Składniki:
550g mięsa z udzca indyka
130g marchwi, 130g cebuli, 100g korzenia pietruszki, 40g selera, grzyby suszone.
2 jajka, otręby owsiane ok. 20g, olej, sól, pieprz, przyprawa do pasztetu (lub inna)
Mięso pokroić na kawałki, obsmażyć. Warzywa obrać, grzyby przepłukać i dołożyć do mięsa. Całość przyprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości, około godzinę. Po tym czasie wystudzić i zmielić wszystko w maszynce do mięsa. Wbić jajka, doprawić przyprawami, dosypać otręby, dobrze wymieszać. Powstałą masę mięsna włożyć do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku w 180° przez około godzinę. Wystudzić w formie. Ja mam keksowke 9*28cm. Po upieczeniu pasztet ważył prawie 800g. Jeden plaster taki jak na zdjęciu waży 40g i ma 56kcal.
To była moja wczorajsza inwencja twórcza więc ilości składników mogą być dowolne. Jest z tym trochę pracy, ale można podzielić i zamrozić, co też uczyniłam. Smacznego 🍽️
GingerSlim
2 marca 2020, 17:28Wygląda pysznie :-)
Stonka162
2 marca 2020, 19:27I tak smakuje, a na pewno zdrowszy niż te sklepowe gotowce.
diuna84
2 marca 2020, 14:26witam koleżankę po długiej przerwie ponownie ;)
Stonka162
2 marca 2020, 15:13Witam żabo - fankę 😄. Cieszę się, że Cię widzę. 😙
diuna84
9 marca 2020, 14:09:) wzajemnie ;)
aska1277
1 marca 2020, 19:35Od tygodnia gdzie nie spojrzę, to widzę pasztet :) Hihi Nigdy nie mroziłam pasztetu.
Stonka162
1 marca 2020, 19:41Jakby był mój mąż, to pewnie też nie udało by mi się coś zamrozić. Sama jednak nie zjem całego. Mrożenie nic nie ujmuje, spróbuj kiedyś.
aska1277
1 marca 2020, 20:04Dziękuję,jeśli będę miała większą ilośc spróbuję :)