Język to wał mięśniowy, który wbrew pozorom pełni sporo funkcji, min. mieszanie i przesuwanie jedzenia, odczuwanie smaku czy artykulacja mowy. Składa się z trzonu, na którym znajdują się brodawki - nitkowate, grzybowate, okolne i liściaste. Wśród nich odnajdziemy odpowiedzialne za rozpoznawanie smaku kubki smakowe.

 


Jak wygląda zdrowy język?

Język zdrowego człowieka jest jasnoróżowy, pokryty bardzo cienką, białą warstwą oraz gładki, jędrny, lekko wilgotny. Każda część języka odpowiada konkretnemu organowi:

 

  • Prawa – pęcherzyk żółciowy
  • Lewa - wątroba
  • Środek – żołądek i śledziona
  • Czubek - serce
  • Obszar tuż za czubkiem - płuca
  • Trzon – nerki, pęcherz, jelita, macica.

 

Na działanie i wygląd języka ma wpływ wiele czynników, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Najmniejsza dolegliwość znajduje odzwierciedlenie w jego wyglądzie zarówno w kolorze, jak i strukturze oraz wielkości.

 

Czerwone plamki na języku, poziome rysy

Możliwa diagnoza:

Jedną z możliwych przyczyn takiej sytuacji może być niedobór witamin z grupy B. Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie. W organizmie pełnią szereg ważnych funkcji, są też składnikami enzymów. Nasz organizm nie potrafi ich magazynować, dlatego konieczne jest regularne ich dostarczanie z pożywieniem.

 

Nasza rada:

Staraj się, aby Twoja codzienna dieta obfitowała w pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa, warzywa strączkowe, jaja, sery, chude mięso, orzechy. Warto wiedzieć, że większość witamin z grupy B jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, dlatego najlepiej ograniczać obróbkę termiczną podczas przygotowywania posiłków. Znaczne niedobory tych witamin mogą również wystąpić u palaczy, alkoholików, osób stosujących tabletki antykoncepcyjne oraz restrykcyjne diety.

 

Silnie zaczerwieniony koniuszek języka

Możliwa diagnoza:

Przyczyną może być niedawno przebyty stres psychiczny lub przeżycie emocjonalne, które nie może wyjść z pamięci.

 

Nasza rada:

Naucz się radzić sobie za stresem min. spożywając konkretne grupy pokarmów: Mało urozmaicona dieta, bogata w cukry proste, niezdrowe tłuszcze, smażone mięsa sprzyjają pogłębieniu problemu. Staraj się wykluczyć dodatkowo sól, alkohol oraz kofeinę, które zwiększają napięcie. Pokarmami pomagającymi w walce z napięciem są: seler, owoce jagodowe, pestki dyni, sezam, migdały i orzechy. Od czasu do czasu możesz też wypić napar: melisa, mięta, rumianek, waleriana, lukrecja.

 

Bolący, czerwony język

Możliwa diagnoza:

Istnieje możliwość, że w Twojej diecie brakuje żelaza - jest on bardzo ważnym składnikiem diety. Jeśli nie dostarczymy go w odpowiedniej ilości musimy liczyć się z wystąpieniem anemii. Taki wygląd języka może być również znakiem niedoborów witaminy B6, stan ten powoduje pogorszenie samopoczucia, bezsenność, zmniejszenie odporności, niedokrwistość.

 

Nasza rada:

Do codziennej diety wprowadź produkty bogate w niedoborowe składniki (żelazo i witaminę B6): czerwone mięso, pełnoziarniste produkty, jaja. Pamiętaj również o warzywach i owocach, zawierają one witaminę C oraz kwas foliowy wspomagające przyswajanie żelaza. Warto każdego dnia pić bogatą w składniki mineralne herbatę z pokrzywy.

 

Język suchy, z licznymi bruzdami

Możliwa diagnoza:

W taki sposób może wyglądać język ludzi z problemami żołądkowymi oraz małej ilości soków trawiennych.

 

Nasza rada:

Pij napar z mniszka lekarskiego. Staraj się do posiłków zamiast soli używać zioła naturalne. Cząber, majeranek, estragon czy jałowiec znakomicie poprawią trawienie i pobudzą wydzielanie skoków trawiennych.

 

Nabrzmiały język z białym nalotem

Możliwa diagnoza:

Być może Twój organizm nie radzi sobie z nadmiarem drożdżaków. Choroba ta jest bardzo poważna, więc koniecznie skonsultuj ją z lekarzem.

 

Nasz rada:

Po konsultacji lekarskiej przeprowadź żywieniową kurację antygrzybiczą zawartą w artykule:

Uciec przed grzybicą

 

Odciski zębów po bokach języka

Możliwa diagnoza:

Istnieje niepodobieństwo, że masz problemy z trzustką oraz niedobory pokarmowe.

 

Nasz rada:

Zadbaj, aby w Twojej diecie nie zabrakło produktów tj. rośliny strączkowe, buraki, owies, jęczmień, marchew, seler naciowy, pietruszka, dynia, koper, ryby, drób.

 

Przyglądanie się językowi powinno stać się naszym codziennym rytuałem, to właśnie zmiany tego narządu pozwalają na szybką reakcję i dalszą diagnozę w gabinetach specjalistycznych. Pamiętać należy również, że zmiany na języku spowodowane mogą być również przez zażywane leki (nadużywanie leków przeciwbólowych powoduje powstanie czerwonych plam na języku, obrzmiały język to znak stosowania sterydów, natomiast lśniący z bruzdami – leków odwadniających, na nadciśnienie).


UWAGA!

Podane rady są tylko możliwymi diagnozami. Każdą przypuszczalną chorobę należy niezwłocznie skonsultować osobiście z lekarzem i/lub z  dietetykiem.



Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj