Hejka wszystkim ;) Dziś wrzucam przepis na Wigilię light, żebyśmy nawet przez święta mogli dążyć do celu ;D. Nie umiałam ogarnąć jak dodać przepis, dlatego wrzucam to jako post ;).
To czego u mnie na wigilijnym stole musi być to barszcz z pierogami ;) Nie lubię uszek ze względu na małą zawartość farszu :P. Więc pierwszy przepis to pełnoziarniste pierogi ;).
4 porcje
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 całe jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 2/3 szklanki wody
Mąkę łączymy z jajkiem, olejem oraz solą. Stopniowo dodając wodę ugniatamy ciasto. Wałkujemy, robimy sobie kółeczka i dodajemy farsz ;)
Farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 200 g chudego sera twarogowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
Rozmrozić szpinak na patelni pod przykryciem, dodając sól. Gdy szpinak będzie miękki, odkryć pokrywę i poczekać aż woda odparuje. Dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt. Na koniec dodać twaróg i wszystko wymieszać, doprawić do smaku i wystudzić przed robieniem pierogów.
Pierogi gotować normalnie ;) 4-5 minut od wypłynięcia ;).
Teraz przepis na coś na pierwszy dzień świąt, czyli kaczka z jabłkami i żurawiną ;)
2 porcje
Składniki:
- 2 większe piersi z kaczki
- 2 jabłka
- 1 szklanka soku jabłkowego 100 %
- garść suszonej żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, majeranek, liść laurowy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kaczkę wiadomo myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki i skórę na filecie nacinamy w kratkę. Wszystkie zioła wraz z czosnkiem należy wymieszać z olejem i natrzeć nimi kaczkę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym i , zalać sokiem jabłkowym, poukładać dookoła ćwiartki jabłek i posypać żurawiną i liśćmi laurowymi. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 5 minut dla zarumienienia się skórki.
A teraz coś na słodko, czyli dietetyczne ciasto korzenne ;)
Składniki:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 150 g naturalnego serka homogenizowanego
- 1 łyżka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść prażonych migdałów
Do przesianej mąki dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia. Osobno miksujemy jajka i serek homogenizowany. Połączyć razem wszystkie składniki. Stopniowo dodawać maślankę mieszając masę łyżką. Całość pieczemy w temperaturze 170 st. C przez około 40-45 minut. Ciastko posypać prażonymi migdałami.
To na tyle jeśli chodzi o przepisy ;). Moja opinia jest taka, że pierogi spoko, ale ten farsz w ogóle mi nie odpowiada, więc ciasto zrobię z tym przepisem, ale farsz standardowy, czyli kapusta z grzybami ;). Jeśli chodzi o kaczkę, to może to być pyszne. Na pewno spróbuję ;). A jeśli chodzi o ciasto, to bardzo jestem ciekawa ;). Lubię ciasto korzenne, więc myślę, że będzie dobre ;).
Jak Wam się podobają te przepisy? Co sądzicie? W następnych postach podam Wam jakie wytyczne na święta dostałam od dietetyczki odnośnie całokształtu ;) Pozdrawiam Was cieplutko! Buziaki ;)
Kasandra1313
5 stycznia 2015, 19:05Dzięki za przepisy.
Pszczolka000
5 stycznia 2015, 20:46Bardzo proszę ;)
Gruba-ska.Aneta
14 grudnia 2014, 22:08Fajne te przepisy :), już wiem ,że na kaczuchę się skuszę.Pozdrawiam !
Pszczolka000
15 grudnia 2014, 13:40Ja będę robić pierś z kurczaka zamiast kaczki, bo nie przepadam za kaczką :P
drlifestyle
14 grudnia 2014, 20:12Robiłam ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej żytniej - dla mnie super, ale smak całkiem inny, rodzina grymasiła. Do tego ten szary kolor... Nie podałabym na Wigilię. Ale jeśli rodzina Cię mocno wspiera, to pewnie jakoś to przełkną :P
Pszczolka000
15 grudnia 2014, 13:39Możesz zawsze zrobić tylko dla siebie, a dla reszty z normalnej mąki ;)
drlifestyle
15 grudnia 2014, 17:47W tym roku w wieczór Wigilijny będę gościem..i nie będę wybrzydzać :P Poza tym, dopóki w rodzinie nie ma chorób, alergii czy nietolerancji pokarmowych, robienie osobnego menu, tylko ze względu na dietę redukcyjną, uważam za obłęd :P Masz dietę = jesz mniej, to proste :P
andy28
14 grudnia 2014, 19:27Fajne przepisy.. moze sprawdze jak bede miał czas... ja na swięta zjem pieczonego pstraga i juz.... akurat nie przepadam z tym co lezy na stole zawsze wiec swieta dla mnie to nie problem a 2 sprawa swiat nie obchodze w tym roku..
dziubek814
14 grudnia 2014, 18:44Mmm ciasto moze być dobre , bardzo mozliwe ze spróbuję :) a pierogi..hm jakoś nie podchodzi mi ten przepis nie wiem czemu..:) milego wieczorku
Pszczolka000
15 grudnia 2014, 13:38No właśnie mi te ciasto też chyba najbardziej podeszło ;) Natura łasucha się odezwała ;)
ewelinuss
14 grudnia 2014, 14:09Mmmm tylko czy mi wyjdzie hihi
Pszczolka000
14 grudnia 2014, 15:06Ja też nie wiem, czy mi wyjdzie, bo nie próbowałam, ale co tam :P
nataliaccc
14 grudnia 2014, 12:28na pewno skorzystam z przepisu na pierogi i ciasteczko mniam:-) dziękuję
Pszczolka000
14 grudnia 2014, 12:51Proszę i smacznego! ;)