- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Nutrigenomika nadzieja na lepsze dopasowanie diety do genów. Czy to możliwe?
Nowe metody odchudzania są tematem bardzo chwytliwym i pożądanym. Szukamy informacji jak chudnąć szybko i co najważniejsze skutecznie. Światełkiem w tunelu jest nutrigenomika, która bada m. in. na ile nasze geny związane są z masą ciała i możliwościami fizycznymi.
Z odchudzaniem nierozłącznie związana jest aktywność fizyczna. Wiemy o tym doskonale. Jak pokazuje najnowszy Raport odchudzania Polaków. W ostatnim czasie, kiedy w świecie sportu rywalizacja osiągnęła najwyższy poziom, poszukuje się nowych obszarów umożliwiających poprawę uzyskiwanych wyników przez sportowców zarówno tych profesjonalnych, jak i amatorów. W profesjonalnym szkoleniu sportowców od lat wiadomo, że oprócz procesu treningowego, żywienie i suplementacja sportowca są czynnikami bardzo istotnymi. Indywidualnie dobrana dieta i suplementacja oparte na podstawach współczesnej wiedzy na temat żywienia są obecnie standardem wśród sportowców. Mają oni bowiem wysoką świadomość, że to co jemy wpływa na to jak się czujemy oraz jak szybko regenerujemy się po wysiłku.
Te słowa Lukrecjusza najlepiej oddają współczesne podejście do zindywidualizowanego żywienia. Najnowsze osiągnięcia nauki dają jeszcze większe możliwości personalizowania diety, aby jak najcelniej dobrać składniki niezbędne dla jeszcze efektywniejszego funkcjonowania naszego organizmu. Nie ma możliwości by ogólnie przyjęte zasady opracowywania diety były w takim samym stopniu skuteczne dla wszystkich. Różnice w przyswajaniu różnych składników diety zależą od naszych genów. Interakcjami pomiędzy genami a składnikami diety zajmuje się nowa i niezwykle dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki - nutrigenetyka.
Przypuszcza się, że za kilkanaście lat, a w sporcie już dziś, świadomość różnic genetycznych pomiędzy poszczególnymi osobami, nawet w kręgu rodzinnym, będzie skutkowała personalizowaniem diety na podstawie posiadanych genów.
Wśród sportowców badania predyspozycji genetycznych zarówno do wykonywania wysiłku fizycznego jak i przyswajania podstawowych składników diety jest co raz bardziej popularny. Jednym z wielu przykładów jest drużyna kolarzy z grupy CCC Polsat Polkowice, oraz mistrz świata w wyciskaniu sztangi leżąc (320kg) Michał Wilk. Wielu sportowców pomimo poddaniu się takim badaniom nie ujawnia informacji na ten temat z powodu zbyt zaciętej rywalizacji sportowej.
Jeśli myślicie, że tylko nasze geny decydują czy jesteśmy szczupli czy otyli, czy osiągamy dobre wyniki w sporcie czy nie to się mylicie. Otóż nasza dieta również ma wpływ na geny. Na przykład spożywanie produktów typu fast food może wpływać niekorzystnie na nasze geny. Z kolei związki takie jak kwas foliowy (zielone warzywa), genisteina (soja), katechiny (zielona herbata) czy cholina (jaja) mają wpływ na „korzystne zmiany” w naszych genach. Dziedzina nauki, która zajmuje się tym zagadnieniem to nutrigenomika.
Nie tylko w świecie sportu przeprowadza się badania genetyczne. Oprócz sportowców badaniom genetycznym poddają się również osoby znane nam ze świata filmu czy mediów itp. Przykładem mogą tu być modelka Joanna Krupa, dziennikarka Agnieszka Szulim, aktorka Anna Dereszowska, podróżniczka oraz redaktor naczelna National Geographic Martyna Wojciechowska.
Obecnie podejmuje się coraz częściej dyskusje na temat zdecydowanego wkraczania badań genetycznych, pod względem personalizacji diety, do życia przeciętnego człowieka. W najbliższym czasie, już 21 listopada, osoby zainteresowane nowym podejściem do żywienia będą mogły posłuchać i wziąć udział w dyskusji na ten temat podczas I międzynarodowej konferencji, którą organizuje Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach.
I Międzynarodowa Konferencja pt. ”Nutrigenomika i nutrigenetyka w żywieniu ludzi aktywnych”, której Vitalia.pl jest patronem medialnym
http://www.awf.katowice.pl/uczelnia/nutrigenomika-i-nutrigenetyka-w-zywieniu-ludzi-aktywnych/tematyka-i-cel-konferencji
autorzy:
dr Małgorzata Michalczyk – doradca żywienia i suplementacji
Zakład Żywienia i Suplementacji AWF im. Jerzego Kukuczki w Katowicach
dr Sławomir Jagsz
Zakład Biochemii AWF im. Jerzego Kukuczki w Katowicach
Komentarze
j.lisicka
30 października 2014, 12:19
Szkoda, że w Katowicach...
sectet
30 października 2014, 10:33
Bardzo ciekawy artykuł. Problem w tym że 1500 zł za test + zalecenia to trochę dużo:)
majakuja
29 października 2014, 10:20
Brakuje mi informacji, gdzie można przeprowadzić takie badanie, za ile, i na czym to polega???
michasia40
29 października 2014, 08:34
Artykuł jest nie do czytania z powodu bałaganu gramatycznego i interpunkcyjnego. Stylistyka drętwa i ciężkostrawna. Szkoda. Niestety jest to wada znakomitej większości vitaliowych publikacji.
Wiedzmowata
29 października 2014, 08:08
Ciekawy artykuł.