Mały 'duży' problem

Każda osoba odchudzająca się chciałaby obserwować założone postępy i dokładnie tydzień w tydzień na wadze widzieć 1 kilogram mniej. Nie zawsze się tak dzieje. Wtedy zaczynają się problemy i pytania: Czy to moja wina? Może jednak za dużo jem? Czasami jednak powód może być banalny - zastój wody  w organizmie. Sytuacja ta zazwyczaj objawia się frustracją i złym samopoczuciem, obniżeniem sprawności fizycznej, uczuciem przepełnienia oraz znanym wszystkim  opuchnięciem rąk i nóg. W ciężkich przypadkach zatrzymanie wody może również prowadzić do innych poważnych problemów, takich jak obrzęk płuc, zatrzymania akcji serca lub niewydolności nerek.

Przyczyny zastoju wody

  1. Leki i hormony. Znany większości i podstawowy powód zatrzymywania wody w organizmie. Wśród leków takie działanie mają m. in. statyny. Jeśli chodzi o hormony na prowadzenie wysuwa się estrogen. Za dużo estrogenu może przyśpieszyć tworzenie aldosteronu (hormonu mobilizującego nerki do gromadzenia płynów). Woda zatrzymywana jest wtedy najczęściej w okolicach piersi i brzucha, co obserwujemy w trakcie miesiączki. Zmiany hormonalne są również przyczyną zatrzymywania wody w organizmie w czasie menopauzy i ciąży.
  2. Nadmiar soli. Sól potocznie mówiąc 'wyciąga' wodę z komórek i tkanek, co wiąże się z obrzękami w rożnych miejscach ciała.
  3. Nieodpowiednie nawodnienie. Może to się wydawać dziwne, jednak wprowadzenie zbyt małej ilości płynów do organizmu może powodować zastój. Organizm radzi sobie bowiem z tą sytuacją zatrzymywaniem wody, w obawie przed jej dalszymi niedostatkami.
  4. Źle zbilansowana dieta. Idealną sytuacją w naszym organizmie jest zbilansowanie wszystkich dostarczanych z pożywieniem składników. Warto wspomnieć zwłaszcza o ilości cukru prostego w codziennych posiłkach. Kiedy jest go za dużo, znacząco rośnie poziom hormonu - insuliny. Gdy organizm ma wysoki poziom insuliny, trudniej reguluje poziom sodu, co wpływa niekorzystnie na retencję wody. Zatrzymywanie wody może być również spowodowane zbyt niską podażą białka lub żelaza. Na temat działań w przypadku niedoborów żelaza pisał dietetyk Łukasz Wiertel.
  5. Choroby. Obrzęków nie należy bagatelizować, mogą one być bowiem przyczyną poważnych chorób tj. choroby nerek, układu krążenia, płuc, wątroby, tarczycy oraz zapalenia stawów i cukrzycy.

Jak kontrolować wodę?

Aby nie doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie należy przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę, pić odpowiednią ilość płynów (około 30 ml na każdy kilogram macy ciała) oraz unikać słodyczy. Warto też zrezygnować z dosalania potraw, w zastępstwie można używać ziół tj. bazylia, estragon, czy tymianek. Nie można też zapomnieć o wysiłku fizycznym. Wraz z potem pozbędziemy się nadmiaru wody oraz sodu, o czym pisze dietetyk Emilia Gnybek - Ciosek. Jednocześnie zachowamy prawidłowe krążenie krwi, co zapobiega gromadzeniu wody. W trakcie dłuższego wysiłku i bezpośrednio po nim należy koniecznie  uzupełniać płyny – pijąc najlepiej małymi łyczkami.