Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepis na zapiekankę mięsną z ryżem i szpinakiem.


Powiem Wam, że zachwyciła mnie smakiem jeszcze bardziej od tej makaronowej z rybą, zaraz idę po dokładkę :). Ryżu nie bardzo da się zastąpić brązowym bo chodzi tu o to by była lepka konsystencja a takiej nie uzyskamy z brązowego ryżu. Myślę że danie jest jak najbardziej light, ale czy bezglutenowe to na tym się już nie znam. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga KLIK , moja wersja jest trochę zmodyfikowana, ale kto powiedział że nie można pokombinować ;) . A więc lecimy z tym przepisem. 

Na formę silikonową wielkości 20cmx10cm potrzebne będzie :

350g fileta z kurczaka

350g szpinaku rozdrobnionego

100g ryżu (który da nam jak najbardziej lepką konsystencję po ugotowaniu)

2 jajka

1 mała cebula

1 mała marchewka

100g domowego jogurtu naturalnego (kto ze mną ostatnio go robił to już ma pod ręką 8))

2 ząbki czosnku

przyprawy (kurkuma, sól, pieprz)

Przepłukany ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą tak by był przykryty nią, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę soli do smaki, pieprzu i startą na drobnych oczkach marchewkę, gotujemy aż się zrobi papka. (jeśli trzeba to dolewamy ciut wody i mieszamy by nie przypalić ryżu)

Między czasie mielimy w maszynce fileta i cebulę, dodajemy 1 jajko i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. 

Teraz zabieramy się za warstwę trzecią zapiekanki. Do jogurtu naturalnego dodać 1 jajko i dobrze roztrzepać.

Zmieszać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak z tą mieszanką jogurtowo-jajeczną, dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i do smaku szczypta soli i pieprzu. Wymieszać to razem. 

Tak się prezentują przygotowane wszystkie trzy warstwy zapiekanki.

Do silikonowej keksówki nakładamy warstwę pierwszą z mięsa, drugą z ryżu i trzecią ze szpinaku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st (góra-dół) na 35min.

Tak prezentuje się gotowa zapiekanka. P.S. Dajcie jej chwilę ostygnąć, ja rozkroiłam jeszcze gorącą i troszkę się rozlazła. 

  • ckopiec2013

    ckopiec2013

    24 października 2014, 17:11

    oj, chyba zrobię na drugi tydzień, ale bym zaskoczyła mojego męża, no i by spytał kto to zrobił..............

  • Paczuszek45

    Paczuszek45

    24 października 2014, 17:06

    Ależ cudnie wygląda ,prawie czuję jej smak :-)

  • Mandaryneczka

    Mandaryneczka

    24 października 2014, 17:06

    pysznosci.....

  • karmelcia222

    karmelcia222

    24 października 2014, 16:59

    wow aż ślinka cieknie :)

  • Martynka2608

    Martynka2608

    24 października 2014, 16:57

    Mniam ! Wygląda boskoooooo :D

  • Electra19

    Electra19

    24 października 2014, 16:52

    wygląda pięknie :) masz śliczne brwi sama robisz ?

  • Wiolowa

    Wiolowa

    24 października 2014, 16:29

    koniecznie muszę wypróbować, świetny pomysł :)

  • annas1978

    annas1978

    24 października 2014, 16:23

    Czy Ty sie nie zastanawialas nad wydaniem ksiazki kucharskiej? Te przepisy sa tak fantastyczne...poprosze o wiecej i czesciej...pozdrawiam

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      24 października 2014, 16:24

      nie Kochana, chyba nie dla mnie branie się za książki kucharskie, ja to zwykły amator jestem .

  • Dorocia1991

    Dorocia1991

    24 października 2014, 16:12

    to może być pyszne :D

  • Anukla26

    Anukla26

    24 października 2014, 15:56

    Ale pysznie wyglada robie przy najbliższej okazji

  • Gruba.Karo

    Gruba.Karo

    24 października 2014, 15:55

    czym mozna szpinak zastapic?

  • lubiebigos

    lubiebigos

    24 października 2014, 15:50

    Kocham szpinak pod każdą postać! Aż ostatnio zaczęłam ograniczać, bo przeginałam, dodawałabym do wszystkiego:) Dziękuje za przepis, na pewno wykorzystam!

  • zuzanka73

    zuzanka73

    24 października 2014, 15:25

    wyglada przepysznie:)

  • Pczorcikk

    Pczorcikk

    24 października 2014, 14:57

    Ale smaku mi narobiłaś ;-) Pewnie niebawem ją zrobię

  • SLIM2BE

    SLIM2BE

    24 października 2014, 14:52

    Mniam, mniam

  • AAgusia1979

    AAgusia1979

    24 października 2014, 14:38

    zrobię napewno!!!!!!!! super mniam.....

  • Lolaki

    Lolaki

    24 października 2014, 14:33

    Smaczene lekkie i przyjemne ja nad zycie kocham ryz ze szpinakiem wiec ja doloze do tego i kurczaczka to bedzie niebo w gebie brawo taka chcalysmy Ci zobaczyc smaczna i light mniam.

  • sobotka35

    sobotka35

    24 października 2014, 14:19

    Zamiast białego ryżu można użyć kaszy jaglanej-będzie zdrowiej,ale przymusu nie ma;) :)))Pozdrawiam:)

  • izabela19681

    izabela19681

    24 października 2014, 14:16

    wykorzystam przepis, będę miała na obiadki do pracy :)

  • MonikaGien

    MonikaGien

    24 października 2014, 14:15

    smakowicie wygląda :-) fajną masz tą foremkę, dobre wymiary, muszę sobie sprawić taką, bo w naczyniu żaroodoprnym się przykleja i jak coś to trzeba papier używać aby nie natłuszczać

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.