Pierwsza w tym roku.
A potem jeszcze dwie takie, podgrzybek i kanie.
Moja niechęć do mięsa bardzo staje się szeroka, objęła też kanie (no bo jak kotlety wyglądają).
S. był zdziwiony, ale nie narzekał 😉.
Obok nasze działki jest pani, która sprzedaje najlepsze pomidory na świecie. I zwykłą cukinię.
I tak szukając, co tu z tej cukinii zrobić, żeby mało roboty było i mało kalorii, wypatrzyłam przepis na pieczone placuszki (w mojej wersji jeden placek o rozmiarach tacy do piekarnika).
Trzeba ja zetrzeć na grubych oczkach, dodać trochę soli, trochę jajek i zmielone siemię lniane. szczyptę proszku do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na co tam się chce i piec tak z pół godzinki z termoobiegiem.
Przepyszne to jest 🤪.
Poniedziałek - piątek: po 20 km rower i 0,5 h siłowni
weekend - 114 km rower, tempo żółwie, bo ja grzyby zbieram "z roweru".
beatawalentynka
31 sierpnia 2023, 08:49Kurki to moje ulubione grzyby, tylko rydze je wyprzedzają. U nas w tym roku nie ma jak na razie w ogóle kurek. Z przepisu na cukinię skorzystam, mam swoje a do tego pomidory z małosolnymi, wszystko własnoręcznie wychodowane, będzie pyszne ! Jakoś mało do tej pory potraw z cukinii robiłam, służyła jako dodatek. Ten przepis mnie zaintrygował :) Dzięki wielkie !
piekna.i.mloda
29 sierpnia 2023, 12:55Przepis zapisalam :) teraz cukinia popularna bardzo, do ciasta tez ja dużo osób dodaje, muszę spróbować :)
Milly40
29 sierpnia 2023, 09:45No to to jest mój suflet, rozumiem źe siemię tu jest zamiast mąki, ja dodaję trochę mąki. I na spód ja daję olej i bulkę tartą.
beaataa
29 sierpnia 2023, 13:35Z Twoim łączy go cukinia:)
zlotonaniebie
29 sierpnia 2023, 07:16No jak można zniechęcić się do kani:)) A jeśli chodzi o cukinie to ostatnio piekłam pasztet z cukinii, bardzo byłam zadowolona. Przepis tutaj https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pasztet-z-cukinii Ta marchewka ładnie upiększa:))
beaataa
29 sierpnia 2023, 07:24Zniechęciłam się do mięsa, kanie oberwały rykoszetem :). Za przepis bardzo dziękuję, wykorzystam z niego pomysł z marchewką. Moja wersja wciąż wygrywa niskokalorycznością i szybszym wykonaniem :)
Prosiatko.3
28 sierpnia 2023, 21:18Fajny przepis - wykorzystam :)
tara55
28 sierpnia 2023, 20:52Piękne są te Twoje zbiory. Mniam... :-)