Nie wyobrażamy sobie świąt Wielkanocnych bez bab, mazurków, serników. Dla osób zabieganych może być to nie lada wyzwanie. Jakie słodkości przygotować? Co zrobić, żeby było słodko, w miarę zdrowo, a przy okazji przygotowanie nie zajmowało zbyt wiele czasu? Nasze użytkowniczki mają rozwiązanie. W propozycjach pojawiły się przepisy tradycyjne i dietetyczne.
Babka zebra
Składniki na 6 porcji:
Jaja kurze całe 300 g (5 szt.)
Mąka pszenna typ 500 150 g (1,5 szkl.)
Proszek do pieczenia 7 g (1,5 płaskiej łyżeczki)
Kakao naturalne 20 g (2 płaskie łyżki)
Cukier 100 g
232 kcal/porcję
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijając je na sztywną pianę dosypujemy małą szczyptę soli.
- Cały czas miksując powoli dodajemy cukier i żółtka.
- Do ubitych jajek dodajemy mąkę (odkładając sobie ok. 10 g na bok), połączoną z proszkiem do pieczenia, ale łączymy za pomocą łyżki aby nie utracić piany.
- Po wymieszaniu dzielimy uzyskane ciasto na dwie osobne części. Do jednej dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy, do drugiej wsypujemy kakao również mieszając.
- Używamy formy sylikonowej więc nie musimy jej smarować tłuszczem. Przekładamy ciasto po łyżce do formy (raz żółte, raz czarne). Gdy ciasto będzie już nałożone do formy można delikatnie wykonać dwa ruchy w dwie strony, by powstały tzw. paseczki.
Tarta czekoladowa z wiśniami
autor:Eyrene
Składniki na 16 porcji:
Ciasto:
Mąka pszenna. typ 500 300 g (3 szkl.)
Masło 250 g
Żółtko jaja kurzego 100 g (4 szt.)
Śmietana 18 proc. tłuszczu 74 g (0,3 szkl.)
Cukier 52 g (4 płaskie łyżki)
Krem:
Żółtko jaja kurzego 100 g (4 szt.)
Cukier 52 g (4 płaskie łyżki)
Czekolada mleczna 200 g
Masło stołowe śmietankowe 20 g
Wiśnie bez pestek mrożone 510 g (3 szkl.)
350 kcal/porcję
Sposób przygotowania:
- Mąkę i masło siekamy nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodajemy do tego żółtka, cukier, sól i bardzo szybko zagniatamy w kulę. Nie wyrabiamy wcale ciasta, doprowadzamy tylko do stanu, że całość jest mniej więcej sklejona w jedną bryłę. Ciasto owinięte w folię wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
- Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i dokładnie wylepiamy nim formę do pieczenia. Ciasto wielokrotnie nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera tak długo, aż zamienią się w jedwabisty kogel mogel i będzie ich dwa razy więcej.
- W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Czekoladę studzimy.
- Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do żółtek z cukrem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy ze sobą.
- Rozmrożone wiśnie układamy na podpieczonym cieście, zalewamy kremem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C.
Serniczek pieczony
autor: pandemic
Składniki na 9 porcji:
Masa serowa:
Ser twarogowy chudy 500 g (2 opakowania)
Jogurt naturalny 150 g
Żółtko jaja kurzego 75 g (3 szt.)
Białko jaja kurzego 105 g (3 szt.)
Budyń śmietankowy 35 g
Fruktoza 50 g
Dekoracja:
Kakao naturalne 15 g
133 kcal/porcję
Sposób przygotowania:
- Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyciągamy je z lodówki. Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
- Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
- Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
- Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy. Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
- Wstawiamy sernik na 10 min. do 180 stopni C, a następnie przez 50-55 min. w 160 stopniach C. stopni na około 15-20 minut.
Ciasto marchewkowe
autor: xvxkamila1xvx
Składniki 24 porcje:
Olej słonecznikowy 312 g (1,25 szklanki)
Jaja kurze całe 240 g (4 szt.)
Marchew 700 g (7 średnich)
Mąka pszenna. typ 550 500 g
Cukier 500 g
Proszek do pieczenia 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Cynamon 4 g (2 łyżeczki)
Soda oczyszczona 6 g (1 płaska łyżeczka)
Rodzynki suszone 150 g (1 szkl.)
312 kcal/porcję
Sposób przygotowania:
- Do 4 żółtek dodajemy 2 szkl. cukru, miksujemy i dolewamy 1 i 1/4 szkl. oleju, ponownie miksujemy.
- Do powstałej masy dodajemy 2 szkl. mąki , 2 łyż. proszku do pieczenia, 2 łyżki cynamonu i sodę. Wszystko mieszamy.
- Myjemy i obieramy marchewki. Trzemy je na tarce na drobnych oczkach, tak aby wyszły 2 szklanki marchwi. Marchewki dodajemy do ciasta i mieszamy.
- Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i sypiemy bułką, wylewamy masę na blaszkę. - Pieczemy w 160 stopniach C 60 min.
Makowiec
autor: grubba
Ciasto:
Jaja kurze całe 360 g (6 sztuk)
Cukier puder 400 g
Masło extra 200 g
Proszek do pieczenia 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Mak niebieski 300 g
Kasza manna 117 g (9 płaskich łyżek)
Jabłko 600 g (4 średnie)
Rodzynki suszone 200 g
Śliwki suszone 200 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 500 g (500 ml)
Polewa:
Cukier 78 g (6 płaskich łyżek)
Kakao naturalne 30 g (3 płaskie łyżki)
Woda 20 g (20 ml)
316 kcal/porcję
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy mak:
- Zagotowujemy mleko, do wrzącego wsypujemy mak, można pogotować go jeszcze paręnaście minut i zostawić do nasiąknięcia, czyli mniej więcej do momentu aż mleko przestygnie. Następnie odcedzamy mak i mielimy w maszynce 2-3 razy.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą drewnianej łyżki.
- Wciąż ucierając dodajemy po 1 żółtku - ucieramy do chwili otrzymania jednolitej masy
- Dodajemy zmielony mak, mieszamy.
- Dodajemy starte na grubej tarce jabłka, bakalie, proszek do pieczenia, kaszę manną, mieszamy.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie łączymy pianę z masą makową.
- Nakładamy masę do tortownicy, pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30min.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy polewę:
W małym rondelku łączymy cukier, kakao, masło i wodę, podgrzewamy.
Popularne ciasta w wersji fit!
Brownie z fasoli
Składniki na 12 porcji:
2 fasoli (po odsączeniu 480 g)
3 małe dojrzałe banany
2 duże
3 jajka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
150 kcal/porcję
- Ustawi piekarnik na 180 st
góra/dół - Przepłucz bardzo dokładnie fasolę pod wodą. Następnie wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 30 – 40 min, w zależności jak bardzo suche chcesz mieć ciasto. Pamiętaj, że brownie jest mokrym ciastem, więc niekoniecznie test patyczka zda tu egzamin.
Smacznego!
Zdjęcia:: włodi / Foter / CC BY-SA, 2: Magic Madzik / Foter / CC BY, 3:jeffreyw / Foter / CC BY pixabay
Komentarze
Chelsie
9 kwietnia 2020, 17:54
Bardzo ciekawe przepisy. Postaaram się upiec ciasto marchewkowe nigdy jeszcze nie piekłam a ten przepis wygląda ciekawie. Bardzo dziękuję za ten przepis
Eli1605
2 kwietnia 2015, 18:58
Szybkie i proste. Nikt ni pisał, że dietetyczne.
ostraszka
2 kwietnia 2015, 17:11
No ja też się rozczarowałam :o( Olej, masło, cukier, biała mąka... coś co jest (powinno być) wykluczone z diet osób, które starają się wrócić do formy.
kasia8151
2 kwietnia 2015, 16:53
powinni podać kaloryczność tych ciast ...
Jolianka
2 kwietnia 2015, 15:20
Drodzy Państwo, linki do prawdziwie fit przepisów , są tu, z ramienia moderatorów, usuwane ! Nieźle , nie ?
Nualka
2 kwietnia 2015, 13:52
Również spodziewałam się tu dietetycznych przepisów, ciast z fasoli i ze słodzikiem czy coś w tym rodzaju ;)
Justiti
9 maja 2020, 00:25
Ja też. A tu takie zaskoczenie.
magwiz
2 kwietnia 2015, 11:10
Pyszności.... kaloryczne, ale pyszności!!!
angelisia69
2 kwietnia 2015, 10:39
to maja byc dietetyczne??Nawet cukru nie zastapili ksylitolem :/
Jolianka
2 kwietnia 2015, 09:06
nie wierzę, że połączenia -> oczyszczona mąka+tłuszcz+cukier, znalazły się tu na vitalii, w przepisach świątecznych. Najgorsze z możliwych połączeń . Dietetykowi brakuje polotu, odbębnił robotę na zasadzie " w święta hulaj dusza " , a po świętach konsekwencje będziecie odrabiać jakieś dwa tygodnie. Co tam ! Biznesik się kręci. W tej chwili mam kilka przepisów fit, na prawdę fit, a przy tym smacznych. Tylko, żeby znaleźć coś godnego uwagi, potrzeba czasu i zaangażowania. Jestem totalnie, absolutnie zdegustowana
Grubaska.Aneta
2 kwietnia 2015, 08:44
Dla przykładu przepis na dietetyczne pyszne ciasteczka bez mąki cukru i tluszczu SKŁADNIKI: 200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały) 100 g suszonej żurawiny 100 g mieszanych nasion(słonecznik, dynia, sezam) 100 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych Provena) 2 łyżki mielonych orzechów 2 białka 4 łyżki miodu (ok.40g) Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :)) Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Grubaska.Aneta
2 kwietnia 2015, 08:41
Na moje oko te proponowane tu przepisy wcale nie są przepisami dietetycznymi.