Do tej pory widziałam ją tylko na fotkach i raz, u innych, obcych grzybiarzy na stole. Niezbyt smakowity mi się wydawał.
W tym roku, przed upałami jeszcze, wyczyściliśmy mocno zarośniętą różnymi krzaczorami część naszego lasu. Odsłoniły się piękne pnie starych dębów i sosen. I właśnie tam S. w zeszłym tygodniu znalazł ten dziwny grzyb. Pooglądaliśmy, podziwiliśmy się i zostawiliśmy go tam, gdzie wyrósł.
Ale ja poczytałam, że jest dobry i w różny sposób można go wsuwać.
Dzisiaj na śniadanie była próba pierwsza: w jajecznicy na wsiowy sposób podanej z makaronem. Bardzo dobre, inne niż inne grzyby, ale dobre. Więc trochę zostało uduszonych z podgrzybkami i koźlakami, a reszta będzie zamarynowana też z mieszanką innych leśnych.
I to chyba był ostatni w tym roku działkowy weekend 😥. Zimno tam i wilgotno się zrobiło..
Pięć korpo dni - po 20 km rower + trening 1, 2,3,1, 2.
Weekend rower 5 6 km.
Envi40
22 października 2023, 11:43Ojej... nigdy bym nie pomyślała, że to jadalne. Zaciekawiła mnie grupa grzybiarzy na Facebooku, podejrzę.Ja do tej pory zbierałam tylko tradycyjne grzyby - z poduszeczką od spodu ;)
beaataa
22 października 2023, 12:33A te małe, żółte z blaszkami, to nie ? 😀
Envi40
22 października 2023, 12:45Kurki? Nie zbieram, bo nigdy nie jestem pewna, że to te. Podobne są do nich jakieś inne. Jednak słaby grzybiarz ze mnie;)
PACZEK100
22 października 2023, 11:34Ooo nie sądziłam że to jadalne może byc:)
Naturalna! (Redaktor)
22 października 2023, 09:52Ja zjadam z sosem bolognese (dla białka) i kozia broda "robi" jako makaron :) Kiedyś pokombinuję też różne inne opcje. Z jajkami nie jadłam. Lubię kozią brodę, bo ona fajnie chrupie.
beaataa
22 października 2023, 11:22Moja chrupała tylko podczas krojenia 😞
Janzja
22 października 2023, 05:37Bardzo ciekawe z tym grzybem, co za wygląd i nazwa :D
brujita
21 października 2023, 21:49W Szwecji zobaczyłam, że jest mnóstwo jadalnych grzybów, których w mojej rodzinie nikt by nie zbierał. Najciekawsze były wronie uszy.
beaataa
21 października 2023, 22:27Znalazłam grupę "grzybową" na FB i zaskoczona jestem ile jest różnych jadalnych. Niektóre zaskakująco piękne.
kitkatka
21 października 2023, 21:39Wspaniały grzybek. Smakuje orzechowo. U mnie tego sporo rośnie. Pozdrówka
Berchen
21 października 2023, 21:21Wyglada jak gabka🙊
beaataa
21 października 2023, 22:28W dotyku jest sztywne i sprężyste.
barbra1976
21 października 2023, 20:40Kozia broda bywała pod ochroną, ale chyba właśnie nie jest. Mój tato ją zbierał. Nie jadłam, a mam chęć spróbować, bo mi właśnie smakowicie wygląda.
beaataa
21 października 2023, 22:31Od dawna już nie jest. Mnie nie wyglądała smakowicie, ciekawość zwyciężyła :)