- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Błonnik, witamina A, B2, czy B3 – to tylko niektóre związki, które sprawiają, że grzyby są coraz chętniej polecane przez specjalistów. Te leśne dary pomagają również obniżyć stężenie cholesterolu oraz zwiększają sytość, a przy okazji są niskokaloryczne, a więc i osoby odchudzające się mogą po nie sięgać. Zobaczcie, co jeszcze warto wiedzieć o grzybach.
Ostatnie tygodnie przynoszą coraz więcej doniesień na temat niesamowitych ilości grzybów w polskich lasach. Tłumie ruszyliśmy na poszukiwania, bo grzyby w polskiej kuchni to składniki ceniony i pożądany. Długo panowało przekonanie, że jest tak tylko ze względu na ich walory smakowe i zapachowe. Nic bardziej mylnego! Grzyby są jak najbardziej wartościowe dla naszego organizmu, a ich największe walory poznasz już za chwilę.
Głównym składnikiem grzybów jest woda, co oznacza, że są one niskokaloryczne (ok. 50-70 kcal/100 g), a więc bez wyrzutów sumienia możesz je włączać do jadłospisu nawet kiedy się odchudzasz.
Nie myśl jednak, że woda, to jedyne co może w grzybach znaleźć! Czekają tam na ciebie również:
Dodatkowo w grzybach znajdują się również substancje aktywne biologicznie, które wykazują działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, czy antyoksydacyjne.
Niestety, mimo tego, że zawierają wiele składników, które wpływają na nasze zdrowie pozytywnie, grzyby wciąż są produktami ciężkostrawnymi, przede wszystkim ze względu na to, że w ich ścianach znajduje się chityna, która nie jest trawiona przez nasz przewód pokarmowy. W związku z tym, na grzyby powinny uważać:
Dodatkowo grzyby, które zostały poddane np. smażeniu są jeszcze trudniej strawne i mogą zaostrzać objawy chorobowe u osób borykających się z zapaleniem trzustki, czy problemami z pęcherzykiem żółciowym.
Przede wszystkim z głową! Najważniejsze jest, by pamiętać o swoim bezpieczeństwie. Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz 100% pewność, że są jadalne. Niestety duża część gatunków należy do tych trujących, a konsekwencją ich zjedzenia nie będzie krótka niestrawność. Spożywając grzyby trujące narażamy się nawet na śmierć. Uważaj przede wszystkim na muchomory sromotnikowe, które wyglądem bardzo przypominają młode kanie oraz borowiki szatańskie, które nietrudno pomylić ze szlachetnymi.
Grzyby o niepewnym gatunku są już u ciebie w domu? Poza wyrzuceniem ich do kosza masz jeszcze jedną możliwość. Niewiele osób o tym wie, ale w takich sytuacjach można skonsultować się z pracownikami Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. W sezonie grzybowym w określonych godzinach dyżury pełnią tam przeszkoleni grzyboznawcy, którzy chętnie pomogą rozwiać wątpliwości.
Podaję link do stacji poznańskiej - https://wsse-poznan.pl/menu-strony/grzyby ale rzecz jasna sprawdź, czy w twoim mieście również istnieje taka możliwość, a jeśli tak to dowiedz się, kiedy możesz przyjść na dyżur grzyboznawcy.
Jeśli chodzi o praktyczne wskazówki dotyczące grzybobrania, to pamiętaj, by zabrać ze sobą przede wszystkim kosz lub inny pojemnik, który zapewni zebranym grzybom dostęp do świeżego powietrza (plastikowym siatkom mówimy stanowcze NIE) oraz nożyk do ścinania grzybów. Pamiętaj, aby nie niszczyć grzybni zawsze korzystaj z nożyka i ucinaj nóżkę grzyba nad ziemią.
Po powrocie do domu rozłóż grzyby na stole lub innej płaskiej powierzchni, a kiedy obeschną oczyść je z ziemi. Następnie, wedle uznania, możesz je ususzyć, zamarynować lub od razu ugotować, czy usmażyć i zjeść ze smakiem.
Z grzybów można zrobić świetne zupy, czy sosy lub nawet część dania głównego – np. panierowane kanie. Stanowią one również bardzo smaczny dodatek do farszu pierogowego, gotowanej kapusty, makaronu lub risotto.
A jak ty lubisz przyrządzać grzyby? Wolisz je zbierać, a może raczej należysz do grupy kupujących? Jakie są Twoje ulubione grzyby?
Chętnie poczytamy Wasze wypowiedzi. Zarówno te w komentarzach pod tekstem, jak i na naszym forum: Dlaczego jeść grzyby?
Zdjęcia:
Komentarze
Użytkownik4021459
11 lutego 2020, 11:15
Uwielbiam zbierać grzyby! Suszonych mam kilka pudełek:) Bardzo polecam doprawianie grzybami wszelakich zup. Wystarczy zmielić wysuszone nóżki i brzydsze kapelusze - przyprawa gotowa. Dorzucenie kilku grzybków do rosołu - mniam, dodaje tylko smaku i aromatu. Nie wiedziałam,że grzyby mają tyle wartości odżywczych. Sądziłam, że raczej przez nas " przelatują", a tu proszę
mmashes
29 grudnia 2019, 07:24
Mniam
corkaDantego
24 grudnia 2019, 10:23
kurki,borowiki,uwielbiam i dołączyłam do diety kilka dni temu :)
vegus
17 grudnia 2019, 05:14
UFABETCN ทางเข้าที่รวดเร็วกว่าเดิม เป็นเว็บที่ได้รับ สิทธิ์ เป็นตัวแทนอย่างเป็นทางการ โดยทาง ยูฟ่าเบท เว็บแทงบอลไลน์ และ คาสิโนออนไลน์ ที่ได้รับการการันตี ว่าเป็นเว็บที่ดีที่สุด ในขณะนี้ โดยมีทั้งเกม กีฬาฟุตบอล บาส มวย หวย และ ยังมี คาสิโนอย่าง บาคาร่า เสือ-มังกร น้ำเต้าปูปลา และ ไฮโล มากมายกว่าทุกเว็บ <a href="https://www.vegusbet.net/ufabetcn-%e0%b8%97%e0%b8%b2%e0%b8%87%e0%b9%80%e0%b8%82%e0%b9%89%e0%b8%b2%e0%b9%83%e0%b8%ab%e0%b8%a1%e0%b9%88%e0%b8%97%e0%b8%b5%e0%b9%88%e0%b8%a3%e0%b8%a7%e0%b8%94%e0%b9%80%e0%b8%a3%e0%b9%87%e0%b8%a7/">UFABETCN<a>
kasiaz3
30 października 2019, 15:46
A znacie jakiś dobry przewodnik po grzybach?
tara55
21 października 2019, 19:32
Bardzo lubię zbierać grzyby. Zbieram podgrzybki, borowiki, koźlarze,kurki, zajączki i maślaki. Zbieram te grzyby, które znam.:-)
grubbaaa
18 października 2019, 10:43
Borowika szlachetnego ciężko pomylić z szatańskim. Chyba że o czymś nie wiem...
Aduskaa90
29 listopada 2019, 12:10
Widocznie się pomylili. Szatański można pomylić z ceglastoporym, nie szlachetnym. Tyle rodzajów borowikow ^^