Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Jak mały samochodzik..


zapierniczam od rana . Chleby już rosną, kasę wydałam ( ładny obrus kupiłam), paluchy drożdżowo serowe ( parmezan i twarożek) czyli nowość stygną, robią się pączki, zupa się gotuje, placki z kalafiorem gotowe do smażenia, jeszcze tylko bezę na tort tiramisu zrobię i będzie koniec, jutro rano się to zapakuje i zawiezie Paszczurom ( i Kazinkowi, niech se chłopię popatrzy). Oczywiście do paki trafi jeszcze pasztet warzywny i pierogi , przechowywane w zamrażarce. A jednak się namyśliłam i beza zaraz pójdzie do piekarnika :D 

Tymczasem my pójdźmy w naturę. No dobra, w naturę z paluchem w garści ...jakby kogoś miał dopaść mały głód ;)

Wiecie co ..coś się Vitali popieprz...ło i wrzuca non stop zdjęcie paluchów ...spróbuję zrobić nowy wpis z " naturalną" wędrówką. Ahoj...do drugiego wpisu.

  • evigem

    evigem

    21 lutego 2021, 13:28

    Jeśli tak smakują jak wyglądają to niech wrzuca, tylko nam na dietkach ślinka cieknie 🙊 Pozdrawiam 🌱

    • Beata465

      Beata465

      21 lutego 2021, 20:06

      wczoraj spróbowałam ...dobre, tylko przy następnym pieczeniu dam więcej parmezanu i ciut soli ( w tym przepisie nie ma nawet grama) , resztę zamroziłam ( jakby wpadli jacyś goście)

  • evigem

    evigem

    21 lutego 2021, 12:49

    Komentarz został usunięty

  • moderno

    moderno

    21 lutego 2021, 12:01

    Same pyszności u Ciebie. Dobrze , że wirtualne. Kolekcjonuje dni bezsłodyczwe. Mam ich już 7 więc nie chciałabym tego zaprzepaścić

    • Beata465

      Beata465

      21 lutego 2021, 20:05

      hehehehe...nie da rady zaprzepaścić....pączki zniknęły w trymiga ...połowa wywieziona do dzieci, z reszty ponad połowę zaanektowała Długoręka i zawiozła do mamy :D

  • Julka19602

    Julka19602

    21 lutego 2021, 08:46

    Ale wyczarowalas pyszności. Ja w miarę świetnie gotuję ale nie umiem za bardzo piec. A Ty wyczarowujesz takie pyszności spróbuję z chlebem tylko kupię garnek rzymski.Pozdrawiam

    • Beata465

      Beata465

      21 lutego 2021, 20:04

      Nie musisz kupować garnka rzymskiego, wystarczy naczynie żaroodporne byle miało przykrycie :D

  • kika_kudzika

    kika_kudzika

    20 lutego 2021, 23:34

    Beatka, czy ty masz moze przepis na chleb na drozdzach? Ja szukam od dawna mojego ulubionego i tyle przepisow z internetow wyprobowalam ale zaden mi nie posmakowal... Szukam takuego na zafsze... F specjalnie ,:)

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 23:52

      Mam...to jest chleb z garnka ...przepyszny :D 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 2 szklanki ciepłej wody Do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Mąkę pszenną wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli, łyżkę oleju i dwie szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Dokładnie wymieszać, a następnie przykryć szczelnie folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto na podsypanym mąka blacie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( ja używam dużego naczynia żaroodpornego ) do 220 stopni. Do gorącego garnka wrzucić wyrobione ciasto na chleb ( można ponacinać ), nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 35 minut na funkcji grzania góra-dół. Po 35 minutach zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 20 minut. Wyjąć chleb z piekarnika.

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 23:53

      Specjalnie dla tego chleba kupiłam garnek rzymski, no ale na boże narodzenie chleba nie upiekłam...bo się popierniczyło i człowieków było mało :D

    • kika_kudzika

      kika_kudzika

      21 lutego 2021, 09:47

      Bardzo dziekuje. Dam znac jak upieke. W przyszly weekend. Zrobie w sobote i zostawie na noc do rosniecia. Na niedziele jak znalazl :) Jeszcze raz dziekuje

    • kika_kudzika

      kika_kudzika

      21 lutego 2021, 09:48

      No i garnek rzymski kupie :)

    • Beata465

      Beata465

      21 lutego 2021, 20:03

      Wcześniej piekłam w dużym naczyniu żaroodpornym :D :D wychodził doskonały ( najlepszy jest jeszcze cieplutki)

  • kitkatka

    kitkatka

    20 lutego 2021, 23:15

    Moja babcia piekła takie paluchy i były przepyszne. Masz kobieto siłę i energię. Zwariować można. Kazinek będzie przed Tobą uciekał. Buziol

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 23:31

      Byle biegł szybciej ode mnie ;) iii tam energia ...dobre rozplanowanie roboty :D buziaki wieczorne

  • tara55

    tara55

    20 lutego 2021, 15:02

    Twoje paluchy są świetne. Aktywność kuchenna też godna pochwalenia. Pozdrawiam. :-)

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 17:56

      Już prawie wszystko zrobione ( szybciej niż myślałam) odsapnę jeszcze chwilkę po smażeniu pączków ( jeeesuuuu, jakie pyszne dzisiaj wyszły ...puszek) usmażę placki z kalafiorem, potem się wyprysznicuję i zrobię tort bezowy :D i koooooooooooniec

    • tara55

      tara55

      20 lutego 2021, 18:09

      Jesteś pracowita mróweczka a placki z kalafiorem spróbowałabym, bo nigdy jeszcze nie miałam okazji ich spotkać. :-))) Jeszcze dużo zajęć przed Tobą. Życzę Ci dużo siły. :-)

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 18:44

      trochę mnie kopytka bolą ale już bliżej niż dalej :D

  • DARMAA

    DARMAA

    20 lutego 2021, 13:52

    A co to dziś u Ciebie tyle kuchennych rewolucji?! Takie paluchy to sama upiekłaś? Fajnie wyglądają!

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 13:59

      Jutro jedziemy do Paszczurów i Kazinka ...i tradycyjnie miałam zamówienie kulinarne ( no ale jak to ja ...dodałam bonusy) :D :D tak, znalazłam przepis na te paluchy i postanowiłam przetestować :D

    • DARMAA

      DARMAA

      20 lutego 2021, 14:14

      Oj rozpieszczasz te swoje dzieciaki! Jak to na mamuśkę przystało!

    • Beata465

      Beata465

      20 lutego 2021, 15:26

      raz na kwartał ...mogę :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.