Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pogoda idealna na sloikowanie.


Hello.

Za oknem przyjemne 23 stopnie wiec aż się człowiekowi chce żyć 8)

Rano odwiozlam kuzynke na dworzec i przed nią 20 godzinna podróż do Brukseli. Potem predziutko uwinelam się z koszeniem trawnika a w następnej kolejności odwiedziłam warzywniak i przywleklam pełne siaty jarzyn. No niestety u mnie tego roku kiszka z barszczem pod względem urodzaju warzywnego:? Plaga robactwa wszystko pożarla zaczynając od ślimaków po mszyce, nornice itp. Jedynie na pomidory nie mam co narzekać.  Aaaa... dziś miałam działać u Pani K. ze sprzątaniem ale przełożyła na jutro bo jeszcze się wczasują. No to żeby dziś nie zmarnować dnia wystartowałam z akcją sloikową. Jak już pisałam wcześniej, tego roku rezygnuje z nudnych ogórków na słodko czy w wersji kiszonej. Za to powstała bardzo smaczna sałatka wielowarzywna od razu z przepisem obrazkowym jeśli i wy chcecie wypróbować. Tak więc szatkujemy wszystkiego po 2 kg i wrzucamy do jednego gara.

Cebula

Ogórki ze skórką

Marchewka

Jabłka

Czerwona i żółta papryka pół na pół ( łącznie 2 kg)

Biała kapusta

Dodajemy na koniec szklankę oleju, szklankę octu 10%., szklankę cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki pieprzu

Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny by sałatka puściła soki

Po 2h napelniamy ciasno sałatkę w wyparzone słoiki. Zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut i gotowe. Z takiej ilości składników wychodzi 22 pół litrowe słoiki. 


To teraz przechodzimy do kolejnej sałatki, a jest nią czerwona kapusta z jabłkiem. 

Siekamy dwie główki czerwonej kapusty

8 dużych cebul w piórka i od razu ją solimy łyżeczką soli

Na tarle o grubych oczkach ścieramy 8 dużych jabłek

Kapustę wrzucamy na 15 minut do wrzącej wody

W osobnym garnku gotujemy zalewe z 3 litrów wody, 17 łyżek cukru, 1litra octu 10%, 2 łyżek soli,  8 łyżek oleju. Jak sie zacznie gotować wrzucamy do niej odsedzoną kapustę i gotujemy przez 5 minut.  Dodajemy odcisnietą cebulę i jabłka i gotujemy jeszcze przez 5 minut

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.  Z podanej ilości składników otrzymamy 9 litrowych słoików. 

Ciąg dalszy przetworów nastąpi :-)

  • tulipana

    tulipana

    4 sierpnia 2015, 15:51

    a co to znaczy ze trzeba pasteryzowac 5 minut? Wiem, glupie pytanie, ale dopiero wkraczam w przetwory. Ze do gara z woda, zeby zagotowac te sloiki z kapusta?

  • Anpio7

    Anpio7

    2 sierpnia 2015, 22:43

    Nie wiem jakim cudem przegapiłam Twoje wpisy, choć za często nie bywałam. Przepisikami się poczęstowałam i wkładam do mojej kolekcji, bo na pewno będę coś do słoików robić, tym bardziej, że zawsze jak mamy spotkanko rodzinne to każdy dostaje od nas cos samorobnego, a że za słodkie raczej się nie biorę, to będą warzywka. Ciasta odlotowe aż wolę nie patrzeć, bo wówczas udaje mi się nie mieć zachcianej, puki co wszstko zajadam warzywami świeżymi. Jutro zajadę do mojego warzywniaczka grządkowego pozbierać plon, bo rosną na potęgę, a że idą upały to trzeba zbierać puki jest co, gdyż potem nie wiadomo. Trzymaj się Kochana :)

  • nikapl

    nikapl

    29 lipca 2015, 12:43

    Ta czewrona kapustka musi być dobra, przetestuje...

  • zagrubabuba

    zagrubabuba

    29 lipca 2015, 08:40

    Ja na słoikowanie muszę poczekać jeszcze rok, aż będę miała warunki do przechowywanie słoików ;) Póki co zbieram przepisy :)) Będzie mega pysznie u Ciebie w zimę :)) Tylko się wpraszać ;)

  • bajeczka675

    bajeczka675

    29 lipca 2015, 00:57

    Bardzo fajne te sałatki, na pewno pyszne.

  • caro999

    caro999

    28 lipca 2015, 19:37

    Alez pysznie bedzie u Ciebie w okresie jesienno zimowym :)

  • gotisza

    gotisza

    28 lipca 2015, 18:04

    Pracowita jak pszczółka

  • Paczuszek45

    Paczuszek45

    28 lipca 2015, 16:37

    Aż ślinka cieknie na ten widok :)) Buziaki Pracusiu :))

  • NowaOnaaa

    NowaOnaaa

    28 lipca 2015, 13:55

    oj kochana aleś pracowita... jak ty poszatkowałaś taką ilość warzyw? ja dzisiaj robię keczup cukiniowy z 5kg cukinii.. i też ledwo przytargałam wszystko z targu.. a w kolejce jeszcze czeka 3kg pomidorów do przerobienia na sos... udanego dnia pracusiu:)

  • red_rose

    red_rose

    28 lipca 2015, 13:17

    Jakie pyszności, a powiedz mi czy ma znaczenie jakich jabłek użyjemy?

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 lipca 2015, 15:50

      Zupełnie bez znaczenia. Ja użyłam jaki były w warzywniaku nawet nie wiem co to za odmiana.

  • ellysa

    ellysa

    28 lipca 2015, 11:43

    boszeeee jak pysznie,a ja mam glodomorre:)))))))

  • jestem.ewunia

    jestem.ewunia

    28 lipca 2015, 10:13

    No a u Ciebie smacznie, kolorowo, zdrowo i przetworowo :) super :)

  • stokroo

    stokroo

    28 lipca 2015, 10:04

    No to juz pare sloiczkow na zime jest;-).Wygladaja na smaczne!!!.Chyba wyprobuje te pierwsza salatka, chociaz i na druga tez mam ochote;-)

  • milcia28

    milcia28

    28 lipca 2015, 09:49

    Sałatki wyglądają pysznie juz spisałam je do swojego przepisnika i będę robić. Tez co roku robie te same sałatki i tez się nam przejadly, jedynie buraki z papryka robie co rok :-) i kiszone ogórki na zupke ,w tym roku spróbuję innych, podrzucaj kochana przepisy :-) miłego dnia

  • as111

    as111

    28 lipca 2015, 09:31

    O może bym tą pierwszą wypróbowała :) tylko wszystkie składniki pomniejsze o połowę i zrobię na skosztowanie. Niestety warzywa będą kupne :(

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 lipca 2015, 09:32

      Moje tez kupne. Prócz ogórków. Mój warzywniak gryzonie zjadły :/

  • ela2225

    ela2225

    28 lipca 2015, 09:14

    Wygladaja pysznie:) Moze w przyszłym roku.Teraz to dziecko mało mi daje zrobić niestety,a i czasu braknie.

  • mokasia

    mokasia

    28 lipca 2015, 09:08

    Ja niestety nie lubię tego typu sałatek :-( Z octem zjem jedynie ogórki konserwowe i paprykę. Też mam zamiar w tym tygodniu podziałać trochę ze słoikami właśnie ze względu na pogodę. Jutro mąż przyjeżdża do pracy samochodem więc kupię ogórki i fasolkę szparagową. Mam super przepis od koleżanki na fasolkę w sosie podobnym jak do ryby po grecku. Pychota !!! Moja fasolka właśnie się zawiązała więc muszę jeszcze kilka dni poczekać z konsumpcją a później na bieżąco będę robiła po kilka słoiczków. To samo z ogórkami. Robię tylko kiszone, konserwowe, mizerię i troszkę sałatki szwedzkiej ale w tym roku ograniczę ilość cukru. Moje warzywa są całkiem ładne. W sobotę dosiałam jeszcze szparagi zielonej i żółtej. Posiałam też pierwszy raz jako poplon jarmuż, kapustę pekińską, białą rzodkiewkę, fioletową kalarepkę i sałatę rzymską a w sierpniu posieję jeszcze 2 rodzaje rzodkwi, różne sałaty, inną pekinkę, rzodkiewki. Później przyjdzie pora na szpinak i roszponkę :-)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      28 lipca 2015, 09:24

      Mi już się odechciewa robienia kolo tego warzywniaka jak widzę te kury sąsiadki na ogrodzie grzebiace w moich warzywnych grzadkach potem nornice które wszystko od ziemi podjadaja i plagą ślimaków na które juz granulki Bros nie dzialaja pelzaja nawet po szybach w szklarni:/

    • mokasia

      mokasia

      28 lipca 2015, 14:42

      Ja mam koty więc trochę ograniczyły liczebność gryzoni. Na ślimaki stosowałam niebieskie granulki Pełzakol. Pisałam o nich. To środek ekologiczny, sprawdził się u mnie na wiosnę a tym momencie nie potrzebuję, zastosuję jak wzejdą jesienne warzywa. Posesję mam ogrodzoną więc nie wchodzą do mnie kury sąsiadów i mam spokój. Wiem jak cię to wszystko wkurza. Tyle pracy i pieniędzy a marne plony :-(

  • Evcia1312

    Evcia1312

    28 lipca 2015, 08:23

    ja dzis w planie odkurzanie auta ;)

  • pietraska3

    pietraska3

    28 lipca 2015, 07:50

    Spróbuje zrobić tę pierwszą ...mam nadzieje ,że mi wyjdzie dobra ...buziaki

  • pietraska3

    pietraska3

    28 lipca 2015, 07:50

    Spróbuje zrobić tę pierwszą ...mam nadzieje ,że mi wyjdzie dobra ...buziaki

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.