli je spożyć (co szczególnie przysparza trudności wtedy, gdy potrzebujemy go na dziś) albo na przejrzałe, które nie nadaje się już do jedzenia. 

Aby sprawdzić stopień dojrzałości awokado, trzeba je delikatnie nacisnąć. Jeżeli po naciśnięciu będzie ono miękkie i sprężyste, to znaczy, że będziemy mogli je spożyć od razu po zakupie. Jeżeli natomiast po naciśnięciu miejsce nacisku nie wróci do pierwotnego stanu, to znaczy, że awokado jest przejrzałe – takiego lepiej nie kupować. Za to, jeśli będzie twarde, to oczywiście oznacza, że nie jest ono jeszcze gotowe do spożycia i będziemy musieli odczekać kilka dni. 

Stopień dojrzałości można też sprawdzić przez naciśnięcie samej szypułki. Jeśli nie będzie wchodziła do środka, oznacza to, że awokado jest niedojrzałe, jeśli wejdzie delikatnie, to znaczy, że idealnie nadaje się do spożycia, a jeśli wejdzie zbyt gwałtownie, to awokado jest przejrzałe. 

awokado
Awokado zawiera m.in. duże ilości witaminy E i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed udarem i nowotworami, korzystnie wpływa na wzrok.

Kolejną wskazówką może być kolor. Im intensywniejszy kolor skórki, tym bardziej dojrzałe jest awokado. W przypadku odmiany Fuerte będzie to kolor ciemnozielony, a w przypadku odmiany Hass dojrzały owoc będzie się odznaczał ciemnofioletową skórką. Warto także zajrzeć pod szypułkę. Jeśli pod szypułką kolor będzie biały, to awokado jest dojrzałe, a jeśli ciemny, to znaczy, że jest przejrzałe. 

O zaletach awokado można poczytać w artykule Awokado – „tłusty owoc”?

Mango

Kolejnym owocem, którego zakup może być trudny, jest mango. Tu jednak zasady są bardzo podobne jak przy awokado. Test stopnia dojrzałości powinien polegać na sprawdzeniu twardości. Jeśli po naciśnięciu mango jest miękkie i można wyczuć pod palcem konsystencję, to znaczy, że mango jest dojrzałe i nadaje się do spożycia. Trzeba jednak pamiętać, że skórka musi być jędrna. Jeśli nie jest, to mango będzie przejrzałe. Natomiast twarde mango nie nadaje się jeszcze do spożycia.

mango
Mango zawiera związki aktywne biologicznie. Zapobiega rozwojowi nowotworów, łagodzi stany zapalne, walczy z drobnoustrojami i wirusami.

Ocenę dojrzałości można również przeprowadzić przez ocenę koloru. Mango powinno być zarumienione, a nie zielone. Owoc nie powinien się również lepić. Warto także zwrócić uwagę na ewentualne uszkodzenia. Lepiej, jeśli nie będą widoczne na skórce. Skórka powinna być błyszcząca i sprężysta. Naszą uwagę powinien również zwrócić zapach. Przy szypułce powinien być intensywny.

O zaletach mango i innych owoców egzotycznych można poczytać w artykule Egzotyczne owoce- czy warto spróbować?

Arbuz

Wybór dobrego arbuza także może przysporzyć trudności. Tym bardziej, że nie dojrzeje on w domu, nawet jeśli potrzymamy go kilka dni. Aby wybrać takiego, który będzie smaczny i aromatyczny, trzeba zwrócić uwagę m.in. na jego rozmiar. Najlepiej, jeśli arbuz będzie średniej wielkości. Te małe rzadko kiedy są bowiem dojrzałe.

Pomocne w ocenie stopnia dojrzałości może być także zwrócenie uwagi na paski widoczne na skórce. Jeśli paski są dość mocno widoczne, to znaczy, że arbuz jest niedojrzały. Paski powinny być bowiem mało wyróżniające się - kontrast pomiędzy nimi nie powinien być duży.

Dobrym testem jest również test dźwięku. Po przyłożeniu do arbuza ucha i pobębnieniu w niego palcami, dojrzały arbuz powinien wydać dudniący dźwięk, podobny do tego, który wydobywa się z bębenka.

Warto także przyjrzeć się miejscu, w którym arbuz łączy się z łodygą. Jeżeli plamka ma kolor żółty, to znaczy, że arbuz nadaje się do spożycia. Jeśli natomiast kolor jest biały, to znaczy, że arbuz nie dojrzał.

arbuz
Arbuz to bogactwo beta karotenu i likopenu, czyli bardzo silnych antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki z organizmu. Oprócz tego zawiera cytrulinę wspomagającą działanie układu krwionośnego.

Łatwiej jest wybrać dojrzałego arbuza, gdy kupujemy takiego, który jest rozcięty na kawałki. Wtedy należy przyjrzeć się miąższowi – kolor powinien być ciemnoczerwony, a pestki czarne. Miąższ musi być również soczysty. Suchy nie świadczy dobrze o jakości arbuza.

Podsumowując, dojrzały arbuz powinien być ciemnozielony, jędrny i twardy. Nie może mieć również żadnych widocznych uszkodzeń. 


O zaletach arbuza można poczytać w artykule Arbuzy na diecie.
 

Zdjęcie główne: Photo credit: chadmiller / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 1: Photo credit: Daniel Kruczynski / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 2: Photo credit: ~ Abdulhai A. Al-Abdulhai~ / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 3: Photo credit: Steve Evans from Bangalore, India / Foter / CC BY