Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
8 produktów których NIGDY NIE ŁĄCZYMY w zdrowej
diecie



1. Herbata z cytryną
Znajdujący się w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny. W ten sposób tworzy się cytrynian gliny, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in., do choroby Alzheimera.
2. Herbata z ciastem drożdżowym
Zawarte w herbacie garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy.
3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się.
5. Kawa i herbata z nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.
6. Warzywa kapustne z rybami
Ryby morskie jak i owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.
7. Olej z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3.
8. Mięso z czerwonym winem
Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie (szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Garbniki te znajdują się także w kawie i herbacie i dlatego nie warto nimi popijać jedzenia w ogóle. No i co Wy na to? Wiedziałyście o tych brokułach z rybą??

O POŁOWIE NIE WIEDZIAŁAM, KILKA RZECZY MNIE TROSZKĘ ZDZIWIŁO ZAŁAMAŁO RYBA Z BROKUŁEM NIE ;( POMIDOR Z OGÓRKIEM LUB Z CEBULKĄ NIE ;( ALE NIE MOŻNA POPADAĆ W  PARANOJĘ, ALE JAKO CIEKAWOSTKA WARTO POCZYTAĆ ;P



PS Lody domowe się chłodzą, paluchy dietetyczne rosną ;D

  • granolaa

    granolaa

    1 maja 2013, 22:54

    Haha, też to czytałam, było chyba na blogu DietetycznieSiostro (?). Ale myślę, że nie ma to jakiejś szczególnej wartości naukowej, bo ja z kolei słyszałam, że np niełączenie ogórka z pomidorem to mit i w żaden sposób nie zachodzą jakieś chemiczne interakcje pomiędzy nimi, także... duży dystans trzeba do tego zachować :)

  • dola123

    dola123

    1 maja 2013, 17:30

    NIE POPADAJMY W PARANOJĘ ;P TO TAK W RAMACH CIEKAWOSTKI ;D

  • AnnaAleksandra

    AnnaAleksandra

    1 maja 2013, 17:25

    a ja uwielbiam pomidora z białym serem :D

  • siczma

    siczma

    1 maja 2013, 16:49

    Haha, w żołądka i tak się wymieszaja, jakoś ludzie łącza i żyją, nie mam zamiaru się stosować do tego;(

  • siczma

    siczma

    1 maja 2013, 16:49

    Haha, w żołądka i tak się wymieszaja, jakoś ludzie łącza i żyją, nie mam zamiaru się stosować do tego;(

  • Rozumiee

    Rozumiee

    1 maja 2013, 16:14

    kurde wszystko prawie łącze ;p, a mięsko z winem jest pyszne i zawsze myślałam, ze takie połączenie jest ok;)

  • trouble18

    trouble18

    1 maja 2013, 15:24

    CIekawe. Też to wszystko łączę :P

  • Ishita17

    Ishita17

    1 maja 2013, 15:03

    Obawiam sie, ze wszystkie z tych produktów łącze :D i jeszcze nie umarłam :D:D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.