DIETA ZBILANSOWANA
Godz. ….. Śniadanie:
- 3 kromki razowe/żytnie/orkiszowe (120g) z 2 jajkami/
awokado (pół sztuki)/”sprawdzoną” lub domową wędliną z plastrami warzyw/a
*nie smarować masłem ani margaryna tylko oliwą z oliwek,
twarożkiem lub jogurtem naturalnym
* najlepszym wyborem będzie chleb żytni 100% na zakwasie
LUB
- owsianka (6 łyżek płatków owsianych) + pół szklanki owoców ( +ewentualnie 1/3 szklanki mleka roślinnego
np. ryżowego)
LUB
- jajecznica z 3 jajek usmażona na łyżce oleju kokosowego + 2
szklanki warzyw
Godz.
….. Drugie śniadanie:
- 1-2 dozwolone owoc (jeśli
mały owoc np. kiwi to 2-3 sztuki) – ilościowo 2 szklanki /uwaga, owoce = to nie sok
-
warzywo
LUB
- 2 kromki razowe/żytnie/orkiszowe (80g) z 2 jajkami/
awokado (pół sztuki)/”sprawdzoną” lub domową wędliną z plastrami warzyw/a
Godz. ….. Obiad:
- mięso: 200g mięso
drobiowe LUB schab wieprzowy 180-200g LUB wołowina (150g) LUB chuda ryba
200-250g LUB tłusta ryba 120-150g LUB warzywa strączkowe (szklanka ugotowanych)
- warzywa
(powinny stanowić większość porcji)
- 3
łyżki ugotowanej dowolnej kaszy lub komosy ryżowej LUB ryżu
brązowego/dzikiego/czarnego
- 2
łyżki oleju kokosowego LUB oliwy z oliwy z oliwek
Godz.
….. Podwieczorek:
- 3 łyżki orzechów laskowych
lub włoskich lub migdałów
LUB
- 1-2
szklanki warzyw np. 3 surowe marchewki lub sok JEDNODNIOWY warzywny (uwaga: nie
owocowy!)
Godz. ….. Kolacja:
-
Sałatka warzywna (2/3 warzyw) z:
2
jajkami lub tuńczykiem w sosie własnym (pół puszki-jedna porcja) lub piersią
indyka/kurczaka (pół porcji obiadowej) lub rybą (pół fileta z obiadu) lub z
połową średniego batata lub z połową awokado lub z jogurtem naturalnym (200g,
nie light!) lub serkiem wiejskim lub twarogiem półtłustym (100-150g)
LUB
- zupa
ugotowana na warzywach dozwolonych (400ml) + 100g mięsa
LUB
-połowa
obiadu
*Dozwolone sosy:
-
pomidorowy (przecier pomidorowy 3-4 łyżki + bazylia)
- z
natki pietruszki (jogurt naturalny 3-4 łyżki + cała natka pietruszki + sok z
cytryny 1 łyżeczka + bazylia + sól + pieprz -> wszystko zblendować)
-
koperkowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + koperek 4 łyżki + sól + pieprz)
-
czosnkowy (jogurt naturalny 3-4 łyżki + ząbek czosnku + zioła prowansalskie +
sól)
-
oliwa z oliwek (1 łyżka) + ocet balsamiczny (1 łyżka) + woda (1 łyżeczka)
-
oliwa z oliwek (1 łyżka) + ocet winny (1 łyżka) + woda (1 łyżeczka)
LISTA ZŁYCH PRODUKTÓW
Białe
pieczywo
Biały
makaron, biały ryż
Ziemniaki
– w każdej postaci
Potrawy
mączne, mąka do zagęszczania, bułka tarta
Marchewka gotowana, bób, dynia, buraki, kukurydza
Arbuz, banany,
winogrona, figi, oliwki
Suszone owoce, np. suszone morele
Owoce w
syropie, np. ananas w puszce
Mięso:
Wieprzowina
(oprócz schabu), baranina, boczek,
tłuste wędliny, parówki, kiełbasy, skwarki
Słodycze,
cukier, miód
„Podjadacze”
- chipsy, orzeszki, paluszki, popcorn i inne
Chrupki
kukurydziane, musli, płatki do mleka
Masło, margaryna
Majonez,
ketchup
Kostki
rosołowe, Vegeta, Kucharek, przyprawa „do mięs”/”do grilla”
Alkohol
Napoje
chłodzące słodzone, soki słodzone, napoje gazowane
INFORMACJE
DIETETYCZNE
KALORIE
„Teoria, że chudnięcie wynika z dostarczania organizmowi małej
ilości kalorii, z pewnością pozostanie największą bzdurą XX wieku” – Michel
Montignac
Osoby na diecie liczące każdą kalorię zastanawiają się dlaczego po
pewnym czasie mimo zmniejszania kalorii, nie następuje redukcja wagi. Jeśli
dana osoba potrzebuje 2000 kalorii i przez dłuższy czas tyle dostarcza
organizmowi, a następnie zmniejszy je do 1500, nastąpi wykorzystanie zapasów
zgromadzonego tłuszczu. Waga będzie malała. Jeśli ilość kalorii pozostanie na
poziomie 1500, organizm szybko dostosuje swoje potrzeby energetyczne. Spadek na
wadze będzie zahamowany, a instynkt samozachowawczy organizmu popchnie go do
gromadzenia zapasów. I tak z 1500 dostarczanych kalorii, organizm będzie
odkładał 200 w postaci zapasów tłuszczu. Paradoks polega na tym, że jedząc
mniej, zaczyna się stopniowo tyć.
POSIŁKI
Powinno się jeść maksymalnie 5 posiłków dziennie. 3 konkretne i 2
jako przekąski. Można również skupić się na 3-4 posiłkach – co jest bardzo
pomocne przy problemach z gospodarką węglowodanową. Pamiętaj o śniadaniu! To
najważniejszy posiłek w ciągu dnia!
Nie panieruj! Nie wolno również obtaczać ryby w mące.
Najlepiej dusić/piec na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub
tłuszczu gęsim, odwrotnie do oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju z wiesiołka
itp. których należy używać do sałatek, sosów.
Najlepiej spożywać posiłki regularnie, które powinny być spożywane
powoli i z uwagą.
WĘGLOWODANY
Należy sobie uświadomić, że tyje się przede wszystkim od
węglowodanów – nie tylko od tłuszczu jak to się większości wydaje! Kiedy przez
cały dzień zjemy owsiankę, owoce, kanapki, potrawkę z kaszą, przegryziemy
krążki ryżowe i inne węglowodanowe przekąski np. batony owsiane, to na koniec
dnia może nam się wydawać, że nasz jadłospis był bardzo zdrowy. W efekcie
pochłonęliśmy około 80% węglowodanów, co spowoduje, że przytyjemy, a co gorsze
negatywnie wpłyniemy na stan zdrowia, bo w dłuższym czasie możemy siebie
doprowadzić do insulinooporności, cukrzycy i innych problemów.
TRZUSTKA -àinsulinaà ======== à cukier à wątroba, mięśnie,
tkanka tłuszczowa
ETYKIETY
Zawsze czytaj etykiety. Bardzo często soki opisane z przodu
opakowania „bez cukru”, mają na odwrocie etykietę z informacją „węglowodany
np.17g, w tym cukry 14g”. Jeśli dany sok składa się z soku, przecieru, wsadu
owocowego lub innego „gotowca” – może być tam mnóstwo cukru, a producent może
bezkarnie dać opis na opakowaniu „BEZ CUKRU”. Dlaczego? Bo on cukru nie dodał.
On dodał wsad owocowy, którego składu nie musi podawać, a w którym mogło być
kilka łyżek cukru lub innych dodatków.
Najczęściej patrzymy tylko na kalorie, ale co z tego, że frytki z
MC’Donald’s mają tylko 200 kcal, jeśli w swoim składzie mają to: olej sojowy, olej rzepakowy, olej utwardzony
uwodorniony olej sojowy, glukoza, kwas
cytrynowy, ziemniaki, sól, hydrolizat białka
pszennego, TBHQ, kwaśny pirofosforan sodu, dimetylopolisiloksan, naturalny
smak wołowiny, hydrolizat mleka. To przykład
na to, że same kalorie nie są ważne.
IZOMERY TRANS
To rodzaj tłuszczów powstających w wyniku
utwardzania olejów roślinnych. Przez zmiany w procesach chemicznych stają się
gorsze od nasyconych kwasów tłuszczowych.
WODA
Należy pić ok. 1,5-2 litrów dziennie (samej wody) plus np. zielona
herbata, maksymalnie 1-2 kawy. Wodę pić najlepiej między posiłkami. Jeśli masz
problemy z pilnowaniem picia wody, stawiaj kreski na małej karteczce ile już
wypiłaś/eś szklanek lub noś przy sobie 1,5l butelkę wody. Wtedy zawsze będziesz
widział/a ile jeszcze zostało.
•
Jest zupełnie pozbawiona kalorii i
powoduje spadek łaknienia.
•
Woda jest niezbędna dla dobrego
funkcjonowania organizmu.
•
Woda oczyszcza organizm, transportuje
cenne składniki do każdego zakamarka ciała, dba o termoregulację
•
Dzięki wodzie mamy elastyczną skórę,
miękkie wargi, błyszczące oczy
PRZYPRAWY
Nie używaj gotowych przypraw typu „przyprawa do mięs, do grilla”
itd. Sam/a przygotuj sobie mieszankę przypraw w słoiczku i z niej korzystaj.
Wybieraj takie jak: zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, cząber, majeranek,
papryka czerwona ostra i słodka, pieprz, sól (ogranicz ilość, wybierz sól
morską, wapniową, magnezową). Jeśli dotychczas używałaś(eś) kostki rosołowej,
wołowej lub podobnej, zamień ją na kostkę warzywną. A najlepiej przygotuj wywar
z samych warzyw, z delikatną nutą przypraw, ostudź i zamroź w kostkach.
COCA-COLA
i inne napoje gazowane
Omijaj napoje gazowane, które sprzyjają gromadzeniu się toksyn i
zmniejszają szybkość przemiany materii.
l
Coca
Cola pomaga czyścić tłuste plamy.
l
Coca
Cola pomaga również czyścić szyby samochodowe.
l
Aby
wyczyścić plamy rdzy na chromowanych zderzakach samochodowych wystarczy
nacierać zderzak kawałkiem folii aluminiowej zamoczonej w Coca Coli.
l
Kwasek
cytrynowy Coca Coli czyści plamy na naczyniach kuchennych.
l
Ciężarówki
transportujące Coca Colę są zaopatrzone etykietą: « Towar
niebezpieczny »
l
Dystrybutorzy Coca Coli używają ją do czyszczenia motorów
ich ciężarówek od ponad 20 lat.
l
Radzi się nie myć zębów zaraz po wypiciu Coca Coli, aby
uniknąć permanentnego ścierania emalii zębów.
Uwaga! Tak zwana mrożona herbata zawiera
podobną ilość cukru do Coca-Coli. Wszystkie napoje typu zero, light i inne są
zabronione.
BARDZO WAŻNA ZASADA:
3 x 8
8 godzin pracy, 8
godzin życia codziennego, 8 godzin snu
Bardzo ważny jest regularny,
nieprzerywany sen
oraz synchronizacja rytmu dobowego organizmu z naturalnym cyklem dnia i nocy.
Należy unikać sztucznego światła monitora oraz sztucznego promieniowania,
szczególnie późnym wieczorem i w nocy.
TRZY NAJWAŻNIEJSZE PUNKTY: CO PROWADZI
DO EFEKTU JOJO?
Czym efekt jojo jest każdy dobrze wie. W takim razie przeanalizujmy co go
powoduje.
1. Jeśli przerywamy diety odchudzające z dnia na dzień, nie stosując
stabilizacji, czyli wyjścia z diety. Nawet jeśli zostaniemy przy zdrowych
nawykach żywieniowych, ale z dnia na dzień przerywamy ustawiony plan żywieniowy
- waga może się podnieść w szybkim tempie o około 2-3kg
2. Stosowane diety są zbyt restrykcyjne np. dieta Dukana oparta na samym
nabiale lub dieta 1000 lub 800 kcal
3. Po odchudzaniu i stabilizacji wracamy do złych nawyków żywieniowych, które
skłoniły nas przecież do stosowania diety lub wybrania się do dietetyka. Jeśli
do nich wrócimy, wróci do nas dawna znienawidzona waga. Dobre wieści:
zmniejszając je tylko do 50%, mamy ogromną szansę utrzymać wagę.
Podsumowując, jeśli samodzielnie się odchudzamy i po 30 dniach stwierdzamy:
dość tego, nie stabilizujemy wagi lub jeśli chodzimy do dietetyka i z dnia na
dzień rezygnujemy z dalszej kuracji (tu prośba: nie odwołujcie wizyt tego
samego dnia - przecież my dietetycy ustawiamy Wam plan żywieniowy wcześniej, a
nie na wizycie): może skończyć się efektem jo-jo. Jeśli stosujemy
restrykcyjne diety i chwalimy się dookoła, że w miesiąc jesteśmy o 8-10kg
lżejsi, a nie odchudzaliśmy się z otyłości stopnia III (wtedy duże wartości
spadku kilogramów są możliwe) - niestety waga również może się nie utrzymać. I
w końcu, kiedy wrócimy do dużej ilości węglowodanów w diecie, nocnego
obżarstwa, nieregularności, słodyczy - wraz z nawykami wróci prawdopodobnie
stara waga.
Głowa do góry! Po diecie i ustabilizowaniu wagi, Wasze życie nie będzie
polegało na liczeniu kalorii i odmierzaniu porcji. Wystarczy nauczyć się
zdrowych nawyków żywieniowych i trzymać się ich chociaż w tygodniu, a weekend
pozostawiam do Waszej dyspozycji:)
PAMIĘTAJ: ALKOHOL TUCZY!
Wartość kaloryczna alkoholi w 100 ml :
Wódka czysta 270 kcal
Wino białe wytrawne 70
kcal
Wino białe półsłodkie 92 kcal
Wino czerwone wytrawne 75 kcal
Wino czerwone słodkie 106 kcal
Whiski 238 kcal
Gin 263 kcal
Piwo jasne 49 kcal (czyli w 500ml = około 250kcal)
DRINKI:
Whisky 60ml + cola 250ml = 230kcal
Wódka 50ml + sok z kartonu 250ml = ok. 230kcal
A kalorie to nie wszystko... ileż tam węglowodanów,
sztucznych dodatków i cukru!
LISTA DOBRYCH PRODUKTÓW:
PRODUKTY
PEŁNOZIARNISTE
Chleb
razowy zwykły, razowy pełnoziarnisty, , orkiszowy, żytni czysty (najlepiej na
zakwasie), pumpernikiel, płatki owsiane, orkiszowe, otręby owsiane, gryczane,
amarantus, siemię lniane, Kasze wszystkie oprócz kuskus, ryż: brązowy, dziki,
naturalny , czerwony, komosa ryżowa
PRODUKTY
MLECZNE
Jogurt
naturalny, maślanka, kefir – do 3% tłuszczu, mleko – do 2% tłuszczu, twarogi:
chude, ewentualnie czasami półtłuste, żółte do 17% tłuszczu / sery kozie (max
20g dziennie)
WARZYWA
Pomidory,
ogórki zielone (ALE: kiszone, konserwowe, małosolne, kapusta kiszona -raz w
tygodniu), rzodkiewka, cukinia, bakłażan, cebula, sałata, rucola, kapusta w
każdej postaci, papryka, kalarepa, botwinka, szpinak, seler, pietruszka, por,
marchewka surowa, kabaczki, kalafior, brokuły, szparagi, cykoria, rzeżucha,
bataty, warzywa strączkowe (max 2 razy w
tyg), brukselka (1 w tyg)
OWOCE
Jabłka,
kiwi, grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynki, ananas naturalny, truskawki,
maliny, wiśnie, śliwki, jagody, jeżyny, agrest, brzoskwinia, nektarynka,
papaja, granat, gruszka, melon, pomelo, mango, awokado
GRZYBY
wszystkie
MIĘSA
Pierś z
kurczaka lub indyka/ wołowina (max 2-3 razy w tyg)/ schab wieprzowy (max 2-3
razy w tyg)/ cielęcina, jagnięcina / chuda wędlina drobiowa (tylko sprawdzona
lub robiona samodzielnie)
RYBY
Średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu (m.in.
karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, sieja, sielawa pstrąg, tuńczyk w
sosie własnym), //// Chude, zawierające do 1% tłuszczu (
m.in. dorsz, morszczuk, okoń, sandacz, szczupak, tilapia, mintaj, dorada,
sola). //// Ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu:
m.in.
halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka
Owoce
morza – wszystkie bez panierki
JAJA
W diecie zbilansowanej max 10 sztuk
tygodniowo – później według diety.
NAPOJE
Woda
(min 1,5-2l dziennie). Herbaty zielone, białe, czerwone (max 2 dziennie).
Ewentualnie 1 kawa dziennie w godzinach porannych. Ewentualnie 2 herbaty czarne.
Mięta, rumianek, herbaty ziołowe – nie więcej niż 1 na dzień, chyba, że
organizm jest już do nich przyzwyczajony – wtedy max 1-2 herbaty ziołowe
dziennie.
PRZYPRAWY
Oregano,
bazylia, sól (morska, magnezowa, wapniowa) zmniejszać w posiłkach, pieprz,
cząber, czerwona papryka ostra i łagodna, kminek, liść laurowy, majeranek,
tymianek, zioła prowansalskie, curry, imbir, cynamon, kardamon, ocet winny,
musztarda (max 1 łyżeczka), czosnek
OLEJE
Olej
rzepakowy, kokosowy, lniany, z wiesiołka, oliwa z oliwek – do 2 łyżek dziennie/
masło klarowane do duszenia. Najlepszym wyborem będzie nierafinowany olej
kokosowy.
NAJCZĘŚCIEJ
ZADAWANE PYTANIA
1.
CO ZROBIĆ JEŚLI WSTAJĘ PÓŹNIEJ NIŻ O
OMÓWIONEJ GODZINIE?
Należy zjeść pierwsze śniadanie
(nawet jeżeli minęła już na nie pora),
ponieważ to najważniejszy posiłek i nie można go ominąć! Potem za 2-3 h
następny posiłek (tu lepiej skrócić czas do II śniadania do np. 2 h lub
całkowicie je pominąć). Dobrze, aby pora obiadu była taka sama lub zbliżona do
ustawionej – w przeciwnym wypadku po małej przekąsce będzie Pani/i bardzo
głodna o godzinie obiadowej. Proszę pamiętać, aby nigdy nie omijać głównych
posiłków (śniadanie 1, obiad, kolacja).
2.
WYBIERAM SIĘ NA WESELE/IMPREZĘ. JAK JEŚĆ?
Należy zjeść pożywne
śniadanie ( owsianka, kanapki), następnie lekkie drugie śniadanie – nie
omijać posiłków, aby „zaoszczędzić kalorii”, ponieważ to tylko spowolni
metabolizm.
Na imprezie wybierać chude gatunki mięs, ryby i warzywa.
Unikać :tłustych mięs, sosów, ziemniaków, czy nadmiernej ilości ciast. Na
wieczór zrezygnować z owoców i słodyczy na korzyść mięsa oraz ryb oraz warzyw i
jaj.
3.
WYBIERAM SIĘ NA WESELE/IMPREZĘ. CO Z
ALKOHOLEM?
Oczywiście lepiej zrezygnować z
alkoholu, ale jak już chcemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, to niech to
będzie wino wytrawne (najlepiej czerwone), czy drink (wódka, whiskey) z wodą i cytryną w rozsądnej ilości J
4.
CO ZROBIĆ W SYTUACJI, GDY NIE MAM W DOMU
JAKIEGOŚ PRODUKTU?
Wtedy wymienić na inny z tej samej
grupy spożywczej, np. : warzywo na warzywo, owoc na inny owoc, mięso na mięso –
ale chude gatunki, np. kurczaka na indyka, produkty zbożowe na inne zbożowe (z
listy dozwolonych). Wszystko wybierać z listy produktów dozwolonych.
5.
CZY TO CO JA JEM - MOŻE JESC MÓJ MĄŻ,
DZIECI ?
Jak najbardziej, dieta oparta jest
na ogólnych zasadach racjonalnego żywienia. Tak naprawdę każdy z nas powinien
stosować te zasady – a nie tylko osoby odchudzające się .
6.
A CO JEŚLI NIE ZDĄŻĘ ZJEŚĆ POSIŁKU LUB O NIM ZAPOMNĘ?
Jeżeli to II śniadanie lub podwieczorek to ewentualnie można
pominąć. Jeśli to jeden z głównych posiłków najlepiej zjeść go jak najszybciej
po minionym czasie.
7.
A CO JEŚLI CZEGOŚ NIE MA W SKLEPIE?
Wtedy proszę bazować z listy dobrych produktów i wybierać z tych
samych grup. Owoc zamienić na owoc, mięso za mięso, produkt białkowy na
białkowy itd. Czyli nie ma kiwi – wziąć jabłko, nie ma ryby – to pierś
kurczaka, nie ma serka wiejskiego to jogurt naturalny, nie ma żadnego nabiału –
to dwa białka z jaj.
8.
A CO JEŚLI JESTEM W PODRÓŻY?
Należy wcześnie przemyśleć ile czasu potrwa podróż, czy w trakcie
jest przewidziany posiłek, co można zabrać ze sobą. Np. jadę samochodem 5h i
nie wiem czy po drodze będzie postój. Jeżeli jedzie się w godzinach porannych
np. 8-13. To przed wyjazdem należy zjeść śniadanie, około godz.10.30 w
samochodzie np. 2 jabłka, a o 13 lub 13.30 obiad na miejscu lub zabraną z domu
grahamkę z dużą (100g) piersią kurczaka i warzywami LUB wykonaną w domu
sałatkę. Jeśli jedzie się przykładowo w godz. 15-20. Obfity posiłek=obiad
trzeba zjeść o 14.40, później około 17.30 pokrojone w słupki marchewki, a ok.
19-19.30 zrobioną w domu sałatkę z jajkiem lub piersią kurczaka. A jeśli będzie
postój zawsze można kupić serek wiejski i dogryźć zabranymi z domu pomidorkami
koktajlowymi. W każdej sytuacji można sobie poradzić.
9.
CO ZROBIĆ JEŚLI NIE JESTEM GŁODNY NA DANY POSIŁEK?
Jeżeli to II śniadanie lub podwieczorek to ewentualnie można
pominąć, aczkolwiek może być tak, że będzie się bardzo głodnym na kolejny
posiłek co grozi przejedzeniu się. Jeśli to jeden z głównych posiłków trzeba go
zjeść „na siłę”. Można zmniejszyć porcję lub przesunąć posiłek o 30-60min, ale
należy go spożyć.