Zarzuceni z każdej strony masą informacji na temat tego, jak racjonalnie należy się żywić, nie wiemy czym się ostatecznie kierować. Postanowiłam więc usystematyzować ten ogrom informacji, przez zebranie tych najważniejszych. O wypowiedź poprosiłam trzech znanych ekspertów w tej dziedzinie.

Anna Jelonek

Anna Jelonek - dietetyk
Anna Jelonek - dietetyk

Trzeba jeść! Niejedzenie nie jest metodą na utrzymanie prawidłowej masy ciała, wręcz przeciwnie. Częste głodówki mogą prowadzić do jej wzrostu, a nieregularne posiłki mogą zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie naszego metabolizmu.

Nawadniaj swój organizm. Prawidłowa ilość przyjmowanych płynów przez kobiety to 2 litry w ciągu dnia, przy czym u mężczyzn nawet 2,5 litra. Należy pamiętać, by pić co 30-40 minut, w ten sposób systematycznie nawodnimy nasz organizm.

Nie zapominaj o ruchu! Aktywność fizyczna jest bardzo ważna. Postaraj się wygospodarować na nią trochę czasu. Dorosła osoba powinna ćwiczyć przynajmniej trzy razy w tygodniu przez minimum 30 minut. To nie dużo, a na pewno poczujesz się znacznie lepiej.

Nie objadaj się na noc. Wiele osób uważa, że ostatni posiłek powinniśmy spożyć o godzinie 18:00, jednak to nie do końca prawda. Owszem, nie powinniśmy objadać się na noc, gdyż nasz metabolizm wówczas spowalnia, natomiast wystarczy, że nasz ostatni posiłek zjemy 2 godziny przed snem.

Pamiętaj o węglowodanach złożonych. Węglowodany złożone powinny znaleźć się w trzech głównych posiłkach każdego dnia. Są one niezwykle istotne w naszej diecie i pozwalają na prawidłowe zaspokojenie naszego organizmu. Znaleźć je możemy w kaszach, makaronach, płatkach, mąkach. Poza zawartymi w nich niezbędnymi składnikami odżywczymi, zapewniają nam one poczucie sytości przez cały dzień.

Justyna Marszałkowska

Justyna Marszałkowska - dietetyk
Justyna Marszałkowska - dietetyk

Różnorodność produktów. Nie możemy opierać swojej diety na jednym produkcie, nawet najzdrowszym. Nie bójmy się tłuszczy, jedzmy zdrowe węglowodany, a także szukajmy różnych źródeł białka – pamiętajmy, że białko nie tylko jest zawarte w mięsie! Nie zapominajmy też o płynach i to nie tylko w postaci kawy, czy coli. Pamiętajmy również – woda smakowa, to nie woda!

Jedz regularnie. Nawet najzdrowsza kolacja nie pozwoli nam cieszyć się zdrowiem. Równie ważne jest śniadanie, obiad czy przekąska w pracy.

Dieta to nie karaPamiętajmy, że nasze codzienne dania mają być smaczne, estetycznie podane, proste w zrobieniu (dostosuj je do umiejętności kulinarnych), a co najważniejsze nasza codzienna dieta ma być skuteczna! 

Patrz w kalendarz. Sezonowość już się trochę zaciera, pomidory możemy dostać tak w czerwcu jak i w styczniu, ale warto zapoznać się z kalendarzem sezonowości i jak tylko się da stosować się do niego.

Doprawiaj potrawy. Nie ograniczaj się jedynie do używania soli i pieprzu. Kombinuj, poznawaj, baw się smakami! Używaj ziół świeżych i suszonych - to z pewnością uatrakcyjni twoje potrawy i w pełni zadowoli twe podniebienie.

Justyna Piechocka

Justyna Piechocka - dietetyk
Justyna Piechocka - dietetyk

Jedz to, co lubisz. Samo słowo dieta staje się coraz lepiej rozumiane. Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to tylko odchudzanie, ale i sposób żywienia. Jednak zdrowa dieta dla wielu osób to nadal poświęcenie i rezygnacja z przyjemności. Unikamy chleba, bo przecież wszyscy mówią, że gluten szkodzi, nie pijemy mleka, bo to biała śmierć. Tak naprawdę każdy z nas jest inny i każdy może inaczej reagować na składniki pożywienia. Decyzja o wykluczeniach nie powinna być dokonywana pochopnie, pod wpływem zasłyszanych rewelacji.

Drugą stroną tej zasady jest drastyczne odcięcie się od ulubionych posiłków. Nie ma konieczności, aby kategorycznie z nich rezygnować. Warto wręcz maksymalnie zachować ulubione smaki, aby zdrowe odżywianie nie stało się męczarnią, ale okazją do urozmaicenia i nowych doznać kulinarnych. Czasami wystarczy drobna zmiana, aby 'uzdrowić' danie np. przygotowanie zdrowej pizzy na cieście razowo - owsianym zamiast zamawiania gotowej lub sięgnięcie po gorzką czekoladę zamiast mlecznej z nadzieniem toffi.

Spożywaj częściej niewielkie posiłki. To bardzo ważna zasada. Częste, niewielkie posiłki zmniejszą uczucie głodu, zapobiegną wahaniom cukru we krwi i poprawią samopoczucie. Najlepiej jeść około 5 posiłków dziennie. Śniadanie należy zjeść do dwóch godzin po przebudzeniu, kolejne posiłki co około 3 godziny i kolację nie później niż około 3 godziny przed snem.

Czytaj etykiety. Półki w sklepach aż uginają się od różnych produktów, w telewizji reklama goni reklamę. Większość tych wyrobów ma jednak wątpliwą jakość i przepełniona jest rozmaitymi dodatkami tj. barwniki, konserwanty, słodziki. Czytajmy więc etykiety i starajmy się wybierać tylko i wyłącznie takie produkty, które w składzie mają naturalne dodatki. Zdaję sobie sprawę, że często to, co dobre jakościowo jest też droższe. Jednak ostatecznie lepiej zjeść mniej a dobrze. Należy również zwracać uwagę na to, co napisane jest na opakowaniu, często to tylko chwyt marketingowy np. 'bez cukru' może oznaczać dodatek syropu glukozowo - fruktozowego. Warto uważać też na promocje w postaci dużego opakowania. Niby wychodzi taniej, ale tylko pod warunkiem, że jesteśmy w stanie 'oderwać się' od rozpoczętego pudelka, czy torebki.

Wyrzuć z szafek śmieciowe jedzenie. Jeśli nie będziemy mieli pod ręką śmieciowego jedzenia, łatwiej będzie z niego zrezygnować. Z szafek powinny zniknąć wszystkie gotowe słodycze, słone przekąski, gotowce trzymane 'na wszelki wypadek'. W zanadrzu lepiej mieć pod ręką gorzka czekoladę, orzechy, czy suszone owoce. Nawet jeśli zaskoczy nas wizyta gościa, zawsze będzie czym go poczęstować. 

Delektuj się posiłkami. Posiłki jedz spokojnie, nie rozpraszaj się TV, czy komputerem. Badania dowodzą, że pochłonięci innymi bodźcami możemy nie pamiętać jak dużo zjedliśmy. Warto znaleźć czas na spokojne zjedzenie chociaż głównych posiłków. Delektujmy się nimi, dokładnie żujmy każdy kęs - wpłynie to korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale też masę ciała. 

Które zasady są Ci najbliższe?