Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Bułeczki proteinowe bez mąki


Znalazłam przepis na coś wspaniałego: mini-bułeczki wysokobiałkowe bez glutenu, bez mąki. Oczywiście musiałam spróbować i wyszły.

Podaję przepis:

1 szklankę soczewicy czerwonej zalać wodą i odstawić na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie odlać wodę, nasionka przepłukać wodą i wsypać do miksera.

2. Dod 2 jajka.

3. Dodać 1 opakowanie serka typu grani

4. Dodać 1 łyżeczkę soli

5. Dodać szczyptę pieprzu

6. Dodać 4 łyżki oleju 

7. Dodać pół łyżki proszku do pieczenia

Wszystko zmiksować na gładką masę.

Foremki posmarować olejem. Jeśli to foremki metalowe, to  dno wyłożyć papierem do pieczenia, silikonowych nie trzeba. Napełniamy foremki masą tak na wysokość ok. 1,5 -2 cm. Po wierzchu posypać makiem, sezamem, słonecznikiem, czarnuszką lub nie posypywać 

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyciągamy ciepłe z foremek. Jeśli miały papierki na dnie to usuwamy je dopiero, jak bułeczki wystygną (ja zrobiłam ten błąd, że odrywałam od gorących i mi się zdarły razem z ciastem - te, które wystygły już ładnie się odkleiły).

Wygląda to tak:


I jest naprawdę smaczne i sycące. Można jeść z czym się chce lub same też są pyszne.

A wieczorem i jutro piekę chleb na zakwasie.

  • Himawari

    Himawari

    3 czerwca 2023, 22:57

    O wow, ale super pomysł! Na pewno wypróbuje :D

  • barbra1976

    barbra1976

    3 czerwca 2023, 22:16

    Obawiam się, że zeżarłabym wszystko naraz, ale biorę. I podaję dalej.

  • Berchen

    Berchen

    3 czerwca 2023, 22:05

    waaaw, to musze wyprobowac, dzieki:)

  • Mirin

    Mirin

    3 czerwca 2023, 21:35

    Bardzo ciekawy przepis, dzięki!

  • salatka2023

    salatka2023

    3 czerwca 2023, 21:14

    Super przepis. Na pewno wypróbuję, lubię takie ciekawe nowe rzeczy 👍

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.