Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Zdrowo, smacznie, szybko. Takimi cechami wg ciebie charakteryzuje się dobre śniadanie? Nie wiesz jak je przygotować? Mamy dla ciebie kilka pomysłów.
Recepta na szybkie danie jest prosta. Bierzesz kilka składników, miksujesz ze sobą i wypijasz. To zajmie ci najmniej czasu. Innym rozwiązaniem jest złożenie ze sobą kilku składników, zawinięcie w papier i jedzenie po drodze. Możesz również zabrać coś smacznego ze sobą w pojemniku i zjeść w biurze. Niezależnie co wybierzesz, poniższe propozycje przypadną ci do gustu.
Wrzuć do pojemnika czy woreczka kilka smakowitych składników jak kawałki jabłka, brzoskwini czy gruszki, kostki żółtego sera oraz rozłupane orzechy. Takie śniadanie możesz zjeść nawet w drodze do pracy.
Można zmiksować dowolne owoce z mlekiem czy napojem mlecznym i przelać do butelki. Możesz również użyć mleka sojowego, migdałowego czy owsianego. To wygodny sposób na śniadanie w drodze. Poniżej propozycja na koktajl czekoladowy i z awokado.
Składniki:
Zamrożony banan, szklanka mleka migdałowego (może być zwykłe mleko), łyżeczka kakao, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka siemienia lnianego (roztartego w moździerzu lub młynku), 1 łyżeczka miodu
Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj. Jeśli będzie za gęste dodaj nieco więcej mleka.
Składniki:
Dojrzałe awokado, sok z cytryny, łyżeczka miodu, gruszka lub szklanka zamrożonych owoców jagodowych, imbir lub płatki chilli
Wszystkie składniki ze sobą zmiksuj. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj wody.
Wystarczy wziąć swoje ulubione płatki, wrzucić do miseczki i zalać zimnym mlekiem czy jogurtem, a 5 minutowe śniadanie będzie gotowe. Jeśli wolisz posiłki na ciepło, wykorzystaj ciepłe mleko. Ten przepis jest nie tylko szybki do wykonania, ale również bogaty w składniki odżywcze.
Składniki:
1/2 szklanki płatków jaglanych, szklanka mleka lub napoju mlecznego, garść suszonej żurawiny, łyżka rozdrobnionego siemienia lnianego i sezamu, łyżka płatków migdałów, cynamon, imbir
Płatki zalej mlekiem i dodaj resztę składników. Możesz również mleko wlać do rondelka, wrzucić płatki i podgrzać. Wtedy pozostałe składniki dodaj gdy przełożysz płatki do miseczki.
Chleb, masło, ser, wędlina i pomidor to chyba najbardziej znana kanapka. Można jednak przygotować wiele bardziej oryginalnych jej wersji z różnymi wypełnieniami. Możesz sięgnąć po chudy twaróg, tofu, mozzarelle, masło orzechowe, owoce, warzywa, pastę z fasoli czy pastę z pomidorów. Możesz również przekroić rogala i wypełnić go serem brie oraz gruszką. Ograniczeniem jest tylko twoja wyobraźnia. Tutaj przykład kanapki w meksykańskim stylu.
Składniki:
2 placki tortilla pełnoziarniste, łyżeczka oleju lnianego (może być inny), guacamole lub salsa (możesz przygotować dzień wcześniej, ewentualnie kupić gotowe), ½ papryki, 1 mały pomidor, sałata, 2 plasterki szynki, sos tabasco (niekoniecznie)
Placki posmaruj olejem. Ułóż szynkę, posmaruj guacamole lub salsą, ułóż warzywa, skrop sosem tabasco. Zawiń tak, aby składniki ‘nie wyjechały’ ci od spodu. Możesz spakować tortille w folię aluminiową i zabrać ze sobą w drogę.
Jeśli swoje śniadanie zjadasz dopiero w pracy, mam dla ciebie dwie ciekawe propozycje. Pierwsza to płatki w słoiku po dżemie, a druga nieco bardziej oryginalna, jajko w towarzystwie pieczarek.
Składniki:
½ szklanki płatków owsianych, małe opakowanie naturalnego jogurtu, ½ szklanki surowych owoców jagodowych np. malin lub garść suszonych np. żurawiny, pestki dyni, słoik z resztką dżemu lub masła orzechowego
Oczywiście możesz wykorzystać czysty słoik i do niego włożyć odrobinę dżemu. Następnie napełnij go płatkami, owocami i zalej jogurtem. Taki pakunek możesz przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, by rano zabrać ze sobą.
Składniki:
1 jajko, kilka pieczarek, chuda szynka, cebulka dymka, łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz
Pieczarki podsmaż z cebulką na patelni. Szynkę pokrój w kostkę. Przełóż wszystko do słoika. Dodaj pietruszkę, wybij jajko, dopraw. Wypełniony słoik wstaw do garnka z gorącą wodą, tak aby zakrywała go do połowy. Gotuj na średnim ogniu 15-20 minut. Gdy ostygnie wstaw do lodówki. Nie zapomnij o nim rano.
Zdjęcie główne pochodzi z: Denna Jones / Foter / CC BY
Zdjęcie 1 pochodzi z: PersonalCreations.com / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: khawkins04 / Foter / CC BY
Zdjęcie 3 pochodzi z: Special*Dark / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 4 pochodzi z: jeffreyw / Foter / CC BY
Zdjęcie 5 pochodzi z: arnold | inuyaki / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
15 czerwca 2017, 00:40
:)
wie58
1 czerwca 2017, 14:37
ciekawe przepisy
flisowna
10 lipca 2016, 11:25
Ten artykuł udowadnia, że moje śniadania dobrze przygotowuje
MarzenaPecio
13 stycznia 2015, 20:46
Pomysł na koktajl i to śniadanie w słoiku bardzo mi się podoba muszę to wprowadzić w życie jako np sposób ba 2sniadanie ;)
Rakietka
19 grudnia 2014, 12:55
Bardzo ciekawe!
BlinkingLight
18 grudnia 2014, 13:16
Łał, to jajko w słoiku brzmi fenomenalnie, pierwszy raz spotykam się z taką potrawą. :D
corall
18 grudnia 2014, 09:08
U mnie płatki na śniadanie nie przechodzą, albo tylko owoce. Muszę zjeść coś, co da mi kopa na cały dzień ;) Zazwyczaj jakies kanapki, sałatki albo jajka gotowane ;) Owoce jadam na drugie śniadanie.