Nie wyobrażamy sobie świąt Wielkanocnych bez bab, mazurków, serników. Dla osób zabieganych może być to nie lada wyzwanie. Jakie słodkości przygotować? Co zrobić, żeby było słodko, w miarę zdrowo, a przy okazji przygotowanie nie zajmowało zbyt wiele czasu? Nasze użytkowniczki mają rozwiązanie. W propozycjach pojawiły się przepisy tradycyjne i dietetyczne. 

Babka zebra

autor: BerryMonster

babka, babka zebra

Składniki na 6 porcji:

Jaja kurze całe 300 g (5 szt.)
Mąka pszenna typ 500 150 g (1,5 szkl.)
Proszek do pieczenia 7 g (1,5 płaskiej łyżeczki)
Kakao naturalne 20 g (2 płaskie łyżki)
Cukier 100 g

232 kcal/porcję

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijając je na sztywną pianę dosypujemy małą szczyptę soli.
  2. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier i żółtka.
  3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę (odkładając sobie ok. 10 g na bok), połączoną z proszkiem do pieczenia, ale łączymy za pomocą łyżki aby nie utracić piany.
  4. Po wymieszaniu dzielimy uzyskane ciasto na dwie osobne części. Do jednej dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy, do drugiej wsypujemy kakao również mieszając.
  5. Używamy formy sylikonowej więc nie musimy jej smarować tłuszczem. Przekładamy ciasto po łyżce do formy (raz żółte, raz czarne). Gdy ciasto będzie już nałożone do formy można delikatnie wykonać dwa ruchy w dwie strony, by powstały tzw. paseczki.

Tarta czekoladowa z wiśniami

autor:Eyrene

mazurek

Składniki na 16 porcji:

Ciasto:
Mąka pszenna. typ 500 300 g (3 szkl.)
Masło 250 g
Żółtko jaja kurzego 100 g (4 szt.)
Śmietana 18 proc. tłuszczu 74 g (0,3 szkl.)
Cukier 52 g (4 płaskie łyżki)


Krem:
Żółtko jaja kurzego 100 g (4 szt.)
Cukier 52 g (4 płaskie łyżki)
Czekolada mleczna 200 g
Masło stołowe śmietankowe 20 g
Wiśnie bez pestek mrożone 510 g (3 szkl.)

350 kcal/porcję

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i masło siekamy nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodajemy do tego żółtka, cukier, sól i bardzo szybko zagniatamy w kulę. Nie wyrabiamy wcale ciasta, doprowadzamy tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
  2. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i dokładnie wylepiamy nim formę do pieczenia. Ciasto wielokrotnie nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera tak długo, aż zamienią się w jedwabisty kogel mogel i będzie ich dwa razy więcej.
  4. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Czekoladę studzimy.
  5. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do żółtek z cukrem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy ze sobą.
  6. Rozmrożone wiśnie układamy na podpieczonym cieście, zalewamy kremem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C.

Serniczek pieczony

autor: pandemic

Składniki na 9 porcji:
Masa serowa:
Ser twarogowy chudy 500 g (2 opakowania)
Jogurt naturalny 150 g
Żółtko jaja kurzego 75 g (3 szt.)
Białko jaja kurzego 105 g (3 szt.)
Budyń śmietankowy 35 g
Fruktoza 50 g

Dekoracja:
Kakao naturalne 15 g

133 kcal/porcję

Sposób przygotowania:

  1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyciągamy je z lodówki. Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
  3. Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
  4. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
  5. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  6. Można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy. Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
  7. Wstawiamy sernik na 10 min. do 180 stopni C, a następnie przez 50-55 min. w 160 stopniach C. stopni na około 15-20 minut.

Ciasto marchewkowe

autor: xvxkamila1xvx

ciasto marchewkowe

Składniki 24 porcje:
Olej słonecznikowy 312 g (1,25 szklanki)
Jaja kurze całe 240 g (4 szt.)
Marchew 700 g (7 średnich)
Mąka pszenna. typ 550 500 g
Cukier 500 g
Proszek do pieczenia 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Cynamon 4 g (2 łyżeczki)
Soda oczyszczona 6 g (1 płaska łyżeczka)
Rodzynki suszone 150 g (1 szkl.)

312 kcal/porcję

Sposób przygotowania:

  1. Do 4 żółtek dodajemy 2 szkl. cukru, miksujemy i dolewamy 1 i 1/4 szkl. oleju, ponownie miksujemy.
  2. Do powstałej masy dodajemy 2 szkl. mąki , 2 łyż. proszku do pieczenia, 2 łyżki cynamonu i sodę. Wszystko mieszamy.
  3. Myjemy i obieramy marchewki. Trzemy je na tarce na drobnych oczkach, tak aby wyszły 2 szklanki marchwi. Marchewki dodajemy do ciasta i mieszamy.
  4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
    Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i sypiemy bułką, wylewamy masę na blaszkę.
  5. Pieczemy w 160 stopniach C 60 min.

Makowiec

autor: grubba

Składniki 24 porcje:

Ciasto:
Jaja kurze całe 360 g (6 sztuk)
Cukier puder 400 g
Masło extra 200 g
Proszek do pieczenia 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Mak niebieski 300 g
Kasza manna 117 g (9 płaskich łyżek)
Jabłko 600 g (4 średnie)
Rodzynki suszone 200 g
Śliwki suszone 200 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 500 g (500 ml)

Polewa:
Cukier 78 g (6 płaskich łyżek)
Kakao naturalne 30 g (3 płaskie łyżki)
Woda 20 g (20 ml)

316 kcal/porcję

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy mak: 

  1. Zagotowujemy mleko, do wrzącego wsypujemy mak, można pogotować go jeszcze paręnaście minut i zostawić do nasiąknięcia, czyli mniej więcej do momentu aż mleko przestygnie. Następnie odcedzamy mak i mielimy w maszynce 2-3 razy.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą drewnianej łyżki.
  3. Wciąż ucierając dodajemy po 1 żółtku - ucieramy do chwili otrzymania jednolitej masy
  4. Dodajemy zmielony mak, mieszamy.
  5. Dodajemy starte na grubej tarce jabłka, bakalie, proszek do pieczenia, kaszę manną, mieszamy.
  6. W osobnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie łączymy pianę z masą makową.
  7. Nakładamy masę do tortownicy, pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30min.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy polewę:

W małym rondelku łączymy cukier, kakao, masło i wodę, podgrzewamy.

Popularne ciasta w wersji fit!

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Składniki na 12 porcji:

2 fasoli (po odsączeniu 480 g)

3 małe dojrzałe banany

2 duże

3 jajka

3 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki ksylitolu

150 kcal/porcję

  1. Ustawi piekarnik na 180 st 
    góra/dół
  2. Przepłucz bardzo dokładnie fasolę pod wodą. Następnie wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  3. Przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piecz przez około 30 – 40 min, w zależności jak bardzo suche chcesz mieć ciasto. Pamiętaj, że brownie jest mokrym ciastem, więc niekoniecznie test patyczka zda tu egzamin. 

Szarlotka

Jabłecznik, appple pie, szarlotka

Składniki na 9 porcji:

1 szklanka mąki pszennej graham (typ 1850)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżki migdałów (posiekane lub zmiksowane)

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

10 sztuk suszonych daktyli (posiekane)

2 łyżki suszonej żurawiny

4 średnie słodkie jabłka

2 jaja

131 kcal/porcję

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę
  2. Wymieszaj z pozostałymi składnikami
  3. Formę keksową wyłóż papierem
  4. Przełóż masę do blachy
  5. Piecz 40 min w temp. 180°C

Smacznego!

Zdjęcia:: włodi / Foter / CC BY-SA, 2: Magic Madzik / Foter / CC BY, 3:jeffreyw / Foter / CC BY pixabay