Dzisiaj tylko wkleję zdjęcia i podam przepisy na obiady, które ostatnio wymodziłam :)
Pierś z kurczaka z warzywami w sosie jogurtowym
2 porcje
2 filety z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka mąki, 50 - 60 g sera żółtego, szczypiorek, sól i pieprz
Do naczynia żaroodpornego włożyć oczyszczonego kurczaka. Ser zetrzeć na tarce.
Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę i podsmażyć. Jogurt wymieszać z mąką,
doprawić solą i pieprzem i dodać do warzyw. Tak przygotowanym sosem
polać filety. Piec przez 20 - 30 min w temp 180 st. C. Na 10 min przed końcem
pieczenia posypać posiekanym szczypiorkiem i startym serem.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i pomidorami
2 porcje
2 papryki, torebka brązowego ryżu, 200 g pieczarek, 1 cebula, 1 duży pomidor,
2 ząbki czosnku, oregano, tymianek, sól i pieprz
Papryki przekroić na pół i wydrążyć. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę posiekać i chwilę podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki. Całość posolić i dusić
ok. 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przecisnięty przez praskę
czosnek. Doprawić ziołami i pieprzem. Dusic razem ok. 5 min, dodać ryż i wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych papryk. Piec ok. 20 - 25 min w 180 - 200 st. C.
Pierś z kurczaka z warzywami w sosie jogurtowym
2 porcje
2 filety z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka mąki, 50 - 60 g sera żółtego, szczypiorek, sól i pieprz
Do naczynia żaroodpornego włożyć oczyszczonego kurczaka. Ser zetrzeć na tarce.
Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę i podsmażyć. Jogurt wymieszać z mąką,
doprawić solą i pieprzem i dodać do warzyw. Tak przygotowanym sosem
polać filety. Piec przez 20 - 30 min w temp 180 st. C. Na 10 min przed końcem
pieczenia posypać posiekanym szczypiorkiem i startym serem.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i pomidorami
2 porcje
2 papryki, torebka brązowego ryżu, 200 g pieczarek, 1 cebula, 1 duży pomidor,
2 ząbki czosnku, oregano, tymianek, sól i pieprz
Papryki przekroić na pół i wydrążyć. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę posiekać i chwilę podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki. Całość posolić i dusić
ok. 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przecisnięty przez praskę
czosnek. Doprawić ziołami i pieprzem. Dusic razem ok. 5 min, dodać ryż i wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych papryk. Piec ok. 20 - 25 min w 180 - 200 st. C.
kallimaa
19 września 2011, 21:34Jestem zachwycona Twoimi fotkami i przepisami. Wszystko wygląda pysznie, a do zrobienia tych potraw nie trzeba cudów. Fajnie, że trafiłam na Twój pamiętnik. Pozdrawiam.
nikusia85
14 września 2011, 22:24przperaszam ze sie nie odzywam mam tu masakre na 7 do pracy i wracam o bardo poznych porach ale postaram sie odzywac co jakis cza s buzka:*
BiUti
14 września 2011, 21:59a ja się zastanawiałam co zjeść na obiad, te papryki na pewno wykorzystam a wiesz ile mniej więcej mają kalorii ??
cytrusekk
14 września 2011, 20:07podoba mi się te Twoje jedzonko.!! ^^
truskaaweczka
14 września 2011, 16:20moge tylko dodac - mniam :)
Metamorfoza.
14 września 2011, 16:03Ojj przepysznie to wygląda, na pewno zrobię tę paprykę :)
koralina1987
14 września 2011, 15:59przepis na papryczki już sobie skopiowałam, w następnym tygodniu zrobię :)
Poliamena
14 września 2011, 15:39Super, nie jakbym widziała moje Menu:) Pozdrawiam:)
velsol
14 września 2011, 15:33Powiedz mi jak tak dużo schudłas? co jadłas? cos cwiczyłas?? A te zdj jedzenia są przepyszne ;)
Lennonka80
14 września 2011, 15:32Mmmm....ale to wszystko pysznie wygląda!! Jak znajdę trochę czasu na pewno zorbie tą paprykę, bo wiedzę, że bez mięsna ;P ;) ! Pozdrawiam!