Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Curry


Curry wyszło mi tak świetne, że siostra wtranżoliła mi połowę :( Zdjęcie brzydkie i biały, rozgotowany ryż, bo zaraz lecę do tego kina... Wszystkie plany się pochrzaniły i nie zdążyłabym ugotować brązowego, a ryż biały już gotowy przywozła ze sobą siostra z imienin rodziców. Jadłam szybko na zimno, ale faktycznie - curry boskie!

Nie mam dokładnych proporcji składników, wszystko na oko, ale to było tak:

-pierś z kurczaka (połówka, tak ok 350g)

-Pół średniej cukinii

-2 małe marchewki

-pół ogórka szklarniowego

-torebka curry

-2 łyżki oliwy z oliwek

-mleko kokosowe (ok 200ml)

Pierś w kawałkach podsmażyłam na oliwie z curry, dodałam starte na grubym oczku warzywa i resztę curry. Jak się nieco zeszkliło, dodałam mleko kokosowe i poczekałam aż się troche pogotuje. Ot cała filozofia ok 15-20 min, ale wyszło świetne. Niestety ryż brązowy dłużej się gotuje, więc radzę wstawić przed. Pyszne na ciepło i na zimno. Wyszło mi ok 3 porcje, z obliczeń "na oko" ok 500kcal jedna porcja (70g ryżu w porcji).

sorry za brzydkie zdjęcie i do góry nogami. Wygląd potrawy nie rzuca na kolana ale jest pysznaaa! lece! :*

  • KatRina21

    KatRina21

    22 listopada 2015, 15:29

    Kolor ma nie do pobicia jak to z curry:) Super, że smakowało, udanej zabawy:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.