Powiem Wam, że zachwyciła mnie smakiem jeszcze bardziej od tej makaronowej z rybą, zaraz idę po dokładkę . Ryżu nie bardzo da się zastąpić brązowym bo chodzi tu o to by była lepka konsystencja a takiej nie uzyskamy z brązowego ryżu. Myślę że danie jest jak najbardziej light, ale czy bezglutenowe to na tym się już nie znam. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga KLIK , moja wersja jest trochę zmodyfikowana, ale kto powiedział że nie można pokombinować . A więc lecimy z tym przepisem.
Na formę silikonową wielkości 20cmx10cm potrzebne będzie :
350g fileta z kurczaka
350g szpinaku rozdrobnionego
100g ryżu (który da nam jak najbardziej lepką konsystencję po ugotowaniu)
2 jajka
1 mała cebula
1 mała marchewka
100g domowego jogurtu naturalnego (kto ze mną ostatnio go robił to już ma pod ręką )
2 ząbki czosnku
przyprawy (kurkuma, sól, pieprz)
Przepłukany ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą tak by był przykryty nią, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę soli do smaki, pieprzu i startą na drobnych oczkach marchewkę, gotujemy aż się zrobi papka. (jeśli trzeba to dolewamy ciut wody i mieszamy by nie przypalić ryżu)
Między czasie mielimy w maszynce fileta i cebulę, dodajemy 1 jajko i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Teraz zabieramy się za warstwę trzecią zapiekanki. Do jogurtu naturalnego dodać 1 jajko i dobrze roztrzepać.
Zmieszać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak z tą mieszanką jogurtowo-jajeczną, dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i do smaku szczypta soli i pieprzu. Wymieszać to razem.
Tak się prezentują przygotowane wszystkie trzy warstwy zapiekanki.
Do silikonowej keksówki nakładamy warstwę pierwszą z mięsa, drugą z ryżu i trzecią ze szpinaku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st (góra-dół) na 35min.
Tak prezentuje się gotowa zapiekanka. P.S. Dajcie jej chwilę ostygnąć, ja rozkroiłam jeszcze gorącą i troszkę się rozlazła.
wiola7706
9 grudnia 2014, 00:05ta zapiekanka jet obłędna. ja taka chcę. Kurcze...przeprowadzam się do Krakowa.nie ma co a szpinak widze w kulkach mrozony, taki ma byc czy jakis inny może być ?
caro999
27 października 2014, 18:37Kurde, koieto ale Ty masz pomysly i talent!
BulkaAmerykankaa
26 października 2014, 17:58przepis napewno wyprobuje!!! Efektownie nawet to wyglada superek!!
mokasia
25 października 2014, 12:40Kolejny przepis do wypróbowania ;-)
Tiger13
25 października 2014, 06:07Wygląda pysznie, a najważniejsze, że nawet szybko mozna ją zrobić:) wypróbuję na pewno!
Lela6
24 października 2014, 23:32:) super. :)
spo1981
24 października 2014, 22:32pycha
annajoanna3
24 października 2014, 22:16na pierwszy rzut oka ta zapiekanka na ostatnim zdjęciu wygląda jak placek:) pokazałam mojemu J tylko to zdjęcie i zapytałam też popatrzył i pierwsze co powiedział, że to placek... :) później dopiero się przyglądnął dokładniej hehe:)
lourianne
24 października 2014, 21:53pierwsza zapiekanka zrobiona - mi i rodzince bardzo smakowała ;) coś czuję ,że jutro zrobię zapiekankę ze szpinakiem - uwielbiam go i mogę jeść w każdej postaci ,a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie
aktaeB
24 października 2014, 21:42wygląda pięknie :)
aniuleczkaaa123
24 października 2014, 20:57No i znow musze odwiedzic biedronke kusisz kobieto kusisz :)
Grubaska.Aneta
24 października 2014, 23:44hi hi hi:)
natkasal
24 października 2014, 20:30No niestety ryż biały w odchudzaniu nie wskazany a tym bardziej dla cukrzyków. Ale od czasu o czasu jak to mówi Pani Profesor Zdrówko z Wiem Co Jem nie zaszkodzi.
nataliaccc
24 października 2014, 19:32muszę powiedzieć, że ciekawy przepis:P chyba nawet wypróbuję:P
kasienka23pl
24 października 2014, 19:28Super zapiekanka, zdrowa i z pewnością pożywna ;) skorzystam z przepisu na pewno :) pozdrawiam
MiiMii
24 października 2014, 18:51Fantastyczna, już mam składniki i jutro zrobię :) Pozdrawiam!
Magdalena762013
24 października 2014, 17:45Wyglada b. ciekawie. Na pewno wyprobuje. Do tego dietetyczne:)
benatka1967
24 października 2014, 17:45pomysł super ,fajnie że ze zdjęciami to dla największego głąba znaczne ułatwienie
azi74
24 października 2014, 17:36Wygląda smakowicie :) Mnie tylko brakuje tam sera:)))
barbarossa1976
24 października 2014, 17:15ale mi smaka narobiłaś czuję jak pachnie
katinka75
24 października 2014, 17:13akurat ostatnio robiłam zapiekaną rybkę z "pomysłu na..." , a teraz wyprobuje Twoją :) a później kurczaka ;p . Fajnie ze z białym ryżem , bo wole go 100 razy bardziej od ciemnego :p