Niedawno odkryłam wyśmienity przepis. Jak w tytule ,dorsz z pesto I szpinakiem zapieczony pod sosem pomidorowym.
Składniki:
- dwa filety z dorsza (lub pewnie jakiej kolwiek innej ryby)
- dwie łyżki zielonego pesto
- pół worka (ok 200-300g) świeżego szpinaku
- pół opakowania passaty pomidorowej (ok 250 ml) lub pomidory w puszce
- odrobina sera camembert lub motzarella
- czosnek
- gałka muszkatołowa ,bazylia, ostra papryka w proszku
- sól ,pieprz
To co najbardziej lubie w tym przepisie to prostota wykonania. Jedyne "gotowanie" jakie trzeba wykonać to przygotowanie sosu pomidorowego. Zapewne kazda z was robiła to million razy (1-2 min zeszklić czosnek posiekany w kostke lub przecisniety przez praskę ,dodać pasate lub pomidory ,zagotować, doprawic do smaku - polecam dodać gałke także w niewielkiej ilości). Zdjęcia mam tym razem dobrze obrócone ,ale lekko nie pokolei :). Mniejsza z tym. Do naczynia żaroodpornego wysypujemy szpinak (na ostatnim zdjęciu) ,można go posypać solą ,pieprzem I gałką. Na szpinak układamy roladki przygotowane jak na zdjęciu nr1: na każdy filet nakładamy łyżkę pesto ,troszkę szpinaku ,zawijamy w roladki I układamy na szpinaku. Na koniec to wszystko polewamy sosem pomidorowym I na wierzch kładziemy kilka kawałków sera (ja użyłam camembert ,ale pewnie każdy się nada). To wszystko ląduje w piekarniku na około 40 minut w tem 180 stopni celcjusza - wierzcie mi odjazd :)
Eilleen
14 marca 2016, 21:46Właśnie w piekarniku jest ryba z przepisu który podałaś :-) Jedyna zmiana - miałam pecha i w dwóch sklepach nie było świezego szpinaku więc kupiłam roszponkę i rukolę. Roszponka poszła na spód a rukola do zawinięcia w rybie. Mam nadzieję, że smakowo będzie ok.
Mileczna
15 marca 2016, 09:24koniecznie podziel sie efektami :) bardzo jestem ciekawa rukoli na ciepło - czytałam same pozytywne oponie póki co :)
Eilleen
15 marca 2016, 21:40Ryba wyszła przepyszna. Nawet po zmianie na roszponke i rukole.
Eilleen
15 marca 2016, 21:41Rukola straciła podczas pieczenia/gotowania swój specyficzny smak.
Mileczna
16 marca 2016, 09:29dzięki za wieści :) a jak roszponka na ciepło?
Eilleen
16 marca 2016, 09:55Też dobrze. Tak naprawdę jak woda z ryby puściła trochę to roszponka się zrobiła wyglądem jak glony :-) ale w smaki ok.
Vitalia713
11 marca 2016, 09:46Pysznie wygląda uwielbiam szpinak , pesto sama w domu zrobiłaś czy kupiony ?
Mileczna
12 marca 2016, 12:26kupiłam ,bo mówiąc szczerze to które sama zrobiłam nie powaliło mnie smakiem :)
Eilleen
10 marca 2016, 23:53Zapisałam przepis :-)
roogirl
10 marca 2016, 21:08Rozmarzyłam się :)
Magdalena762013
10 marca 2016, 20:26A masz zdjęcie po upieczeniu? Wydaje sie bardzo proste, a wyglądem i smakiem - super wyszukane! Daje like:). (Chociaż nie mam Facebooka).
Mileczna
11 marca 2016, 09:43po upieczeniu nie wygląda okazale - przynajmniej moje :) ,ale smak powala . Przepis wzięłam z tej strony: http://www.wszelkieprzepisy.pl/dorsz-przepisy/zapiekane-roladki-z-dorsza zmodyfikowałam tylko dodatkiem cummebert
Magdalena762013
11 marca 2016, 11:25Dzięki za odpowiedź - jesli wyglad "po" nie powala, to wiadomo, ze najpierw lepiej go przetestowac na sobie niz gosciach:).
mania_zajadania
10 marca 2016, 19:37hmmm może być szał... będziemy próbować:)
polishpsycho32
10 marca 2016, 15:27super
cambiolavita
10 marca 2016, 13:07Arcydzielo po prostu! Cudo!
Evcia1312
10 marca 2016, 12:28mmmm mam slinotok
pitroczna
10 marca 2016, 12:10jakie pysznosci:)))
mirjam
10 marca 2016, 11:42Pyszne:)
paatrycjaa1
10 marca 2016, 11:33prosze przepisy bo ciekawie wyglada:)
Mileczna
10 marca 2016, 11:34załadował się w końcu :)