Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Wyśmienity przepis - roladki z dorsza nadziewane
szpinakiem i pesto ,zapieczone w szpinaku i
pomidorach


Niedawno odkryłam wyśmienity przepis. Jak w tytule ,dorsz z pesto I szpinakiem zapieczony pod sosem pomidorowym.

Składniki:

  • dwa filety z dorsza (lub pewnie jakiej kolwiek innej ryby)
  • dwie łyżki zielonego pesto
  • pół worka (ok 200-300g) świeżego szpinaku
  • pół opakowania passaty pomidorowej (ok 250 ml) lub pomidory w puszce
  • odrobina sera camembert lub motzarella
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa ,bazylia, ostra papryka w proszku
  • sól ,pieprz

To co najbardziej lubie w tym przepisie to prostota wykonania. Jedyne "gotowanie" jakie trzeba wykonać to przygotowanie sosu pomidorowego. Zapewne kazda z was robiła to million razy (1-2 min zeszklić czosnek posiekany w kostke lub przecisniety przez praskę ,dodać pasate lub pomidory ,zagotować, doprawic do smaku - polecam dodać gałke także w niewielkiej ilości). Zdjęcia mam tym razem dobrze obrócone ,ale lekko nie pokolei :). Mniejsza z tym. Do naczynia żaroodpornego wysypujemy szpinak (na ostatnim zdjęciu) ,można go posypać solą ,pieprzem I gałką. Na szpinak układamy roladki przygotowane jak na zdjęciu nr1: na każdy filet nakładamy łyżkę pesto ,troszkę szpinaku ,zawijamy w roladki I układamy na szpinaku. Na koniec to wszystko polewamy sosem pomidorowym I na wierzch kładziemy kilka kawałków sera (ja użyłam camembert ,ale pewnie każdy się nada). To wszystko ląduje w piekarniku na około 40 minut w tem 180 stopni celcjusza - wierzcie mi odjazd :)

  • Eilleen

    Eilleen

    14 marca 2016, 21:46

    Właśnie w piekarniku jest ryba z przepisu który podałaś :-) Jedyna zmiana - miałam pecha i w dwóch sklepach nie było świezego szpinaku więc kupiłam roszponkę i rukolę. Roszponka poszła na spód a rukola do zawinięcia w rybie. Mam nadzieję, że smakowo będzie ok.

    • Mileczna

      Mileczna

      15 marca 2016, 09:24

      koniecznie podziel sie efektami :) bardzo jestem ciekawa rukoli na ciepło - czytałam same pozytywne oponie póki co :)

    • Eilleen

      Eilleen

      15 marca 2016, 21:40

      Ryba wyszła przepyszna. Nawet po zmianie na roszponke i rukole.

    • Eilleen

      Eilleen

      15 marca 2016, 21:41

      Rukola straciła podczas pieczenia/gotowania swój specyficzny smak.

    • Mileczna

      Mileczna

      16 marca 2016, 09:29

      dzięki za wieści :) a jak roszponka na ciepło?

    • Eilleen

      Eilleen

      16 marca 2016, 09:55

      Też dobrze. Tak naprawdę jak woda z ryby puściła trochę to roszponka się zrobiła wyglądem jak glony :-) ale w smaki ok.

  • Vitalia713

    Vitalia713

    11 marca 2016, 09:46

    Pysznie wygląda uwielbiam szpinak , pesto sama w domu zrobiłaś czy kupiony ?

    • Mileczna

      Mileczna

      12 marca 2016, 12:26

      kupiłam ,bo mówiąc szczerze to które sama zrobiłam nie powaliło mnie smakiem :)

  • Eilleen

    Eilleen

    10 marca 2016, 23:53

    Zapisałam przepis :-)

  • roogirl

    roogirl

    10 marca 2016, 21:08

    Rozmarzyłam się :)

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    10 marca 2016, 20:26

    A masz zdjęcie po upieczeniu? Wydaje sie bardzo proste, a wyglądem i smakiem - super wyszukane! Daje like:). (Chociaż nie mam Facebooka).

    • Mileczna

      Mileczna

      11 marca 2016, 09:43

      po upieczeniu nie wygląda okazale - przynajmniej moje :) ,ale smak powala . Przepis wzięłam z tej strony: http://www.wszelkieprzepisy.pl/dorsz-przepisy/zapiekane-roladki-z-dorsza zmodyfikowałam tylko dodatkiem cummebert

    • Magdalena762013

      Magdalena762013

      11 marca 2016, 11:25

      Dzięki za odpowiedź - jesli wyglad "po" nie powala, to wiadomo, ze najpierw lepiej go przetestowac na sobie niz gosciach:).

  • mania_zajadania

    mania_zajadania

    10 marca 2016, 19:37

    hmmm może być szał... będziemy próbować:)

  • polishpsycho32

    polishpsycho32

    10 marca 2016, 15:27

    super

  • cambiolavita

    cambiolavita

    10 marca 2016, 13:07

    Arcydzielo po prostu! Cudo!

  • Evcia1312

    Evcia1312

    10 marca 2016, 12:28

    mmmm mam slinotok

  • pitroczna

    pitroczna

    10 marca 2016, 12:10

    jakie pysznosci:)))

  • mirjam

    mirjam

    10 marca 2016, 11:42

    Pyszne:)

  • paatrycjaa1

    paatrycjaa1

    10 marca 2016, 11:33

    prosze przepisy bo ciekawie wyglada:)

    • Mileczna

      Mileczna

      10 marca 2016, 11:34

      załadował się w końcu :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.