Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Mrożone warzywa - jak???


No właśnie , jak ?

Jak dobrze zrobić mrożone warzywa?

Wiecie, chodzi mi o takie co kupujemy w marketach w zamrażarkach.

Próbowałam kiedyś z tą saszetką przypraw co jest dołączana do nich, potem z kostką rosołową, potem z plastrami sera topionego, z białym serem.

Niestety wszystko się przejada i nie smakuje a wręcz obrzydzenie bierze jak tyko o tym pomyśę.

Ale wiem , że na nich dużo schudłam kiedyś i teraz muszę znowu.

Dlatego mam do was pytanie : Jak przyrządzacie takie warzywa?

  • matka.desperatka

    matka.desperatka

    4 maja 2020, 00:20

    Ja kupiję gotowe mieszanki przyprawione z Frosty i smarzę na patelni dodaję kaszę i jem, mi smakują. Albo zwykłe warzywa nieprzyprawione i gotuje je na parze bez przypaw i takie nieprzyprawione jem i Mi smakują.

    • Magga74

      Magga74

      4 maja 2020, 11:37

      Juz dawno mialam sprobowac robic na parze ale jeszcze garnka nie kupiłam. Chyba będę musiała pomyśleć o zakupie :}

    • matka.desperatka

      matka.desperatka

      4 maja 2020, 11:58

      Ja nie Mam garnka tylko taką wkładkę do garnka.

  • MagiaMagia

    MagiaMagia

    3 maja 2020, 21:34

    kupuje tylko single w mrozonkach i tylko jak musze (wiec duzo ci nie pomoge). jestem mistrzem dan z drobnego mrozonego groszku: zupa, puree albo risotto. to jest banalnie proste: rosol/dobra warzywna kostka i czosnek ewentualnie swiezy por badz czerwona cebula. podobnie z mrozonej dynii albo marchewki robie zupe z imbirem i porem oraz kurkuma.

  • Majkaaa91

    Majkaaa91

    3 maja 2020, 21:29

    Zależy jakie. Np. mrożone brokuły, kalafior, marchewka, brukselka najbardziej lubię ugotowane na parze, pozostają w miarę jędrne, w przeciwieństwie do gotowanych. Najczęściej polewam je jeszcze odrobiną domowego masła czosnkowego. Mrożony szpinak przyrządzam z serem feta i czosnkiem. Jeśli chodzi o mieszanki typu warzywa na patelelnie to dla mnie osobiście są niezjadliwe jakkolwiek przyrządzone. Jeśli warzywa na patelnię to u mnie tylko i wyłącznie swieże.

  • Alladynaa

    Alladynaa

    3 maja 2020, 21:28

    Ja warzywa mrożone smaże na patelni z odrobiną oliwy i podlewam wodą. Przyprawy daje swoje te które są w paczce mi nie smakują.

    • Magga74

      Magga74

      3 maja 2020, 21:46

      No właśnie , one są nie dobre :P

  • Gacaz

    Gacaz

    3 maja 2020, 21:28

    Mi smakują każde warzywa. Najczęściej podsmazam na oliwie z oliwek i dodaję saszetkę lub doprawiamy sama ziołami solą pieprzem papryką curry. Czasami dodaję pomidory i robię sos . Można dodać pierś z kurczaka. Podaje z kaszą lub ryżem lub makaronem. Do tego surówka lub sałata.

  • Berchen

    Berchen

    3 maja 2020, 20:37

    nie kupuje prawie nigdy mrozonych, kup swieze i bedzie lepiej smakowac.

    • Magga74

      Magga74

      3 maja 2020, 21:10

      Dla mnie lepiej mrożone kupić, zresztą są tak samo zdrowe jak swieże .Ale swieze czy mrożone to jak je przygotowujesz?

    • Berchen

      Berchen

      3 maja 2020, 21:30

      niby zdrowe sa , moz enawet zima bardziej niz jakies sprowadzane, ale mi nie smakuje to niczym. Ja robie czesto salaty z pomidorami i roznymi dodatkami, do tego mieso lub ryba. Natomiast na cieplo - lubie kasze gryczana z grilowanymi warzywami- Papryka, cukinia, troche cebulki, moga byc do tego tez inne warzywa- dusze okolo 8 minut w woku lub glebszej patelni, sol , pieprz i ziola, czesto prowansalskie. Niedawno robilam zielona fasolke - krotko gotowana z odrobina masla. z brookulem lubie Salate rzymska jajko, pomidorki i sos taki troche specjalny z sosem sojowym,czosnkiem , musztarda i majonezem- nie za duzo sosu .

    • Berchen

      Berchen

      3 maja 2020, 21:31

      no ale ja nie jem samych warzyw, nie najadlabym sie samymi.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.