Znalazłam przepis na coś wspaniałego: mini-bułeczki wysokobiałkowe bez glutenu, bez mąki. Oczywiście musiałam spróbować i wyszły.
Podaję przepis:
1 szklankę soczewicy czerwonej zalać wodą i odstawić na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie odlać wodę, nasionka przepłukać wodą i wsypać do miksera.
2. Dodać 2 jajka.
3. Dodać 1 opakowanie serka typu grani
4. Dodać 1 łyżeczkę soli
5. Dodać szczyptę pieprzu
6. Dodać 4 łyżki oleju
7. Dodać pół łyżki proszku do pieczenia
Wszystko zmiksować na gładką masę.
Foremki posmarować olejem. Jeśli to foremki metalowe, to dno wyłożyć papierem do pieczenia, silikonowych nie trzeba. Napełniamy foremki masą tak na wysokość ok. 1,5 -2 cm. Po wierzchu posypać makiem, sezamem, słonecznikiem, czarnuszką lub nie posypywać
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyciągamy ciepłe z foremek. Jeśli miały papierki na dnie to usuwamy je dopiero, jak bułeczki wystygną (ja zrobiłam ten błąd, że odrywałam od gorących i mi się zdarły razem z ciastem - te, które wystygły już ładnie się odkleiły).
Wygląda to tak:
I jest naprawdę smaczne i sycące. Można jeść z czym się chce lub same też są pyszne.
A wieczorem i jutro piekę chleb na zakwasie.
Himawari
3 czerwca 2023, 22:57O wow, ale super pomysł! Na pewno wypróbuje :D
barbra1976
3 czerwca 2023, 22:16Obawiam się, że zeżarłabym wszystko naraz, ale biorę. I podaję dalej.
Berchen
3 czerwca 2023, 22:05waaaw, to musze wyprobowac, dzieki:)
Mirin
3 czerwca 2023, 21:35Bardzo ciekawy przepis, dzięki!
salatka2023
3 czerwca 2023, 21:14Super przepis. Na pewno wypróbuję, lubię takie ciekawe nowe rzeczy 👍