Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
jak nie sól, to co?


nigdy nie jadłam szczególnie słono, ale jak usłyszałam, że wogóle, to jem jałowe warzywa z wody!!!! no, kurde, niedobre! Choć przyprawiam je jak moge jakimś czosnkiem, ziołami to i tak są mdłe, poradźcie coś.....

 

a to jakaś zeszłoroczna impreza barbórkowa, w tym roku będzie lepiej!!!  :-)

  • kitkatka

    kitkatka

    15 października 2010, 23:02

    niskosodowa. Tylko trzeba się do smaku przyzwyczaić. Do kupienia w każdym dużym hipermarkecie np. "salvita" w carrefour albo "vita" w realu. W 2/3 składa się z soli potasowej i reguluje godpodarkę wodną. Pozdrówka '

  • jerzokb

    jerzokb

    14 października 2010, 14:39

    jest niesmaczne, choć używam jej mało. ale jest też w innych przyprawach np. maggi. może używaj jej odrobinę i np. taką niskosodową, bo mniej szkodzi.

  • anna.helena

    anna.helena

    14 października 2010, 13:59

    heja - akurat dziś sobei o tym czytałam, sól jako taka nie zawiera w sobie kcal, ale może powodować w nadmiarze zatrzymywanie wody w organiźmie:)))))))))))) i podobnie kurde jak cukier jest ukryta w wielu półproduktach - aż w szokerku jestem, że w wiekszości, głównei w przyprawach:)))) ja tam też nei lubię mdłego jedzonka i myslę, że szczypta soli Ci nei zaszkodzi :))))) wrzuć sobei na google ... a znajdziesz wiele ciekawych stronek o działaniu soli, jej wadach i zaletach i sama podejmij decyzję co zrobić; ja kiedys soliłam w ilościach maxymalnych, ale się odzwyzcaiłam od tego - teraz stosuję za miarkę ciutką szczyptę - jedzonko ma smak a z solą jednak nei pzresadzam :))) np taki lineczek : http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Sol-wady-i-zalety,2338.html pozdrawiam

  • Malgoska39

    Malgoska39

    14 października 2010, 13:49

    pani Dietetyk (wcześniejsze moje wpisy) powiedziała, że na początku wcale nie ma byc soli :-)

  • jolajola1

    jolajola1

    14 października 2010, 13:46

    czemu masz w ogóle nie solić ? czasem wystarczy naprawdę odrobina, żeby zaspokoic zmysł smaku . .. przecież na języku sa receptory smaku slonego, po coś go nam natura dała!

  • rozsadna

    rozsadna

    14 października 2010, 13:43

    Ja się odzwyczaiłam od soli i cukru całkiem już w wakacje. Pierwszy okres czasu był trudny, ale po miesiącu, gdy zaczęłam sporadycznie wracać do soli, dania te, jak i warzywa gotowane na wodzie z solą, nie smakowały mi. :) Nie wyobrażam sobie teraz brokuła ugotowanego z solą. :D U mnie więc jest to kwestia przyzwyczajenia... Być może Tobie też jednak zasmakują jałowe dania? A na jakiej jesteś diecie, że musisz całkiem zrezygnować z soli? (w moim przypadku był to trochę taki mój wymysł, miałam jedynie ograniczyć sól). Pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie! :)

  • eldana

    eldana

    14 października 2010, 13:41

    Dokładnie, mnie też to nie smakowało za bardzo, dlatego mnie to zniechęcało. Ja w końcu zaczęłam dawać ciutkę soli, bo to się do jedzenia na dłuższą metę nie nadawało.

  • frugo79

    frugo79

    14 października 2010, 13:40

    wiem co masz na myśli - próbowałem kiedyś jeść bez przypraw - ja na to się nie piszę - wolę więcej ćwiczyć niż tak bez soli :/

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.