Pestycydy z warzyw i owoców szkodzą

Kiedy zaczynamy wnikać w składy różnych produktów i analizujemy możliwe zagrożenia z ich strony wydaje nam się, że tak naprawdę nic nie powiniśmy jeść. Nawet z pozoru niewinne owoce i warzywa stają się chemiczną bombą ze względu na zawartość pestycydów. A wiemy doskonale, że nawet niewielkie dawki pestycydów mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi, a zwłaszcza małych dzieci. Z drugiej strony warzywa i owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych i nie możemy z nich rezygnować. Co więc robić? Jeść warzywa i owoce, a może jednak nie?

Jeść, jak najbardziej, ale unikać tych, z dużą ilością pestycydów. Oczywiście nie każdego stać na plony z upraw ekologicznych. Mamy więc rozwiązanie: zestawienie najbezpieczniejszych owoców i warzyw.

Czysta piętnastka sposobem na pozostałości pestycydów

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja ekologiczna, o której wspominaliśmy przy okazji artykułu na temat parszywej dwunastki dodatków do żywności. Jest ona również twórcą 'Czystej piętnastki', czyli listy owoców i warzyw, które charakteryzują się najniższą pozostałością pestycydów. Należą do niej:

1. Awokado

Awokado okazało się prawdziwym liderem. Tylko w 1 proc. próbek wykazano jakiekolwiek pozostałości pestycydów.

awokado

2. Kukurydza

kukurydza

3. Ananas

89 proc. próbek ananasa nie wykazało pozostałości pestycydów.

ananas

4. Kapusta

kapusta

5. Groszek mrożony

groszek

6. Cebula

cebula

7. Szparagi

szparagi

8. Mango

Pestycydy były obecne tylko w 12 proc. próbek mango.

mango

9. Papaja

W 20 proc. próbek papai wykryto pestycydy.

papaja

10. Kiwi 

82 proc. próbek kiwi było wolne od pestycydów.

kiwi

11. Bakłażan

bakłażan

12. Grejpfrut

grejpfrut

13. Kanalupa (melon cukrowy)

61 proc. próbek pokazało się niezanieczyszczonych pestycydami.

melon

14. Kalafior

kalafior

15. Słodkie ziemniaki

pataty

Żadna pojedyncza próbka owoców z 'Czystej piętnastki' nie zawierała więcej niż 4 pestycydy, a tylko 5,5 proc. wymienionych na liście warzyw miało 2 lub więcej rodzaje pestycydów.

Okazuje się, że to właśnie powyższa piętnastka kumuluje najmniejszą ilość pestycydów. Powinniśmy starać się jak najczęściej komponować posiłki z użyciem powyższych owoców i warzyw. Chodzi zwłaszcza o te, które w Polsce możemy nabyć bez najmniejszego problemu, np. cebula, kapusta, czy kalafior.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: dboy / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie kalafiora pochodzi z: Monica Arellano-Ongpin / Foter / CC BY

Zdjęcie patata pochodzi z: Steve A Johnson / Foter / CC BY

Zdjęcie melona pochodzi z: Artist in doing nothing. / Foter / CC BY

Zdjęcie cebuli pochodzi z: richard_north / Foter / CC BY

Zdjęcie szparagów pochodzi z: Chun's Pictures / Foter / CC BY

Zdjęcie mango pochodzi z: ramnath bhat / Foter / CC BY

Zdjęcie papai pochodzi z: ninacoco / Foter / CC BY

Zdjęcie kiwi pochodzi z: jonycunha / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie bakłażana pochodzi z: Kazuhiro Keino / Foter / CC BY

Zdjęcie grejpfruta pochodzi z: ms.Tea / Foter / CC BY

Zdjęcie awokado pochodzi z: HarmonyRae / Foter / CC BY

Zdjęcie kukurydzy pochodzi z: ozz13x / Foter / CC BY

Zdjęcie ananasa pochodzi z: Kyle McDonald / Foter / CC BY

Zdjęcie kapusty pochodzi z: alexbrn / Foter / CC BY

Zdjęcie groszku pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY