Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ograniczyć gluten przy chudnieciu...zwłaszcza
przy jego nietolerancji




Jak w tytule warto sie zbadać co do uczulenia na gluten gdyż spożywanie go przy uczuleniu na niego moze być przyczynkiem do tycia .Testy to koszt kilkunastu  złotych a jak wykażą takową nietolerancje to konieczność przestrzegania dietki bezglutenowej której nie przestrzeganie prowadzi do tycia A jak nawet testy nie wykażą nam uczulenie warto go ograniczać  poprzez ograniczenie spożycia

Dieta bezglutenowa eliminuje z jadłospisu zboża zawierające gluten: pszenicę, orkisz, żyto, owies oraz jęczmień. Zastępują je zboża bez glutenu, kasze czy rośliny bobowate, m.in.:

Dieta bezglutenowa. Zboża bez glutenu

  • ryż,
  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana,
  • komosa ryżowa,
  • kasz kukurydziana.
  • soja,
  • groch,
  • bób

Tradycyjne mąki w diecie bezglutenowej zastępuje się mąką m.in. gryczaną, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, z ciecierzycy czy sojową. Z trudniej dostępnych wybrać można mąki skrobiowe (sago, tapioka), z bananów, z kasztanów czy ararutową. Produktów tych najlepiej szukać w sklepach ekologicznych, choć coraz więcej z nich znajdziemy także w marketach, na półkach ze zdrową żywnością.

Dieta bezglutenowa. Uważaj na ukryty gluten

Będąc na diecie bezglutenowej, powinnaś także zwracać uwagę na ukryty gluten w produktach. Patrząc na ich skład, wystrzegaj się takich składników, jak:

  • modyfikowana skrobia (E-1404, E-1410, E-1412-14,E-1420, E-1442, E-1450-51),
  • białka zbożowe,
  • zagęszczacze zbożowe,
  • otręby pszenne,
  • skrobia warzywna
  • skrobia spożywcza,
  • mąka tortowa.

Ukryty gluten zawierać się może również w: kakao, lodach, musztardach, majonezach, proszku do pieczenia, owocowych jogurtach, płatkach zbożowych, chipsach, sosie sojowym, maśle orzechowym, kawie, herbacie. Zwracaj uwagę na skład produktów.


Zapraszam do skutecznej zwałki  i to już w nowym roczku , nie ma zmiłuj🙆🏼‍♂️  zwalajmy zbędne kilogramy ....lub utrzymując zadawalającą wagę... odnotowując zaliczone czynniki sprzyjające chudnięciu by poziom ich realizacji  tak "po wsiem" nie spadała  poniżej 75% ... zobaczymy jak pójdzie  ....oby.... . A pewnym nowum jest tu....  odnotowywanie średnich z tygodnia sum czynników wyrażone w procentach ww. czynników na przestrzeni dwóch kolejnych miesięcy. U mnie w ćwiczeniach będzie norma.....codzienny chód do pracy i z powrotem z kapcia i z kijkami NW te 10km a w weekendy  mały wycisk po leśnych duktach. Hmm...a to i  tabelki będące skutecznym codziennym "weryfikatorem " przestrzegania czynników sprzyjających utraty wagi ..czyli to co ..do dzieła zapraszam👍

🙋🏼‍♂️TABELA ZALICZANIA NORM DZIENNYCH CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA CHUDNIĘCIE( 0-brak wypełnienia; 1-zaliczenie normy)

🤦‍♂️Czynnik i  jego normaPon.Wt.Śr.Czw.Pt.Sob.Niedz.
1. Jadło-max 2000kcal

1

11

1


2. Ćw.-pow. min. 350 kcal
1111


3. PPM x PAL-2000kcal1111
4.Okno żyw. max -10h

1

1

1
0
5. Dł. snu-min.8h
1010


6. Post 1-dn./tydz.
1111


7. Nawod.

-2,6 l


1

1

11


8.Suplementy-komplet
1111


9.Utrzymanie

wagi  74      /-1 kg

1

1

11




Sumy dziennych punktów9897

TABELA PROCENTOWEGO WYPEŁNIENIA   ŚREDNIEJ TYGODNIOWEJ NORM CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA CHUDNIĘCIE

Tygodnie1-7/01
8-14/01
15-21/01
22-28/01
29-4/02
5-11/02
12-18/02
19-25/02
średnia tyg.  realizacji norm










😁Instrukcja wklejania ww. tabel do naszego wpisu do pamiętniczka :

👍 Wchodzimy ww. na stronkę

👍-zaznaczany kursorem ww. tabelę , kopiujemy ją i wklejamy do swojego wpisu pamiętnika

😁Instrukcja wypełniania ww. tabelki:

👍-ustalamy i wpisujemy normy po: jadle, ćwiczeniach na spalanie kal. , ppm*pal(podstawowa przemiana materii x wsp. zwiększający ze względu na prace zawodową)  by w bilansie kal.  być na minusie tych 200-400kcal, przestrzeganie dziennego nawodnienia, dziennej dł. snu, przestrzeganie dł .okna żyw. i zażywanie pełnego zakresu suplementów...no i więcej na  /mid/49/fid/...

👍-dokonujemy codziennie wpisy wypełniania ww. norm na zasadzie 1-spełnienie normy  ,0-brak spełnienia normy

👍- podsumowujemy sumę dziennych  wypełnień norm 

👍 po zakończeniu  każdego tygodnia  zliczamy i odnotowujemy  wypełnienie czynników w tygodniu wyrażone w procentach


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.