No właśnie , jak ?
Jak dobrze zrobić mrożone warzywa?
Wiecie, chodzi mi o takie co kupujemy w marketach w zamrażarkach.
Próbowałam kiedyś z tą saszetką przypraw co jest dołączana do nich, potem z kostką rosołową, potem z plastrami sera topionego, z białym serem.
Niestety wszystko się przejada i nie smakuje a wręcz obrzydzenie bierze jak tyko o tym pomyśę.
Ale wiem , że na nich dużo schudłam kiedyś i teraz muszę znowu.
Dlatego mam do was pytanie : Jak przyrządzacie takie warzywa?
matka.desperatka
4 maja 2020, 00:20Ja kupiję gotowe mieszanki przyprawione z Frosty i smarzę na patelni dodaję kaszę i jem, mi smakują. Albo zwykłe warzywa nieprzyprawione i gotuje je na parze bez przypaw i takie nieprzyprawione jem i Mi smakują.
Magga74
4 maja 2020, 11:37Juz dawno mialam sprobowac robic na parze ale jeszcze garnka nie kupiłam. Chyba będę musiała pomyśleć o zakupie :}
matka.desperatka
4 maja 2020, 11:58Ja nie Mam garnka tylko taką wkładkę do garnka.
MagiaMagia
3 maja 2020, 21:34kupuje tylko single w mrozonkach i tylko jak musze (wiec duzo ci nie pomoge). jestem mistrzem dan z drobnego mrozonego groszku: zupa, puree albo risotto. to jest banalnie proste: rosol/dobra warzywna kostka i czosnek ewentualnie swiezy por badz czerwona cebula. podobnie z mrozonej dynii albo marchewki robie zupe z imbirem i porem oraz kurkuma.
Majkaaa91
3 maja 2020, 21:29Zależy jakie. Np. mrożone brokuły, kalafior, marchewka, brukselka najbardziej lubię ugotowane na parze, pozostają w miarę jędrne, w przeciwieństwie do gotowanych. Najczęściej polewam je jeszcze odrobiną domowego masła czosnkowego. Mrożony szpinak przyrządzam z serem feta i czosnkiem. Jeśli chodzi o mieszanki typu warzywa na patelelnie to dla mnie osobiście są niezjadliwe jakkolwiek przyrządzone. Jeśli warzywa na patelnię to u mnie tylko i wyłącznie swieże.
Alladynaa
3 maja 2020, 21:28Ja warzywa mrożone smaże na patelni z odrobiną oliwy i podlewam wodą. Przyprawy daje swoje te które są w paczce mi nie smakują.
Magga74
3 maja 2020, 21:46No właśnie , one są nie dobre :P
Gacaz
3 maja 2020, 21:28Mi smakują każde warzywa. Najczęściej podsmazam na oliwie z oliwek i dodaję saszetkę lub doprawiamy sama ziołami solą pieprzem papryką curry. Czasami dodaję pomidory i robię sos . Można dodać pierś z kurczaka. Podaje z kaszą lub ryżem lub makaronem. Do tego surówka lub sałata.
Berchen
3 maja 2020, 20:37nie kupuje prawie nigdy mrozonych, kup swieze i bedzie lepiej smakowac.
Magga74
3 maja 2020, 21:10Dla mnie lepiej mrożone kupić, zresztą są tak samo zdrowe jak swieże .Ale swieze czy mrożone to jak je przygotowujesz?
Berchen
3 maja 2020, 21:30niby zdrowe sa , moz enawet zima bardziej niz jakies sprowadzane, ale mi nie smakuje to niczym. Ja robie czesto salaty z pomidorami i roznymi dodatkami, do tego mieso lub ryba. Natomiast na cieplo - lubie kasze gryczana z grilowanymi warzywami- Papryka, cukinia, troche cebulki, moga byc do tego tez inne warzywa- dusze okolo 8 minut w woku lub glebszej patelni, sol , pieprz i ziola, czesto prowansalskie. Niedawno robilam zielona fasolke - krotko gotowana z odrobina masla. z brookulem lubie Salate rzymska jajko, pomidorki i sos taki troche specjalny z sosem sojowym,czosnkiem , musztarda i majonezem- nie za duzo sosu .
Berchen
3 maja 2020, 21:31no ale ja nie jem samych warzyw, nie najadlabym sie samymi.