Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
"A nie wstydzisz się być gruba?" Bakłażan, zdjęcia
i wyzwanie.


Hej Dziewczyny :) Mój ambitny plan chodzenia 6 razy w tygodniu na siłownię przerwałam dzisiaj, bo wstałam rano nieźle zasmarkana, z bolącą głową i generalnie czułam się kiepsko. Po kilkunastu minutach batalii w mojej głowie postanowiłam dziś odpuścić sobie siłownię i wygrzać się w domu. Faktycznie, te 6 dni to dość ambitny plan, dlatego przyjmuję odstępstwo w postaci jednego losowego dnia, w razie choroby/gości etc etc. Tak będzie rozsądniej :)


Dzisiejszy dzień dietowo na plus, zamiast biegania na bieżni poeksperymentowałam trochę w kuchni :D Rano wpadłam do Tesco po chleb, bo zachciało mi się tostów i moim oczom ukazały się przecenione bakłażany:) Moja przyjaciółka wychwala je pod niebiosa to pomyślałam, że skorzystam z okazji i coś spróbuję z nich zrobić. Kupiłam 3, do tego pomidory, mozarellę, mięso mielone i brązowy ryż. Zaraz pokażę Wam na zdjęciu, co mi z tego wyszło :)


Taka mnie ostatnio myśl naszła, a propo nadwagi i siłowni. Wiele dziewczyn wstydzi się wizyty na siłowni, myśli że każdy na nie patrzy, że komentuje ich wygląd, że " jak to grubaska ma czelność przyjść na siłownię". Też tak sobie myślałam (i czasami nadal mam takie myśli, ale szybko staram się je eliminować) i wstydziłam się przebywać na sali z przyrządami, bo przecież Panowie się patrzą, podśmiechują, że gruba, że spocona, że czerwona jak prosiak. I jak tak kiedyś rozmawiałam o tym z koleżanką, że niektóre osoby wstydzą się biegać/ćwiczyć to ona na to powiedziała: "A nie wstydzą się być grube?" To jest chyba kwintesencja tego wszystkiego. Wstydzimy się swojej nadwagi na siłowni czy podczas biegania w parku, a nie wstydzimy się jej na co dzień, ukrywając ją dyskretnie pod ubraniem i za sztucznym uśmiechem "bo przecież nam to wcale nie przeszkadza". Pamiętajcie, że na siłownię każdy przychodzi w podobnym celu- albo jest to zrzucenie kilogramów (najczęściej), albo wyrobienie mięśni, albo po prostu chce wprowadzić w swoje życie więcej ruchu, dla zdrowia. Każdy tam patrzy na siebie, na swoje postępy a nie na to, czy ktoś sapie, jakie obciążenie sobie ustawił czy z jaką prędkością biega. Oczywiście, warto się motywować, patrząc jak ktoś daje z siebie wszystko i próbując mu dorównać, nie odpuszczać tylko postarać się przebiec jeszcze trochę czy zrobić jeszcze kilka powtórzeń. Jeśli zdejmiemy z siebie tę blokadę to wszystko przyjdzie łatwiej :)

________________________________________________________________________

DZISIEJSZE MENU:

ŚNIADANIE: tosty z chleba razowego z plasterkiem żółtego sera mierzwionego,  plastrami polędwicy sopockiej, pomidorem i pieczarką + reszta szprota w pomidorze z wczoraj

II ŚNIADANIE: owoce: banan, gruszka, mandarynka i dwa plastry anansa

OBIAD: bakłażan (połowa) zapiekany z mięsem mielonym (chudym, z szynki), brązowym ryżem, pieczarkami, pomidorami z puszki i mozarellą (kula).

PODWIECZOREK: kromka chleba razowego z pastą z łososia i kawałkami łososia z koperkiem

PRZEKĄSKA: dwa paski gorzkiej czekolady (ach..)

KOLACJA: chyba zjem drugą połowkę bakłażana :)


Wystawiłam też parę rzeczy na Allegro, część kupiłam spontanicznie, część mi się znudziła, więc jak coś Wam się spodoba to zapraszam :) aukcje będą dostępne od 20:00.

https://vitalia.pl/listing/user/listing.php?us_id=7...

Wszystkie składniki na obiad kupione...

I takie pyszności z tego wyszły :)



Obiad przed wstawieniem do piekarnika + dzisiejsze śniadanie: tosty  i szprot


II śniadanie (posypane startą gorzką czekoladą 90% kakao), szatnia na siłowni i dzisiejszy krajobraz:)


Aaaa, i zapomniałabym o wyzwaniu:)

DZIEŃ 2: Mój cel? Wagowy, na początek ujrzenie 6 z przodu :) To pewnie zmotywuje mnie do dalszej walki. A najbardziej lubię, jak ciuchy stają się na mnie za duże :D

DZIEŃ 3: Mam takie jedno, które przez długi czas miałam na tapecie swojego komputera. Teraz mam na tapetach hasła motywacyjne, jak biegam to odpalam telefon, czytam i w kryzysowych momentach zamiast skończyć to zwalniam tempo, odpoczywam i lecę dalej.


  • GalaktycznaBorowka

    GalaktycznaBorowka

    19 lipca 2015, 13:52

    Piekary widzę! :D Ahh .. nawet i moja część! :D

  • Luci2

    Luci2

    9 stycznia 2015, 16:31

    Pyszne menu:)

  • pozytywna16

    pozytywna16

    8 stycznia 2015, 22:12

    6 dni na siłe ambitnie ;) ale faktycznie dobry jest jeden taki dzień rezerwowy :D Dobrego wieczorku życzę ;)

  • poprostu_FIT

    poprostu_FIT

    8 stycznia 2015, 19:26

    Madre slowa!! ;)

  • oporna5555

    oporna5555

    8 stycznia 2015, 18:52

    fajny pamiętnik:)

  • betterthanyesterday

    betterthanyesterday

    8 stycznia 2015, 17:59

    A ja się wcale nie wstydzę, że ćwiczę. Najważniejsze jest to, że próbuję zmienić moją wagę :) siedzieć i narzekać to każdy potrafi.

  • jestem_gruba102

    jestem_gruba102

    8 stycznia 2015, 14:57

    Ja tez tak myślałam, zwłaszcza, że często widzi się szczupłe dziewczyny, w obcisłych legginsach, a ja z oponką z każdej strony, ale teraz przekuwam w to - ja też będę tak wyglądać ! Pozdrawiam

  • Nienia87

    Nienia87

    8 stycznia 2015, 14:33

    Bakłażan wygląda genialnie chyba kiedyś będę musiała się skusić :).

  • doremifasolaa

    doremifasolaa

    8 stycznia 2015, 10:40

    Nigdy nie jadłam bakłażana ale Twój wygląda mega smacznie chętnie bym spróbowała :)

  • Eyrene

    Eyrene

    8 stycznia 2015, 10:02

    Dzięki za pomysł na obiad :) Smakowicie wygląda ten bakłażan :)

  • too.big

    too.big

    8 stycznia 2015, 01:11

    Nie złe pyszności przygotowalas :) az slinka cieknie ;P a co do tych Twoich przemyslen to masz swieta racje... Przemujemy sie okazjonalnie i wtedy nam wstyd, a w zwykly dzien idziemy po chodniku jedzac czekolade i nie zastanawiamy sie co ktos pomysli..

  • Julietta21

    Julietta21

    7 stycznia 2015, 23:29

    Mądrze napisane!! myślałam podobnie dopóki nie dałam sobie szansy i się nie przełamałam, a teraz śmigam na siłownię, trenuje z trenerem i jestem szczęśliwa,żepodjęłam taką, a nie inną decyzję, jem zdrowo,ćwiczę, a waga leci!! i cm takze jak szalone!! pozdrawiam ciepło i zycze zdrowka!!

  • Shahrazad

    Shahrazad

    7 stycznia 2015, 22:08

    Ha! Niezły tekst koleżanki. Sama prawda. Zresztą wydaje mi się że na siłowniach/fitnessach jest raczej pozytywna atmosfera, ludzie chcą coś z sobą zrobić. Jak ktoś sam chodzi to chyba wie po co i jeśli naprawdę się śmieje, to jest głupi. (Chociaż mój tata jak widzi grubą osobę uprawiającą jogging to zawsze musi skomentować że ta osoba wróci do domu głodna i zeżre 3 kotlety... LOL). PS. Jak Twój piękny nie będzie się już mógł wtoczyć z powrotem na kanapę to się wreszcie zapisze ;) pozdr. Aha i kradnę wyzwanie. Podoba mi się

  • amadeoo

    amadeoo

    7 stycznia 2015, 20:46

    Bakłażan pewnie mega jak i mój:D Zaraz obczajam Twoje allegro, a co do temtu : To powiem Ci że teraz ważąc 72-73 kg gorzej się czuje gruba niż ważąc 90 kg - 3 lata temu...

  • Caffettiera

    Caffettiera

    7 stycznia 2015, 20:34

    ahh rzeczywiście pycha Ci to wyszło :) też coś takiego spróbuję zrobić! w sumie nie czułam nigdy wstydu na siłowni bo jestem gruba, ale wstydziłam się używać nowych sprzętów, po prostu ofiiara losu :P

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 20:57

      Mam podobnie;P Jestem teraz w nowej siłowni, chętnier bym porobiła coś z ciężarkami, ale boję się, że sobie krzywdę zrobię, a nie poćwiczę :D

  • natalie.ewelina

    natalie.ewelina

    7 stycznia 2015, 19:56

    masz zupelnie racje.... ja sie wstydze byc gruba....uwielbiam cie czytac...:-)

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 19:58

      Ja też się wstydzę, dlatego DZIAŁAMY! :) Miło mi bardzo:)

  • Rakietka

    Rakietka

    7 stycznia 2015, 19:55

    No z siłownią rzeczywiście ambitnie! Także się wygrzewaj i zdrowiej ;) Pyszne jedzonko :)

  • mudid

    mudid

    7 stycznia 2015, 19:25

    ja też jak biegam na bieżni to wszystko mi się trzęsie jak galareta, twarz mam całą czerwoną i zalaną potem, dyszę jak parowóz - mega nie sexi, ale zawsze powtarzałam sobie, że nie idę na siłkę się lansować a dać z siebie wszystko :) za to robię wrażenie wynikami i jestem z siebie dumna, gdy dużo szczuplejsza dziewczyna jest wolniejsza ode mnie ;)

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 19:29

      Wiesz co zauważyłam kiedyś na siłowni? Że takie "lansujące" się właśnie dziewczyny na siłowni specjalnie lokują się na bieżni tuż obok dziewczyny z nadwagą, żeby wyglądać na jej tle lepiej:D Hah, na mojej siłowni na przeciwko bieżni jest ściana wykonana z lustra i siłą rzeczy muszę na siebie patrzeć jak się pocę, jak sapię i jak robię się czerwona jak burak;p ale trening czyni mistrza, kiedyś byłam w stanie przebiec jedynie 5 minut, a teraz biegam około godziny.

    • mudid

      mudid

      7 stycznia 2015, 19:35

      WOW! rewelacyjny wynik! ja obecnie jestem przy 15 minutach a zaczynałam od 3 ;) Co do dziewczyn na siłowni - bawi mnie jak przychodzą w pełnym makijażu, pochodzą chwilkę na bieżni opierając się o "barierki" po czym po 10min stwierdzają, że już się namęczyły i idą się wdzięczyć w okolice wolnych ciężarów :D

  • grubbaaa

    grubbaaa

    7 stycznia 2015, 19:16

    Tym bakłażanem mnie mocno zainspirowałaś :)

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 19:59

      no to jutro hop do sklepu i eksperymentuj:) Mi został jeszcze jeden, jutro będę kroić go na talarki, kłaść na każdy kawałek mozarelli i pomidora i zapiekać w piekarniku:)

    • grubbaaa

      grubbaaa

      7 stycznia 2015, 21:06

      ha! co lepsze ja MAM wszystkie składniki :) i już się nie mogę doczekać jutra :D

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 21:07

      Czekam zatem jutro na relację, czy Ci posmakował :)

    • grubbaaa

      grubbaaa

      7 stycznia 2015, 21:08

      powiedz mi tylko jak długo zapiekasz bakłażana i czy wydłubany środek z bakłażana mieszasz z nadzieniem

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 21:11

      Korzystałam z kilku przepisów w necie, a że mam kiepski piekarnik to trzyemałam "na oko" :) W kilku przepisach widziałam, że najpierw trzeba podpiec pustego bakłażana, potem dorzucić do niego podsmażone mięso z dodatkami i znów podpiec i na koniec położyć mozarellę i podpiec jeszcze kilka minut. Ja najpierw napełniłam bakłażana (trochę wydrążonego miąższu dorzuciłam do mięsa i razem podsmażałam na oliwie) i całość włożyłam do pieca na jakieś 25-30 minut na 190 stopni, żeby skórka była w miarę miękka.

  • oponka90

    oponka90

    7 stycznia 2015, 19:15

    o rany, ten bakłażan wygląda bardzo apetycznie! ;)

    • emiiily

      emiiily

      7 stycznia 2015, 19:20

      A jak smakuje:) Pyszności! :) Ja na obiad zjadłam jedną taką połówkę i byłam najedzona, mój S wsunął dwie, ale był po pracy więc apetyt też miał spory:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.