Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzień 16 - zakupki


Wiecie byłam na zakupach, kupiłam wreszcie ten makaron pełnoziarnisty. Ciekawe jak będzie smakować. Miałam też kupić brązowy ryż, ale stwierdziłam, że tak dużo nie jadam ryżu więc starczy mi biały. Z nowych rzeczy, których od początku diety jeszcze nie kupowałam to maca w ziołach prowansalskich, ciekawe czy dobre. I kupiłam oregano i bazylię, bo zamierzam zrobić sos boloński, taki prawdziwy a nie z torebki czy ze słoika. A właśnie.. wiecie jak się taki sos robi???

Menu dziś:
I Kawa + Fantazja z gwiazdkami
II 2x kromka z rybą w sosie pomidorowym
III Zupa gulaszowa
IV 2x wafle ryżowe w polewie czekoladowej o smaku pomarańczy + 2x mandarynka
V (chyba będzie jajecznic /bez tłuszczu/ z cebulką) i wypróbuje mace.


Na rowerku już dziś 45min, może dobiję do 1godzinki.

Walczymy dziewczyny !! Powodzenia.
  • Merry

    Merry

    18 stycznia 2012, 09:52

    Niee ;( dam znać.

  • marcelka55

    marcelka55

    18 stycznia 2012, 09:38

    W necie pogrzeb, jest wiele pomysłów i inspiracji. :) Pochwal się jak wyszedł :) Pozdrawiam.

  • grubciaakasia

    grubciaakasia

    18 stycznia 2012, 09:04

    Dzieki za przepisy, na pewno skorzystam. Dobrze ze kupiłam to oregano i bazylie, pozdrawiam i dzieki wielkie za tyle komentarzy

  • galadriela56

    galadriela56

    18 stycznia 2012, 08:37

    Oryginalny sos sie smazy w ten sposob: Na oliwie z oliwki podsmazasz delikatnie czosnek, dorzucasz mieso mielone i smazysz az sie ladnie podrumieni czesto mieszajac. Wlosi np dodaja do miesa pol szklanki piwa lub czerwonego wina wytrawnego. Dodajesz sos pomidorowy i dolewasz wode, wrzucasz, bazylie sol i pieprz i zakrywasz pokrywa, sos powinien sie gotowac conajmniej godzine czasu. My jak gotujemy to ok 11/2 godziny i wtedy smakuje jak u tesciowej. Palce lizac, a do tego robimy w kazdy weekend sami makaron, ech nie powinnam tak z rana o takim jedzeniu pisac...

  • kamilla1991

    kamilla1991

    18 stycznia 2012, 08:33

    Kochana wiec tak po pierwsze makaron pel;noziarnisty jest o niebo smaczniejszy nz ten zwykly pelnoziarnisty z reguly robie tak ze kupuje puszke pomidorow wlewam do garnka doprawiam ziolami oregano bazylia wkrajam czosnek, czazasami papryke, pieczarki i to dusze i potem mieszam z makaronem ! mniam a brazowy ryz polecam z tartymi jablkami lub z jogurtem ;) tez pyszne. A i polecam kupowac pelnoziarnisty makaronw tesco, jest dosyc tani bo okolo 3 zl a z lubelli prawie 5

  • kllamka

    kllamka

    18 stycznia 2012, 07:39

    Możesz się pochwalić xD Chętnie się dowiem ;)

  • Litty

    Litty

    18 stycznia 2012, 00:56

    maca w ziolach pr. bardzo dobra :)

  • wyslanniczka

    wyslanniczka

    17 stycznia 2012, 23:06

    ja nie toleruje mącznych rzeczy, więc mi żaden makaron nie smakuje ;p

  • smoczyca1987

    smoczyca1987

    17 stycznia 2012, 22:38

    ja to jeszcze jestem mega nowicjusz w gotowaniu, więc ci nie pomogę :P ale pewnie wyjdzie pysznie :)) bardzo dobrze ci idzie :) oby tak dalej :)

  • marlenka15

    marlenka15

    17 stycznia 2012, 22:09

    Maca w ziołach prowansalskich jest przepyszna ;) Uwielbiam ją ;) Świetnie Ci idzie z rowerkiem! Tak trzymaj ;)

  • samotnapasazerka

    samotnapasazerka

    17 stycznia 2012, 20:17

    Pewnie,że wiemy.. Ja robię tak.. wiadomo podsmażam mięso potem zalewam je około szklanką wody dodaję 4 łyżki koncentratu pomidorowego, puszkę pomidorów z puszki... to się chwile bulgocze.. potem do tego dodaję 2 plasterki sera żółtego żeby się rozpuściły...solę i pieprzę... wyłączam gaz i dodaję 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę bazylię oregano i cebulę granulowaną łyżeczkę cukru i gotowe ;)

  • samotnapasazerka

    samotnapasazerka

    17 stycznia 2012, 20:17

    Co do macy z ziołami prowansalskimi jest pyszna ;D

  • Merry

    Merry

    17 stycznia 2012, 20:06

    ja to bym dodała chyba pomidory z puszki, albo sok pomidorowy tomatera śródziemnomorki, on taki gęściutki i fajnie przyprawiony, trochę cebulki, czosnku (do wszystkiego dodaję, ostatnio nawet marchewkę na ostro zrobiłam ;P) i innych przypraw.

  • Edyta1991

    Edyta1991

    17 stycznia 2012, 19:43

    Kochana, mogę coś doradzić? Pytałam lekarkę od żywności i stwierdziła, że owszem pełnoziarniste makarony są w porządku i zdrowe ale jeśli ktoś się odchudza, a nie np jest na diecie cukrzycowej to poleca bardziej makarony z przenicy durum-takie są tanie np w lidlu. sa mega smaczniejsze od tego pełnoziarnistego a i syca na dłużej kochana i mniej mają kalorii :)

  • ewela22.ewelina

    ewela22.ewelina

    17 stycznia 2012, 19:35

    bazylia z pomidorkiem i mozarella :D pycha!! ja na dizałce ja hoduje i taka swieza jaki ma aromat szok:D polecam :D

  • lulukocialek

    lulukocialek

    17 stycznia 2012, 19:33

    ja lubie makaron pełnoziarnisty bardzo

  • sabrina73

    sabrina73

    17 stycznia 2012, 19:31

    Ja uwielbiam mace, ale to same węglowodany, nie wiem może na kolacje nie jedz

  • kasiuniaaa93

    kasiuniaaa93

    17 stycznia 2012, 19:25

    Super ci idzie z tym rowerkiem, Ja próbuje od kilku dni namówić mamę na zakup, dobrze mi idzie, ale tata jest dość oporny na tą kwestie ;/

  • Changeee

    Changeee

    17 stycznia 2012, 19:23

    wafle bez czekolady ! :d

  • malgorzaata

    malgorzaata

    17 stycznia 2012, 19:19

    ja na dobre pożegnałam białe pieczywo, biały makaron i biały ryż. Brązowe, razowe i pełnoziarniste smakują zdecydowanie lepiej, poza tym po nich nie czuję się taka nadęta. W smaku nie wiele sie różni, bynajmniej ja takie odnoszę wrażenie :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.