Czy warto jeść ekologiczne produkty? Są one bardzo drogie i zastanawiam się, czy ich jedzenie ma sens? Ewa, 33 l.

Rynek żywności ekologicznej kwitnie, a my jesteśmy w stanie zapłacić dużo więcej za bezpieczne jedzenie. Czy rzeczywiście warto? 

Znam p. doktor zaangażowaną w badania nad pestycydami, która uważa, że nie ma najmniejszego sensu, aby robić zakupy w ekologicznych warzywniakach. Według jej opinii lepiej jeść 'świństwo kontrolowane, niż inne świństwo bez kontroli'. Może być w tym ziarno prawdy - to tak samo jak z dopalaczami - zakazanie jednego składnika generuje powstawanie nowych, których nie szukamy. I to może być bardzo niebezpieczne. Oczywiście w teorii produkcja ekologiczna ma polegać na unikaniu sztucznych nawozów oraz pestycydów. Pomijając jednak fakt, czy cały proces uprawy przebiega uczciwie (miejmy jednak nadzieję, że tak właśnie jest) pozostaje pytanie, czy rzeczywiście tak zwana organiczna żywność przyniesie nam realne korzyści dla zdrowia? Żeby odpowiedzieć sobie na te pytanie, warto przeanalizować przeprowadzone w 2014 roku brytyjskie badanie.

To duże prospektywne badanie 623080 kobiet w średnim wieku. Badane kobiety poinformowały o częstości spożywania żywności ekologicznej, po czym były obserwowane pod kątem wystąpienia nowotworów przez ponad 9 lat. Ostatecznie nie znaleziono wiele dowodów na zmniejszenie częstości występowania nowotworów u kobiet, które nie kupują żywności ekologicznej. Wyjątkiem były chłoniaki nieziarnicze.

Musimy jednak pamiętać o jednej rzeczy - kobiety, które zgłaszały zakup żywności ekologicznej przyznały się do częstszego wysiłku fizycznego, rzadszego palenia papierosów i mniejszego spożywania czerwonego oraz przetworzonego mięsa w porównaniu z kobietami 'nieekologicznymi'. Co równie dobrze mogło skutkować ograniczonym ryzykiem zachorowania na ten typ nowotworu.

Co więc robić? Na pewno ekologiczna żywność nie jest gorsza, jeśli mamy ufać temu naprawdę dużemu badaniu, ale nie jest też jednoznacznie lepsza dla naszego zdrowia. Jeśli więc nas na to stać, kupujmy ekologiczne produkty - nie zaszkodzą. Jeśli nie - jedzmy owoce i warzywa z tradycyjnych sklepów, bo korzyści z nich płynące przewyższają ewentualne minusy pozostałości pestycydów.

Zdjęcie pochodzi z: Skånska Matupplevelser / Foter / CC BY-ND