Przyprawy różnego rodzaju znajdują się w większości produktów spożywczych. Obecne są również w kosmetykach, perfumach i produktach dentystycznych. Rzadko kiedy jednak konsument może znaleźć precyzyjną informację o obecności przypraw na etykiecie produktu. To zaś sprawia, że przyprawy są najtrudniejszymi alergenami do wykrycia.
Jak wskazują naukowcy z American College of Allergy, Asthma and Immunology w Anaheim (USA), od 2 do 3 procent osób cierpi na uczulenie na przyprawy. Alergicy nie mogą swobodnie rozkoszować się potrawami podawanymi w restauracji, muszą starannie dobierać kosmetyki, nie wspominając już o produktach żywnościowych.
Zdaniem badaczy, uczulenie na przyprawy jest przyczyną 2 procent wszystkich uczuleń na produkty spożywcze. W większości przypadków alergia pozostaje jednak niezdiagnozowana, przede wszystkim ze względu na brak odpowiednich testów medycznych.
Pomimo barier w diagnozowaniu choroby, uczulenie będzie prawdopodobnie dotykać coraz więcej osób. Przyczyną jest stale rosnące wykorzystanie przypraw zarówno w posiłkach, jak i w kosmetykach - stąd bardziej narażone na alergię są kobiety.
Natomiast - jak w przypadku każdego uczulenia na składnik żywności - alergicy są zmuszeni do przestrzegania ścisłej diety. To zaś często wiąże się nie tylko z obniżeniem jakości życia, lecz może także prowadzić do niedożywienia.
Im bardziej ostra jest przyprawa, tym większe ryzyko rozwoju alergii; jednak alergenem może być także wanilia lub cynamon. Jak wskazuje alergolog dr Sami Bahna, ryzyko wywołania uczulenia można zmniejszyć poprzez gotowanie, pieczenie, smażenie (i wszelkie inne formy podgrzewania). Wiele również zależy od rodzaju przyprawy.
Co więcej, reakcję alergiczną może spowodować nie tylko spożycie przyprawy, lecz także wdychanie lub dotyk. Wówczas może nastąpić zarówno łagodne kichanie, jak również gwałtowna i śmiertelna anafilaksja.
Dr Sami Bahna podkreśla, że symptomami choroby mogą być powtarzające się reakcje alergiczne na niepowiązane ze sobą produkty. Naszą uwagę powinno też zwrócić reagowanie na posiłki przygotowane w restauracjach. Należy wówczas udać się do alergologa w celu przygotowania pełnego planu postępowania.
źródło: ScienceNews.pl
Jak wskazują naukowcy z American College of Allergy, Asthma and Immunology w Anaheim (USA), od 2 do 3 procent osób cierpi na uczulenie na przyprawy. Alergicy nie mogą swobodnie rozkoszować się potrawami podawanymi w restauracji, muszą starannie dobierać kosmetyki, nie wspominając już o produktach żywnościowych.
Zdaniem badaczy, uczulenie na przyprawy jest przyczyną 2 procent wszystkich uczuleń na produkty spożywcze. W większości przypadków alergia pozostaje jednak niezdiagnozowana, przede wszystkim ze względu na brak odpowiednich testów medycznych.
Pomimo barier w diagnozowaniu choroby, uczulenie będzie prawdopodobnie dotykać coraz więcej osób. Przyczyną jest stale rosnące wykorzystanie przypraw zarówno w posiłkach, jak i w kosmetykach - stąd bardziej narażone na alergię są kobiety.
Natomiast - jak w przypadku każdego uczulenia na składnik żywności - alergicy są zmuszeni do przestrzegania ścisłej diety. To zaś często wiąże się nie tylko z obniżeniem jakości życia, lecz może także prowadzić do niedożywienia.
Im bardziej ostra jest przyprawa, tym większe ryzyko rozwoju alergii; jednak alergenem może być także wanilia lub cynamon. Jak wskazuje alergolog dr Sami Bahna, ryzyko wywołania uczulenia można zmniejszyć poprzez gotowanie, pieczenie, smażenie (i wszelkie inne formy podgrzewania). Wiele również zależy od rodzaju przyprawy.
Co więcej, reakcję alergiczną może spowodować nie tylko spożycie przyprawy, lecz także wdychanie lub dotyk. Wówczas może nastąpić zarówno łagodne kichanie, jak również gwałtowna i śmiertelna anafilaksja.
Dr Sami Bahna podkreśla, że symptomami choroby mogą być powtarzające się reakcje alergiczne na niepowiązane ze sobą produkty. Naszą uwagę powinno też zwrócić reagowanie na posiłki przygotowane w restauracjach. Należy wówczas udać się do alergologa w celu przygotowania pełnego planu postępowania.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
zdenka83
4 czerwca 2017, 01:07
ciekawe
wie58
12 października 2016, 17:32
ciekawe
magwiz
24 stycznia 2015, 21:00
hmm
zdenka83
9 lutego 2014, 16:15
ciekawe
takasobieja100
31 stycznia 2014, 22:52
Interesujące.
MIPU91
13 stycznia 2014, 23:19
ciekawe :)
MIPU91
13 stycznia 2014, 23:18
ciekawe :)
chiddyBang
12 listopada 2013, 18:26
ciekawe
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:51
:)
bblankaa
24 października 2013, 14:34
interesujące .
MIPU91
4 października 2013, 20:43
:]:]
MIPU91
4 października 2013, 20:42
:]:]
brooklyn2000
2 września 2013, 17:30
Alergię to ja mam jedynie na niską temperaturę i deszcz :D
Karoline87
28 lipca 2013, 11:59
Jeśli macie ochotę trochę poczytać o przyprawach to odsyłam :) - http://dietlife.pl/czytelnia/sol-w-diecie/
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:09
ja uwielbiam przyprawy
MIPU91
6 lipca 2013, 17:57
:]
marchewa222
2 lipca 2013, 23:50
chwała Bogu, wszelkie alergie się mnie nie imają
kasia1794
14 czerwca 2013, 18:35
dobrze ze nie jestem alergiczka :)
alesiu
13 czerwca 2013, 09:02
Na szczęsćie nie mam na to alergii ufffff.... Bo niestety na roztocza i niektóre zwierzęta mam... ;/ byłoby wtedy fatalnie. Ciekawy artykuł.
wannabelean
12 czerwca 2013, 18:23
ja też z alergią nie mam do czynienia... uff ;p