Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kozia Broda po raz pierwszy


Do tej pory widziałam ją tylko na fotkach i raz, u innych, obcych grzybiarzy na stole. Niezbyt smakowity mi się wydawał.

W tym roku, przed upałami jeszcze, wyczyściliśmy mocno zarośniętą różnymi krzaczorami część naszego lasu. Odsłoniły się piękne pnie starych dębów i sosen. I właśnie tam S. w zeszłym tygodniu znalazł ten dziwny grzyb. Pooglądaliśmy, podziwiliśmy się i zostawiliśmy go tam, gdzie wyrósł.

Ale ja poczytałam, że jest dobry i w różny sposób można go wsuwać.

Dzisiaj na śniadanie była próba pierwsza: w jajecznicy na wsiowy sposób podanej z makaronem. Bardzo dobre, inne niż inne grzyby, ale dobre. Więc trochę zostało uduszonych z podgrzybkami i koźlakami, a reszta będzie zamarynowana też z mieszanką innych leśnych.

I to chyba był ostatni w tym roku działkowy weekend 😥. Zimno tam i wilgotno się zrobiło..

Pięć korpo dni - po 20 km rower + trening 1, 2,3,1, 2.

Weekend rower 5 6 km.

  • Envi40

    Envi40

    22 października 2023, 11:43

    Ojej... nigdy bym nie pomyślała, że to jadalne. Zaciekawiła mnie grupa grzybiarzy na Facebooku, podejrzę.Ja do tej pory zbierałam tylko tradycyjne grzyby - z poduszeczką od spodu ;)

    • beaataa

      beaataa

      22 października 2023, 12:33

      A te małe, żółte z blaszkami, to nie ? 😀

    • Envi40

      Envi40

      22 października 2023, 12:45

      Kurki? Nie zbieram, bo nigdy nie jestem pewna, że to te. Podobne są do nich jakieś inne. Jednak słaby grzybiarz ze mnie;)

  • PACZEK100

    PACZEK100

    22 października 2023, 11:34

    Ooo nie sądziłam że to jadalne może byc:)

  • Naturalna!

    Naturalna! (Redaktor)

    22 października 2023, 09:52

    Ja zjadam z sosem bolognese (dla białka) i kozia broda "robi" jako makaron :) Kiedyś pokombinuję też różne inne opcje. Z jajkami nie jadłam. Lubię kozią brodę, bo ona fajnie chrupie.

    • beaataa

      beaataa

      22 października 2023, 11:22

      Moja chrupała tylko podczas krojenia 😞

  • Janzja

    Janzja

    22 października 2023, 05:37

    Bardzo ciekawe z tym grzybem, co za wygląd i nazwa :D

  • brujita

    brujita

    21 października 2023, 21:49

    W Szwecji zobaczyłam, że jest mnóstwo jadalnych grzybów, których w mojej rodzinie nikt by nie zbierał. Najciekawsze były wronie uszy.

    • beaataa

      beaataa

      21 października 2023, 22:27

      Znalazłam grupę "grzybową" na FB i zaskoczona jestem ile jest różnych jadalnych. Niektóre zaskakująco piękne.

  • kitkatka

    kitkatka

    21 października 2023, 21:39

    Wspaniały grzybek. Smakuje orzechowo. U mnie tego sporo rośnie. Pozdrówka

  • Berchen

    Berchen

    21 października 2023, 21:21

    Wyglada jak gabka🙊

    • beaataa

      beaataa

      21 października 2023, 22:28

      W dotyku jest sztywne i sprężyste.

  • barbra1976

    barbra1976

    21 października 2023, 20:40

    Kozia broda bywała pod ochroną, ale chyba właśnie nie jest. Mój tato ją zbierał. Nie jadłam, a mam chęć spróbować, bo mi właśnie smakowicie wygląda.

    • beaataa

      beaataa

      21 października 2023, 22:31

      Od dawna już nie jest. Mnie nie wyglądała smakowicie, ciekawość zwyciężyła :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.