Badacze z Dana Faber Cancer Institute odkryli, że pacjenci, którzy przeżyli raka jelita grubego i których dieta była bogata w złożone cukry i produkty wysokowęglowodanowe, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby niż pacjenci, którzy stosowali dietę bardziej zrównoważoną.
Wyniki te potwierdzają konkluzje wcześniejszych prac, które stanowiły, iż ryzyko raka jelita grubego można zredukować dzięki diecie niskowęglowodanowej.
Dr Jeffrey Meyerhardt skomentował: nasze badanie z całą pewnością wspiera ideę, iż dieta może mieć wpływ na postępowanie nowotworu jelita grubego. Pacjenci i lekarze powinni na poważnie wziąć to pod uwagę, kiedy robią plany po zakończonym leczeniu.
Wcześniejsze prace wykazały także, że ludzie, którzy przeżyli raka jelita grubego i których dieta oraz wzorce aktywności prowadziły do wzrostu poziomu insuliny we krwi, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby oraz zgonem z jej powodu.
Dieta bogata w cukry rafinowane podnosi poziom insuliny oraz „odżywia” komórki nowotworowe.
Wyniki te potwierdzają konkluzje wcześniejszych prac, które stanowiły, iż ryzyko raka jelita grubego można zredukować dzięki diecie niskowęglowodanowej.
Dr Jeffrey Meyerhardt skomentował: nasze badanie z całą pewnością wspiera ideę, iż dieta może mieć wpływ na postępowanie nowotworu jelita grubego. Pacjenci i lekarze powinni na poważnie wziąć to pod uwagę, kiedy robią plany po zakończonym leczeniu.
Wcześniejsze prace wykazały także, że ludzie, którzy przeżyli raka jelita grubego i których dieta oraz wzorce aktywności prowadziły do wzrostu poziomu insuliny we krwi, byli bardziej zagrożeni nawrotem choroby oraz zgonem z jej powodu.
Dieta bogata w cukry rafinowane podnosi poziom insuliny oraz „odżywia” komórki nowotworowe.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
7 stycznia 2019, 21:43
:)
wie58
15 listopada 2017, 19:37
:)
wie58
11 października 2016, 23:46
ciekawe
magwiz
10 lutego 2015, 23:35
Dokładnie, coś musi w tym być!
babciabasia3
20 października 2014, 20:11
Coś w tym jest.
takasobieja100
31 stycznia 2014, 22:56
Ciekawe...
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:54
;/
bblankaa
24 października 2013, 14:39
:)
bblankaa
24 października 2013, 14:39
dobrze wiedziec
MIPU91
4 października 2013, 21:15
:]:]
MIPU91
4 października 2013, 21:14
:]:]
maja11
26 sierpnia 2013, 10:36
ciekawe
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:15
hmmm
MIPU91
6 lipca 2013, 18:26
:]
martulka19
16 maja 2013, 17:48
a co w tych czasach jest zdrowe
paauulinaa
15 czerwca 2013, 09:23
dokładnie :)
Aria.
3 maja 2013, 15:44
wszystko jest dla ludzi wiadomo ze w za duzych ilosciach wszystkko szkodzi
darmig
30 kwietnia 2013, 12:46
Ktoś tu zaprzecza sam sobie.
cocktailwoman
27 kwietnia 2013, 22:15
Nie jem skrobi więc nie ma problemu
Kamulka.kama
25 kwietnia 2013, 11:24
Nie tylko skrobia, ale i inne węglowodany. Strawienie skrobi wymaga od organizmu sporo wysiłku, gorzej dla nas gdy opychamy się cukrami prostymi.
SzczuplaMonika
24 kwietnia 2013, 17:37
Wreszcie zaczyna się o tym mówić!!!