1. Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty
glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian
gliny, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby
Alzheimera.
2. Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki
ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście
drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który
utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo
dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką
pietruszki czy sałatą.
4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające
kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w
reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki.
Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu
podczas poruszania się.
5. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas
szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i
serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w
postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być
wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.
6. Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są
źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in.
kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i
uniemożliwiają jego wchłanianie.
7. Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3
mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju
słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy,
odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą
zredukować działanie omega-3.
8. Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki
uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie
(szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Garbniki te znajdują się także w
kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. No i
co Wy na to? Wiedziałyście o tych brokułach z rybą??
O POŁOWIE NIE WIEDZIAŁAM, KILKA RZECZY MNIE TROSZKĘ ZDZIWIŁO ZAŁAMAŁO RYBA Z BROKUŁEM NIE ;( POMIDOR Z OGÓRKIEM LUB Z CEBULKĄ NIE ;( ALE NIE MOŻNA POPADAĆ W PARANOJĘ, ALE JAKO CIEKAWOSTKA WARTO POCZYTAĆ ;P
PS Lody domowe się chłodzą, paluchy dietetyczne rosną ;D
PS Lody domowe się chłodzą, paluchy dietetyczne rosną ;D
granolaa
1 maja 2013, 22:54Haha, też to czytałam, było chyba na blogu DietetycznieSiostro (?). Ale myślę, że nie ma to jakiejś szczególnej wartości naukowej, bo ja z kolei słyszałam, że np niełączenie ogórka z pomidorem to mit i w żaden sposób nie zachodzą jakieś chemiczne interakcje pomiędzy nimi, także... duży dystans trzeba do tego zachować :)
dola123
1 maja 2013, 17:30NIE POPADAJMY W PARANOJĘ ;P TO TAK W RAMACH CIEKAWOSTKI ;D
AnnaAleksandra
1 maja 2013, 17:25a ja uwielbiam pomidora z białym serem :D
siczma
1 maja 2013, 16:49Haha, w żołądka i tak się wymieszaja, jakoś ludzie łącza i żyją, nie mam zamiaru się stosować do tego;(
siczma
1 maja 2013, 16:49Haha, w żołądka i tak się wymieszaja, jakoś ludzie łącza i żyją, nie mam zamiaru się stosować do tego;(
Rozumiee
1 maja 2013, 16:14kurde wszystko prawie łącze ;p, a mięsko z winem jest pyszne i zawsze myślałam, ze takie połączenie jest ok;)
trouble18
1 maja 2013, 15:24CIekawe. Też to wszystko łączę :P
Ishita17
1 maja 2013, 15:03Obawiam sie, ze wszystkie z tych produktów łącze :D i jeszcze nie umarłam :D:D