Tak stwierdziło badanie przedstawione w Journal of Marketing w 2006 roku. Ankieta ta zainspirowała francuskich naukowców do przeprowadzenia podobnego sondażu we Francji, a jego rezultaty zostaną przedstawione w Food Quality and Preference, w kwietniowym wydaniu (2013).
Ankieta ta dała wyniki zupełnie odwrotne. Francuzi zdrowe jedzenie kojarzą z daniami smacznymi i budzącymi apetyt.
Autorzy badania pokusili się o analizę: istnieją ważne różnice kulturowe. Powiązanie „zdrowy=dobry” jest prawdziwe we Francji, ale już niekoniecznie za Atlantykiem. To może wyjaśniać różnicę stwierdzoną w postępowaniu epidemii otyłości między tymi dwoma krajami.
W rzeczywistości, studenci francuscy i amerykańscy, którzy wzięli udział w ankiecie, wszyscy mieli lekką nadwagę oraz taką samą znajomość zasad dietetyki. Wiedzieli, że dieta hiperkaloryczna i tłusta jest zła dla zdrowia.
Test, opracowany przez amerykańskiego naukowca w 2006 roku do celów badania, jest bardzo wymagający. Pozwala on uwidocznić postawy odruchowe, domniemane przekonania, jak wyjaśnia Carolina Werle, autorka francuskiego badania z Grenoble. Uczestnicy testu nie są proszeni o zastanowienie się i o odpowiedź, czy dany produkt jest dobry dla zdrowia i czy jest smaczny. Test pozwala poznać reakcje instynktowne.
Ankieta ta dała wyniki zupełnie odwrotne. Francuzi zdrowe jedzenie kojarzą z daniami smacznymi i budzącymi apetyt.
Autorzy badania pokusili się o analizę: istnieją ważne różnice kulturowe. Powiązanie „zdrowy=dobry” jest prawdziwe we Francji, ale już niekoniecznie za Atlantykiem. To może wyjaśniać różnicę stwierdzoną w postępowaniu epidemii otyłości między tymi dwoma krajami.
W rzeczywistości, studenci francuscy i amerykańscy, którzy wzięli udział w ankiecie, wszyscy mieli lekką nadwagę oraz taką samą znajomość zasad dietetyki. Wiedzieli, że dieta hiperkaloryczna i tłusta jest zła dla zdrowia.
Test, opracowany przez amerykańskiego naukowca w 2006 roku do celów badania, jest bardzo wymagający. Pozwala on uwidocznić postawy odruchowe, domniemane przekonania, jak wyjaśnia Carolina Werle, autorka francuskiego badania z Grenoble. Uczestnicy testu nie są proszeni o zastanowienie się i o odpowiedź, czy dany produkt jest dobry dla zdrowia i czy jest smaczny. Test pozwala poznać reakcje instynktowne.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
9 października 2016, 01:55
:)
belferzyca
13 sierpnia 2014, 07:48
szkoda,że tak mało informacji, bo może warto było wspomnieć o kulturze jedzenia?
Malinka38757
5 listopada 2013, 12:03
:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:35
:]
Nieznajoma52
3 czerwca 2013, 16:51
W Polsce też nie jest wiele leoiej.
anuszka1981
7 maja 2013, 21:14
co do jedzenie, niestety wszystko co najgorsze przyszło z Ameryki... czyli byle łatwo i szybko.
anuska836
26 kwietnia 2013, 15:27
Anglia też tam hamburgery przegryzają frytkami hehe
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 09:50
hehe ameryka to kraj fast food
Aria.
1 kwietnia 2013, 14:15
Moim zdaniem im bardziej tluste i slodkie tym smaczniejsze :
energeticgirl
5 marca 2013, 12:36
sałatka ze zdjęcia mmm mega!;)
Julia551
1 marca 2013, 18:33
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:04
ciekawe
elzbieta.koluszki
21 lutego 2013, 10:15
Polacy też różnie się odżywiaja
typowa
14 lutego 2013, 11:30
Amerykanie i ich żywienie...
TheLastChange240489
12 lutego 2013, 14:58
Amerykanie są krajem bardzo otyłym i leniwym, wiec rzadko które z nich gotuje samodzielnie, a jak już gotują to wszystko powstaje z "super proszku" ;/
kottie
12 lutego 2013, 13:46
sami są sobie winni....
onaczeka
10 lutego 2013, 23:32
juz od wielu lat czyta się ze amerykanie się niezdrowo odżywiają.
kittekk
9 lutego 2013, 12:20
Amerykanie mają już chyba kubki smakowe wypalone do cna tym ich sztucznym żarciem...
Biedronka71
8 lutego 2013, 18:36
nieźli są amerykanie :D
kurpinka
8 lutego 2013, 10:24
takie są skutki urzemysłowienia rolnictwa i dotacji państa do przetworzonej żywności a nie do zdrowej