Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepis na Wigilię light ;)


Hejka wszystkim ;) Dziś wrzucam przepis na Wigilię light, żebyśmy nawet przez święta mogli dążyć do celu ;D. Nie umiałam ogarnąć jak dodać przepis, dlatego wrzucam to jako post ;).

To czego u mnie na wigilijnym stole musi być to barszcz z pierogami ;) Nie lubię uszek ze względu na małą zawartość farszu :P. Więc pierwszy przepis to pełnoziarniste pierogi ;).

4 porcje

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 2/3 szklanki wody

Mąkę łączymy z jajkiem, olejem oraz solą. Stopniowo dodając wodę ugniatamy ciasto. Wałkujemy, robimy sobie kółeczka i dodajemy farsz ;)

Farsz:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g chudego sera twarogowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku

Rozmrozić szpinak na patelni pod przykryciem, dodając sól. Gdy szpinak będzie miękki, odkryć pokrywę i poczekać aż woda odparuje. Dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt. Na koniec dodać twaróg i wszystko wymieszać, doprawić do smaku i wystudzić przed robieniem pierogów.

Pierogi gotować normalnie ;) 4-5 minut od wypłynięcia ;).

Teraz przepis na coś na pierwszy dzień świąt, czyli kaczka z jabłkami i żurawiną ;)

2 porcje

Składniki:

  • 2 większe piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100 %
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, majeranek, liść laurowy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Kaczkę wiadomo myjemy, wycinamy wszystkie tłuste kawałki i skórę na filecie nacinamy w kratkę. Wszystkie zioła wraz z czosnkiem należy wymieszać z olejem i natrzeć nimi kaczkę i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym i , zalać sokiem jabłkowym, poukładać dookoła ćwiartki jabłek i posypać żurawiną i liśćmi laurowymi. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze około 5 minut dla zarumienienia się skórki.

A teraz coś na słodko, czyli dietetyczne ciasto korzenne ;)

Składniki:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 150 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść prażonych migdałów

Do przesianej mąki dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia. Osobno miksujemy jajka i serek homogenizowany. Połączyć razem wszystkie składniki. Stopniowo dodawać maślankę mieszając masę łyżką. Całość pieczemy w temperaturze 170 st. C przez około 40-45 minut. Ciastko posypać prażonymi migdałami.

To na tyle jeśli chodzi o przepisy ;). Moja opinia jest taka, że pierogi spoko, ale ten farsz w ogóle mi nie odpowiada, więc ciasto zrobię z tym przepisem, ale farsz standardowy, czyli kapusta z grzybami ;). Jeśli chodzi o kaczkę, to może to być pyszne. Na pewno spróbuję ;). A jeśli chodzi o ciasto, to bardzo jestem ciekawa ;). Lubię ciasto korzenne, więc myślę, że będzie dobre ;). 

Jak Wam się podobają te przepisy? Co sądzicie? W następnych postach podam Wam jakie wytyczne na święta dostałam od dietetyczki odnośnie całokształtu ;) Pozdrawiam Was cieplutko! Buziaki ;)

  • Kasandra1313

    Kasandra1313

    5 stycznia 2015, 19:05

    Dzięki za przepisy.

  • Gruba-ska.Aneta

    Gruba-ska.Aneta

    14 grudnia 2014, 22:08

    Fajne te przepisy :), już wiem ,że na kaczuchę się skuszę.Pozdrawiam !

    • Pszczolka000

      Pszczolka000

      15 grudnia 2014, 13:40

      Ja będę robić pierś z kurczaka zamiast kaczki, bo nie przepadam za kaczką :P

  • drlifestyle

    drlifestyle

    14 grudnia 2014, 20:12

    Robiłam ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej żytniej - dla mnie super, ale smak całkiem inny, rodzina grymasiła. Do tego ten szary kolor... Nie podałabym na Wigilię. Ale jeśli rodzina Cię mocno wspiera, to pewnie jakoś to przełkną :P

    • Pszczolka000

      Pszczolka000

      15 grudnia 2014, 13:39

      Możesz zawsze zrobić tylko dla siebie, a dla reszty z normalnej mąki ;)

    • drlifestyle

      drlifestyle

      15 grudnia 2014, 17:47

      W tym roku w wieczór Wigilijny będę gościem..i nie będę wybrzydzać :P Poza tym, dopóki w rodzinie nie ma chorób, alergii czy nietolerancji pokarmowych, robienie osobnego menu, tylko ze względu na dietę redukcyjną, uważam za obłęd :P Masz dietę = jesz mniej, to proste :P

  • andy28

    andy28

    14 grudnia 2014, 19:27

    Fajne przepisy.. moze sprawdze jak bede miał czas... ja na swięta zjem pieczonego pstraga i juz.... akurat nie przepadam z tym co lezy na stole zawsze wiec swieta dla mnie to nie problem a 2 sprawa swiat nie obchodze w tym roku..

  • dziubek814

    dziubek814

    14 grudnia 2014, 18:44

    Mmm ciasto moze być dobre , bardzo mozliwe ze spróbuję :) a pierogi..hm jakoś nie podchodzi mi ten przepis nie wiem czemu..:) milego wieczorku

    • Pszczolka000

      Pszczolka000

      15 grudnia 2014, 13:38

      No właśnie mi te ciasto też chyba najbardziej podeszło ;) Natura łasucha się odezwała ;)

  • ewelinuss

    ewelinuss

    14 grudnia 2014, 14:09

    Mmmm tylko czy mi wyjdzie hihi

    • Pszczolka000

      Pszczolka000

      14 grudnia 2014, 15:06

      Ja też nie wiem, czy mi wyjdzie, bo nie próbowałam, ale co tam :P

  • nataliaccc

    nataliaccc

    14 grudnia 2014, 12:28

    na pewno skorzystam z przepisu na pierogi i ciasteczko mniam:-) dziękuję

    • Pszczolka000

      Pszczolka000

      14 grudnia 2014, 12:51

      Proszę i smacznego! ;)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.