Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy szpinak jest zdrowy?
  • Jakie witaminy ma szpinak?
  • Czy szpinak wspomaga odchudzanie?
  • Kto nie powinien jeść szpinaku?

Czy szpinak jest zdrowy?

Jest jednym z najchętniej kupowanych warzyw w postaci mrożonej, jego spożycie rośnie w zawrotnym tempie. Polacy co roku kupują blisko 7,5 tys. ton szpinaku w sklepach. To bardzo dobry trend. Szpinak ma bowiem całą listę prozdrowotnych właściwości:

1. Zawiera sporo żelaza (2,8 mg w 100 g), wprawdzie niehemowego, a więc o gorszej przyswajalności, jednak dzięki obecności witaminy C i tak zagarniemy dla siebie sporą ilość tego wartościowego pierwiastka. Na temat zwiększania przyswajalności żelaza pisze dietetyk Karolina Łąkowska. Szpinak dodatkowo jest pomocny w produkcji erytrocytów.

Jakie witaminy ma szpinak?

2. Jest źródłem jodu, manganu, wapnia, potasu, witaminy B oraz witamin E, K i beta - karotenu. Dzięki temu podnosi odporność oraz reguluje ciśnienie tętnicze i obniża poziom cholesterolu.

3. Jest bogactwem antyoksydantów, które zmiatają wolne rodniki, chroniąc tym samym organizm przed procesami starzenia, niszczenia komórek oraz utraty pamięci.

4. Zawiera sporo kwasu foliowego, który przede wszystkim zapobiega wadom rozwojowym płodu, o czym piszemy w artykule na temat diety przyszłej mamy. Co ciekawe, niedobór kwasu foliowego naukowcy wiążą z występowaniem problemów psychiatrycznych. Działanie to polega na obniżeniu stężenia serotoniny w mózgu, co w konsekwencji powoduje problemy z zapamiętywaniem, większą senność i nerwowość. Poprawę obserwuje się już przy codziennym spożyciu 100 g szpinaku - 220 mg kwasu foliowego.

Kto nie powinien jeść szpinaku?

/gfx/news/noscale_6986_1410328008.jpg

Nie o zdrowotnych właściwościach szpinaku mieliśmy jednak dzisiaj mówić. Okazuje się, że to z pozoru proste warzywo specjalizuje się nie tylko w ochronie przed chorobami. Możemy na niego liczyć również w przypadku nadwagi i otyłości. Naukowcy z Lund University w Szwecji zapewniają, że związek znajdujący się w szpinaku, a dokładnie TYLAKOID zwiększa skuteczność diety redukcyjnej aż o 43 proc. Najprawdopodobniej takie działanie zawdzięcza możliwości hamowania głodu (niektóre źródła podają, że nawet o 95 proc.). Tylakoid blokuje w jelitach rozkładanie tłuszczu z posiłku oraz spowalnia trawienie.

Czy szpinak wspomaga odchudzanie?

Badania są jeszcze kontynuowane i zanosi się na to, że odchudzające działanie osiągnąć można dopiero po rozdrobnieniu, przesączeniu i zblendowaniu liści, w celu uwolnienia tylakoidu z komórek. Jedno jest pewne - szpinak dla większości z nas to samo zdrowie. A jeśli oprócz prewencji i leczenia będzie dbał o naszą sylwetkę, to stanie się wręcz idealnym dodatkiem do koktajli, zup, zapiekanek, czy makaronów.

Zdjęcie główne pochodzi z:Photo credit: www.metaphoricalplatypus.com / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Zdjęcie z tekstu pochodzi z:Photo credit: Plat / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Często jecie szpinak? Jakie są Wasze ulubione przepisy ze szpinakiem? A może wybieracie koktajl ze szpinakiem? Podzielcie się z nami w komentarzach!