Zdrowy tryb życia to nie tylko dobre samopoczucie, efektowna sylwetka i witalność – to także prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy. Dlatego teraz szczególnie nie powinnaś sobie go „odpuszczać”, a jeśli do tej pory Twoje nawyki były dalekie od ideału – nareszcie zabrać się za siebie :-)

Jak dbać o odporność w czasie epidemii? 

Poniżej znajdziesz listę warunków, które powinnaś spełnić, aby zapewnić swojemu układowi odpornościowemu optymalne warunki do działania. Jeśli chcesz dowiedzieć się na ich temat więcej, zajrzyj do naszego artykułu na ten temat.

  • Właściwa dieta: właściwa, czyli taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych ilościach (oraz unika tych, które mogą organizmowi szkodzić – szczególnie niewskazane są używki i żywność wysokoprzetworzona).
  • Odpowiednie nawodnienie, czyli coś, o czym zimą czy wczesną wiosną łatwiej nam zapomnieć; tymczasem 2 litry wody dziennie obowiązują także teraz! 
  • Właściwa ilość snu: 7 godzin dziennie to minimum, jeśli nie chcesz zwiększać swojej podatności na infekcje.
  • Aktywność fizyczna, o którą być może w warunkach domowych jest nieco trudniej, ale nie powinnaś jej zaniedbywać – to także jeden z filarów funkcjonowania Twojego układu odpornościowego.
  • Witamina D, o której w okresie jesienno-zimowym warto wspomnieć osobno, bo ze względu na niedostatek promieni słonecznych, Twój organizm nie produkuje jej wystarczających ilości.

Szczególnie kłopotliwa może okazać się dieta. Po pierwsze, Twoje (lub Twojego partnera!) wizyty w sklepie są teraz rzadsze niż zwykle, więc nie zawsze masz świeże składniki prosto ze sklepu lub od swojego ulubionego dostawcy. Po drugie – nie zawsze uda się dostać to, co byś chciała. Nie da się ukryć, że koronawirus odcisnął swój ślad także na sklepowych półkach.

Ale... potrzeba matką wynalazku! :-) Przygotowaliśmy specjalny poradnik zakupowy, w którym znajdziesz między innymi informacje o tym, czym zastąpić produkty, których może Ci brakować.

Unikaj pułapek podczas #zostańwdomu

Odcięcie od siłowni, rozrywek, spotkań, dla wielu z nas – także pracy, może wprowadzić solidną dawkę rozprężenia we wcześniej dobrze zorganizowane życie. Zamiast ćwiczeń – Netflix, zamiast spotkania na mieście – HBO GO, zamiast spaceru – zajadanie nudy przekąskami, a zamiast aktywnego spędzania czasu – leżenie do góry brzuchem. Ani się obejrzysz, a rozprężenie przerodzi się w rozleniwienie.

Tymczasem dodatkowy czas to świetna okazja, by zacząć ćwiczyć (jeśli nie robiłaś tego wcześniej) lub ćwiczyć więcej. To także doskonały moment, żeby zrezygnować zupełnie z dań gotowych. Skoro masz więcej czasu, to warto połączyć przyjemne z pożytecznym, i nudę zabijać przygotowując zdrowe posiłki. Może nawet uda Ci się do wspólnego pichcenia włączyć resztę rodziny? Szczególnie młodsze dzieci będą przeszczęśliwe, jeśli będą mogły – na przykład – rozwałkować ciasto czy lepić warzywne kotleciki.

Także wspólne ćwiczenia fizyczne mogą się okazją do świetnej, wspólnej zabawy. A kiedy będziecie już zmęczeni, wtedy możecie sięgnąć po film. Chociaż polecamy również planszówki i – nieco zapomniane – gry w karty :-)

Bezpieczne i odpowiedzialne zakupy podczas epidemii

Jeszcze kilka tygodni temu zakupy mogły się wydawać najprostszą rzeczą pod słońcem: zrobić listę (lub nie), wyjść do sklepu, kupić niezbędne produkty, zapłacić, wrócić. Dzisiaj – stały się jednym z potencjalnych źródeł zarażenia wirusem SARS-CoV-2. Dla osób, które pracują z domu, być może nawet najbardziej istotnym.

Na szczęście ryzyko zakażenia nie jest jeszcze duże. Gdy liczbę potwierdzonych przypadków odniesiemy do łącznej liczby Polaków, to widać, że  ryzyko, że miniesz się z osobą zakażoną w sklepie, pozostaje wciąż niewielkie. Jeśli jednak zrezygnujemy ze środków ostrożności, ten obraz może się bardzo szybko zmienić. Dlatego dziś zakupy powinniśmy traktować odpowiedzialnie. Co to znaczy?

  • Ogranicz liczbę wyjść do sklepów oraz czas wizyty w sklepie. Jak? Zrób listę, aby w sklepie nie zastanawiać się nad tym, co kupować. Kupuj produkty na kilka dni, czyli rób zakupy większe, ale rzadsze (nie oznacza to konieczności robienia ogromnych zapasów – mają Ci starczyć do czasu kolejnej wizyty w sklepie, a nie na dwa tygodnie).
  • Przestrzegaj zasad higieny: myj dokładnie ręce przed wyjściem do sklepu i po powrocie z niego; staraj się nie dotykać ust, nosa, oczu; jeśli musisz kichnąć lub kaszlnąć – zrób to w zgięty łokieć (a nie w dłoń!); używaj jednorazowych rękawiczek na stoiskach z pieczywem, warzywami i owocami.
  • Ogranicz kontakt z powierzchniami i przedmiotami: płać zbliżeniowo kartą (a jeszcze lepiej – telefonem), a nie gotówką; tam, gdzie możesz, otwieraj klamki łokciem; naciskaj przyciski knykciem zamiast czubkiem palca itp. 

Pamiętaj, że nie chodzi tylko o to, abyś nie zaraziła się Ty, ale także o Ty, byś ty nie zaraziła innych. Możesz zakażać i nawet o tym nie wiedzieć: u części osób zarażonych nie występują żadne symptomy lub są one łagodne. Niestety, także i te osoby zarażają.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia?


  • częste mycie rąk wodą z mydłem lub płynami / żelami na bazie alkoholu (min. 60%)
  • zasłanianie ust podczas kichania i kaszlu zgiętym łokciem lub jednorazową chusteczką
  • zachowanie bezpiecznej odległości: co najmniej 1-1,5m od osób kaszlących, kichających, gorączkujących
  • unikanie dotykania oczu, nosa i ust

Dokładne wskazówki znajdziesz na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Mycie i przechowywanie: szczególnie ważne w czasach koronawirusa

Nie tylko wizyty w sklepie stały się trudniejsze w czasie epidemii koronawirusa. W związku z tym, że Twoje zakupy będą rzadsze, większą uwagę będziesz musiała poświęcić właściwemu przechowywaniu żywności. Czy wiesz, które warzywa, a które owoce powinnaś trzymać w lodówce, by zachowały dłużej świeżość, a które w lodówce zepsują się szybciej, niż w temperaturze pokojowej? Które można trzymać ze sobą, a które nie? Czy powinniśmy myć mięso przed schowaniem do lodówki i jak długo możemy je tam przechowywać?

Jeśli nie, lub jeśli chciałabyś upewnić się, że robisz wszystko dobrze, to przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny poradnik. Znajdziesz w nim zresztą nie tylko wskazówki dotyczące przechowywania, ale także tego co i jak kupować. Polecamy!

Możesz mieć także obawy, na ile sama żywność jest bezpieczna. Według stanu wiedzy na dzisiaj: jest. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 9.03.2020 oficjalnie informował, że nie ma dowodów na to, by żywność była źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji koronawirusa. Jedyną znaną drogą zakażenia jest droga kropelkowa.

Wiemy także, że odpowiednia obróbka termiczna (np. 30 minut w 60 st. Celsjusza) zabija koronawirusa. Pod tym względem na szczęście nowy wirus nie różni się od znanych dotychczas zagrożeń.

Zostając w domu jedz zdrowo

To wszystko może się wydawać przytłaczające, ale to tylko pierwsze wrażenie. Szybko przyzwyczaisz się do nowej rutyny i przekonasz się, że nie jest ona tak uciążliwa, jak mogłoby się wydawać. Tym bardziej, że nawet nie dysponując wszystkimi składnikami, do których byłaś przyzwyczajona, możesz przygotować zdrowe i smaczne posiłki w tym artykule znajdziesz wiele propozycji takich dań.

Na wypadek, gdybyś w kuchni nie miała wszystkich składników, w naszym poradniku znajdziesz praktyczne informacje na temat tego, czym możesz je zastąpić.

Przed nami trudny czas, ale razem – nawet wirtualnie razem – damy sobie z nim radę. I szczególnie teraz, powinniśmy pamiętać o zdrowym trybie życia. Z odrobiną samozaparcia, można to pogodzić z #zostańwdomu. Trzymamy za Was kciuki, bądźcie zdrowe!