Mięso drobiowe jest jednym z najbardziej zalecanych mięs w racjonalnej diecie. Charakteryzuje się ono bowiem niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Jednocześnie będąc źródłem pełnowartościowego białka. Jest ono także stosunkowo lekkostrawne i szybko się przygotowuje.

 

Nie  każdy rodzaj mięsa drobiowego odznacza się tymi właściwościami. Należą do nich głównie mięso z piersi kurczaka oraz indyka czy mięso ze specjalnego gatunku gęsi tzw. owsianej. Mięso z innych gęsi czy kaczki stanowią najbardziej tłuste odmiany drobiu.

 

Gęś owsiana została wyhodowana w Kołudzie Wielkiej. Podbija ona polskie stoły ze względu na swoją dietetyczną wartość. Ta odmiana drobiu dostarcza około 99-137 kcal/100 g (tuszka), podczas gdy tuszka kurczaka to około 158 kcal/100 g. Dotąd to właśnie mięso z kurczaka uznawane było za najchudsze.

 

Inne odmiany gęsi mają natomiast więcej kalorii i tłuszczu. W 100 g tuszki przedstawia się to następująco na tle innych rodzajów drobiu:

  • gęś tradycyjna – 339 kcal, 32 g tłuszczu
  • kaczka – 308 kcal, 29 g tłuszczu
  • kura – 202 kcal, 14 g tłuszczu
  • kurczak 158 kcal, 9 g tłuszczu

 

Dla porównania jeden z najbardziej tłustych kawałków wieprzowiny z karkówki w 100 g dostarcza 267 kcal i 23 g tłuszczu.

 

Różnice są więc dosyć znaczne. Kurczak zawiera praktycznie 3,5-krotnie mniej tłuszczu niż gęś tradycyjna.

 

Tłuszcz

Na uwagę zasługuje tutaj fakt,  że w tuszce gęsi znajduje się bardzo korzystny układ kwasów tłuszczowych. A co najważniejsze jest ona źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych. Kaczka także choć bardzo tłusta zawiera kwasy nienasycone w dobrych proporcjach. W obu tych gatunkach drobiu możemy znaleźć coś korzystnego.

 

Białko, witaminy i minerały

Gęś na tle innych rodzajów mięsa drobiowego wypada nieco słabiej pod względem zawartości białka. Jednak różnice są niewielkie. Jest ona także źródłem nieznacznie większych ilości cholesterolu, sporych ilości żelaza dobrze przyswajalnego i witaminy B1 i PP. Natomiast gorszym niż kaczka czy kurczak źródłem witaminy B2 i wapnia.

 

Jeść czy nie jeść na diecie mięso z gęsi?

Tutaj jak zawsze kłania się umiar. Czy wybierze Pani gęś tradycyjną czy gęś chudą owsianą zależy od Pani. Ważne, aby spożywać tego rodzaju mięso z umiarem od czasu do czasu. Wymieniać je z innymi rodzajami mięs i ryb. A wtedy na pewno nie będzie kłopotów z pokryciem zapotrzebowania na wiele składników pokarmowych.


Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj


Chcesz zadać pytanie naszemu ekspertowi? Napisz: Pytanie do eksperta W tytule maila wpisz: "Pytanie do eksperta". Odpowiedzi na najciekawsze pytania opublikujemy na łamach serwisu.