czego unika 90% osób na diecie? MASŁA! czy jest się czego obawiać? ani trochę
oczywiście klucz leży w umiarze. należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje zarówno tłuszczy nasyconych, wielo- i jedno- nienasyconych (w stosunku 1:1:1). masło jest świetnym źródłem tych pierwszych, jednonienasyconych- oliwa, oliwki i awokado. z kolei wielonienasycone kwasy znajdziemy w orzechach, pestkach, rybach i wielu innych produktach.
pamiętajmy również, że masło ZDROWE = PRAWDZIWE. należy wybierać te z min. 82% tłuszczu (żadne mi tu ,,odtłuszczone masła 60%. osobiście- obawiałabym się go zjeść. bo na co składa się pozostałe 40%? a fe!), z mleka. na opakowaniu musi być napisane MASŁO, nie osełka, nie smarowidło, nie tłuszczyk ani przymiotnik ,,maślany".
osobiście gorąco polecam masło klarowane. idealnie nadaje się do smażenia (w przeciwieństwie do oliwy, często używanej do tego celu). a zapachu rozgrzanego masła chyba nie trzeba nikomu rekomendować...?
oczywiście klucz leży w umiarze. należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje zarówno tłuszczy nasyconych, wielo- i jedno- nienasyconych (w stosunku 1:1:1). masło jest świetnym źródłem tych pierwszych, jednonienasyconych- oliwa, oliwki i awokado. z kolei wielonienasycone kwasy znajdziemy w orzechach, pestkach, rybach i wielu innych produktach.
pamiętajmy również, że masło ZDROWE = PRAWDZIWE. należy wybierać te z min. 82% tłuszczu (żadne mi tu ,,odtłuszczone masła 60%. osobiście- obawiałabym się go zjeść. bo na co składa się pozostałe 40%? a fe!), z mleka. na opakowaniu musi być napisane MASŁO, nie osełka, nie smarowidło, nie tłuszczyk ani przymiotnik ,,maślany".
osobiście gorąco polecam masło klarowane. idealnie nadaje się do smażenia (w przeciwieństwie do oliwy, często używanej do tego celu). a zapachu rozgrzanego masła chyba nie trzeba nikomu rekomendować...?
1.Jest zródlem kwasu maslowego. Kwas maslowy jest krótkolancuchowym kwasem tluszczowym który karmi pozyteczne bakterie jelitowe. Kiedy ktos przechodzi na diete mocno niskotluszczowa , taka jak na zawody sylwetkowe, z powodu braku kwasu maslowego ich bakterie jelitowe doznaja zaklócenia równowagi w swoich populacjach (Dysbiosis). W badaniach pokazano takze iz kwas maslowy jest srodkiem zapobiegawczym w zachorowaniu na raka.
2. Jest zródlem kwasu palmitooleinowego. Ten jednonasycony kwas tluszczowy zapewnia prawidlowa "komunikacje" komórkowa i ma silne wlasciwosci przeciwdrobnoustrojowe dzieki czemu broni nas przed infekcjami.
3: Zapobiega wolom tarczycowym. W jaki sposób ludzie zyjacy w rejonach górzystych pozyskuja jod? Jedzac maslo! Bez wystrarczajacej zawartosci jodu w diecie matki, rozwój kognitywny(poznawczy, intelektualny przyp. tlum.) dziecka jest zaklócony.
4: Wysoka zawartosc selenu w masle. Selen jest pierwiastkiem sladowym o silnych wlasciwosciach przeciwutleniajacych. Ma decydujace znaczenie dla optymalnnego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu. Bez dostatecznej ilosci selenu Twój uklad odpornosciowy jest bezsilny! Zawartosc selenu w masle przekracza wartosci w kielkach pszenicy czy w sledziach.
5: Maslo ma decydujacy wplyw na zdrowie kory nadnerczy i tarczycy. Dlaczego? Poniewaz forma witaminy A jaka zawiera jest wysoce biodeostepna, dzieki czemu organizm z latwoscia ja przyswaja.
6: Maslo pomaga w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawów. Najwyrazniej maslo zawiera "czynnik przeciwsztywnoscowy" równiez znany pod nazwa "czynnik Wulzena". Otóz wedlug Holenderskiego uczonego ów skladnik odzywczy jest odpowiedzialny nie tylko za zapobieganie zwapnianiu sie stawów, ale równiez twardnieniu tetnic oraz rozwoju zacmy. Pasteryzacja pozbawia tego skladnika, dlatego powinniscie uzywac surowego masla by wykorzystac w pelni jego zalety.
_________________________________________________________________
a tak ode mnie- tęsknie za tym. chyba niczego bardziej nie chcę, niż wrócić na siłownię:
Sztanga Na Wieszaku
izunia199011
23 stycznia 2014, 10:35Ja wychodze pomalutku i pod kontrolą :) Tak że bez obaw :)
pollla
23 stycznia 2014, 09:57Jestem w 7 miesiącu ciąży to nie mogę być szczupła.Przecież piszę dokładnie to co każdy wie ,a el nie powie.Sama powiedz czy Ciebie to nie denerwuje?Ja piszę w swoim pamietniku a że jestem osobą twardą to też twardo piszę.
Surce77
22 stycznia 2014, 21:24Dla mnie kanapka bez masła to nie kanapka. ;)
siczma
22 stycznia 2014, 19:10Napisałam, że używam go czasami i to czasami to naprawdę jest średnio jedna łyżeczka w tygodniu. Wiem, że nie jest lepszy od bialego, ale ten zwykle mam w domu, bo używam do wypiekow- ciasteczka z tym cukrem są bardziej miękkie.
Eyrene
20 stycznia 2014, 07:59Nie wyobrażam sobie kanapek bez masła :P musi być chociaż cienka warstwa, prawie nic, ale musi :P Jem tylko te min. 82%, inne są obrzydliwe -_-. Nie zdawałam sobie nawet sprawy, że jest ono źródłem selenu, który muszę zażywać :O
zzuzzana19
19 stycznia 2014, 22:11Ciekawy wpis. Ja nie jem obecnie masła. Jeszcze do niedawna chleb smarowałam "pseudo - masłem" z 25% zawartością tłuszczu :( A takie prawdziwe masełko (z mleka) jadałam kilka lat temu. Jakoś wogóle za nim nie przepadam. Wolę twarożek na kanapce:)
olik123a
19 stycznia 2014, 19:57wiesz co musisz zrobić tam wrócić, to tak niewiele ;*
kasperito
19 stycznia 2014, 17:48zgadzam się z tym pozwyższym, masła nie wyeliminowałam, jem mało i tak jest dobrze:)
paula12398
19 stycznia 2014, 13:55Super "artykuł" odnośnie masła. Myślę, że teraz nie jedna dziewczyna przestanie się go "bać" Ps. Proszę o więcej takich filmików :)