Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Leniwa niedziela


Dzisiaj poleniuchowałam trochę, na szczęście wypadł dzisiaj dzień  mniejszej aktywności fizycznej więc dobrze się złożyło:) Zrobiłam jedynie 70 przysiadów i 50 brzuszków.

Poza tym tak jak wczoraj pisałam postanowiłam zaprzyjaźnić się z najbardziej zasadowymi produktami. Zrobiłam dzisiaj czipsy z jarmużu (z chili i cytryną) hmmm ciekawa alternatywa dla osób nie wyobrażających sobie życia bez czipsów. Jak się spieką czipsy z jarmużu są bardzo ostre i o dziwo mają posmak serowy.....ciekawe skąd? :P Podsumowując chyba przez to, że ogólnie nie przepadam za czpisami to i te mi średnio podpasowały ALE jest to ciekawe doświadczenie.

PRZEPIS:
zaczerpnięty ze stronki http://www.jadlonomia.com/2013/08/czipsy-z-jarmuzu.html

Składniki:
  • duży pęczek jarmużu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
  1. Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 - 3 cm. Wsypać liście do dużej miski.
  2. Jarmuż dokładnie wymieszać z chili, solą, skórką z cytryny i oliwą. Liście ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno ale nie mogą na siebie nachodzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 3 - 5 minut do czasu, aż będą chrupkie ale nie spalone. Tak samo upiec drugą turę liści, jeśli wszystkie nie zmieściły się na jednej blasze.

Próbowałam również po raz kolejny przekonać się do awokado niestety bez powodzenia;/  Zrobiłam awokado zapiekane z jajkiem:


PRZEPIS:
zaczerpnięty ze stronki ale trochę zmodyfikowany po mojemu: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2013/02/jajko-zapiekane-w-awokado.html

Składniki na 1 porcje:
  • 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
  • 2 małe jajka 
  • chili w proszku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

    Awokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do połówek awokado pozbawionego pestki ostrożnie przelewamy jajka. Skrapiamy cytryną. Dekorujemy natką, doprawiamy chilly, solą i pieprzem. Zapiekamy około 10 minut, aż jajka się zetną w 180 stopniach C. nie pieczemy zbyt długo by awokado nie zrobiło się gorzkie.


  • Jaskierka

    Jaskierka

    6 stycznia 2014, 15:03

    Właśnie nigdy się na niego nie natknęłam. Wtorek, śr, czw, pt, bo tyle nie będzie mojego faceta, a potem jak wróci to robimy wspólne zakupy i ciężko wytrwać jak nakupuje bułeczek, słodyczy, obiad będzie chciał, to jak ugotuję choćby zupę to zjem i po diecie :D Ale zobaczę jak będzie mi dobrze szło to może wytrwam dłużej ;)

  • domanika

    domanika

    5 stycznia 2014, 21:58

    najbardziej rozbawił mnie fragment: "jedynie 70 przysiadów i 50 brzuszków" :D nawet nie masz pojęcia jakie to wielkie wyzwanie dla niektórych 70przysiadów:D takze z mojej strony pełen szacunek i całusek;*

  • Jaskierka

    Jaskierka

    5 stycznia 2014, 20:42

    A gdzie kupujesz jarmuż?

  • DietetyczkaNaDiecie

    DietetyczkaNaDiecie

    5 stycznia 2014, 20:06

    chipsy - rewelacyjny pomysl, koniecznie musze wyprobowac!

  • -inna-

    -inna-

    5 stycznia 2014, 19:25

    Zamiennik chipsów :D muszę poczytac o tym co nieco :)

  • Renfriii

    Renfriii

    5 stycznia 2014, 19:19

    Interesujące jest to awokado, podasz przepis? :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.