- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Masz zjeść porcję owoców? Chcesz zalać mlekiem porcję płatków? Na obiad powinnaś zjeść porcję warzyw? Ile to jednak jest jedna porcja. Postaramy się Tobie pomóc. Ile to porcja? Ile wynosi porcja warzyw? Ile to porcja makaronu? Ile to porcja ryżu? Porcja kaszy ile to jest?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Poniżej znajdziesz przykłady, jak powinna wyglądać jedna porcja poszczególnych produktów. Oczywiście to ile porcji danego produktu powinnaś zjeść, zależy od tego jaką podaż kalorii przyjmujesz i jak masz zaplanowany posiłek. Niekiedy na jedno danie zjesz kilka porcji.
Jedna porcja płatków to pół szklanki, a mówiąc bardziej obrazowo to wielkość piłki baseballowej.
Porcja spaghetti dla jednej osoby to garść o średnicy pięciu złotych lub dwóch euro. Porcja już ugotowanego makaronu to pół szklanki, czyli ponownie wielkość piłki baseballowej.
Tutaj dla jednej osoby powinna wystarczyć wielkość piłeczki tenisowej. To około 1/2 szklanki surowej kaszy czy ryżu.
Standardowa kromka brana za porcję, powinna być zbliżona wielkością do płyty CD. Jej grubość nie powinna być zbyt duża, lecz wynosić około 1 cm.
Pojedyncza porcja masła jaką można posmarować pieczywo nie powinna być większa niż znaczek na listy. Jeśli chodzi o olej, którego używasz do sałatek, porcja mieści się w małym kieliszku do wódki (25 ml).
Standardowo dla jednej osoby porcja mięsa nie powinna być większa niż pudełko talii kart. W przypadku ryby jest to wielkość małego notatnika, lub dwóch talii kart.
Porcja żółtego sera w kostkach, powinna być nie większa niż 4 kostki do gry. W przypadku plasterkowanego sera, porcja odpowiada płycie CD. W przypadku twarogu jedna porcja to łyżka lub plasterek wielkości pudełka od zapałek.
Większość owoców jest łatwa w odmierzaniu. Porcja to jedna sztuka. W przypadku owoców jagodowych, porcją jest garść wielkości piłeczki tenisowej, czyli około 1/2 szklanki.
W przypadku warzyw, podobnie jak owoców, porcją jest jedna sztuka, np. pomidor, mały ogórek, kalarepa. W przypadku warzyw, które trzeba rozdrabniać, porcja to wielkość kostki mydła. Jeśli chodzi o brokuła czy kalafiora, porcją jest kilka pojedynczych różyczek.
Zdjęcie główne pochodzi z: Michael Bentley / Foter / CC BY
Zdjęcie 1: musicfanatic29 / Foter / CC BY
Zdjęcie 2: Andrei! / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 3: CarlMilner / Foter / CC BY
Zdjęcie 4: Images_of_Money / Foter / CC BY
Zdjęcie 5: chispita_666 / Foter / CC BY
Zdjęcie 6: Camivaan / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 7: How can I recycle this / Foter / CC BY
Zdjęcie 8: bobbigmac / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 9: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Zdjęcie 10: JefferyTurner / Foter / CC BY
Zdjęcie 11: : Jun Seita / Foter / CC BY
Zdjęcie 12: Asim Bijarani / Foter / CC BY
Zdjęcie 13: dno1967b / Foter / CC BY
Zdjęcie 14: matsuyuki / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 15: ninacoco / Foter / CC BY
Zdjęcie 16: mathijas86 / Foter / CC BY
Zdjęcie 17: cookbookman17 / Foter / CC BY
Komentarze
magwiz
28 stycznia 2015, 23:59
Tylko jak się najeść taką porcją?
zzuzzana19
27 grudnia 2014, 19:22
Przydatne :) Ciekawie zobrazowane :)
gilda1969
20 grudnia 2014, 20:42
Fajny artykuł:) Podoba mi się, ze porcje są porównywane do różnych przedmiotów i rzeczy - łatwo można tą skojarzeniową metodą wszystko zapamiętać:)
anna987
20 grudnia 2014, 15:21
Mozna też sobie samemu te porcje ważyć i dzięki temu wiedzieć ile i czego dostarcza się organizmowi. A tak poza tym- "Postaramy się Tobie pomóc. "???
Iza
19 grudnia 2014, 14:44
ale fajny artykuł :)
silva27
19 grudnia 2014, 13:48
Bardzo przydatny artykuł. Zawsze się nad tym zastanawiałam
Rakietka
19 grudnia 2014, 12:57
Ciekawe i zapewne przydatne ;)
Wiedzmowata
19 grudnia 2014, 09:35
Przyda się takie obrazowe zestawienie :-))
corall
19 grudnia 2014, 09:03
Właściwie to wszystko wiedziałam, ale nie wiedziałam jak policzyć porcję sera. Teraz już wiem
chrysa28
19 grudnia 2014, 08:20
Pomocne, dziękuję :)