Nie chciałam robić jednego, ogromnego wpisu, żeby przepis na obiad nie zaginął w gąszczu spowiedzi.
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić pyszny obiad- lekki, świeży, idealny na okres po swiateczno-sylwestrowym obżarstwie!:)
Makaron z sosem brokułowym (2 porcje)
Składniki:
Makaron świderki (biedronka, żytni; 2 szklanki ugotowanego): 268 kcal; 1 zł
Brokuły mrożone (opakowanie): 70 kcal; 3 zł
3 łyżeczki serka topionego (ja wybrałam taki z szynka): 48 kcal; 0.5 zł
3 łyżki jogurtu naturalnego : 45 kcal; 0,5 zł
2 łyżki migdałów w płatkach: 100 kcal; 0.5 zł
łyżeczka masła: 71 kcal; 0.1 zł
pomidor: 26 kcal; 0,5 zl
przyprawy (ja użyłam jedynie Vegety): 0,1 zl
RAZEM KCAL: 628 kcal
1 PORCJA: 314 kcal
KOSZT 1 PORCJI: 3,10 zł
Sposób przyrządzenia:
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie LUB na parze (jeżeli na parze to przyprawiamy je dopiero podczas blendowania).
Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gdy brokuły są już miękkie miksujemy je razem z serkiem, jogurtem i przyprawami.
W międzyczasie prażymy migdały na masełku, aż uzyskają złocisty kolor.
Pomidorka kroimy w drobna kosteczkę.
Ugotowany makaron polewamy sosem brokułowym, a następnie posypujemy świeżymi pomidorami i prażonymi migdałami.
SMACZNEGO!:)
chiddyBang
4 stycznia 2014, 00:03Uwielbiam te Twoje notki ;) Czekamy na więcej! ;)
dziiiik
3 stycznia 2014, 18:35Kopiuję przepis, bo wygląda świetnie :)