Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepis na zapiekankę mięsną z ryżem i szpinakiem.


Powiem Wam, że zachwyciła mnie smakiem jeszcze bardziej od tej makaronowej z rybą, zaraz idę po dokładkę :). Ryżu nie bardzo da się zastąpić brązowym bo chodzi tu o to by była lepka konsystencja a takiej nie uzyskamy z brązowego ryżu. Myślę że danie jest jak najbardziej light, ale czy bezglutenowe to na tym się już nie znam. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga KLIK , moja wersja jest trochę zmodyfikowana, ale kto powiedział że nie można pokombinować ;) . A więc lecimy z tym przepisem. 

Na formę silikonową wielkości 20cmx10cm potrzebne będzie :

350g fileta z kurczaka

350g szpinaku rozdrobnionego

100g ryżu (który da nam jak najbardziej lepką konsystencję po ugotowaniu)

2 jajka

1 mała cebula

1 mała marchewka

100g domowego jogurtu naturalnego (kto ze mną ostatnio go robił to już ma pod ręką 8))

2 ząbki czosnku

przyprawy (kurkuma, sól, pieprz)

Przepłukany ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą tak by był przykryty nią, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę soli do smaki, pieprzu i startą na drobnych oczkach marchewkę, gotujemy aż się zrobi papka. (jeśli trzeba to dolewamy ciut wody i mieszamy by nie przypalić ryżu)

Między czasie mielimy w maszynce fileta i cebulę, dodajemy 1 jajko i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. 

Teraz zabieramy się za warstwę trzecią zapiekanki. Do jogurtu naturalnego dodać 1 jajko i dobrze roztrzepać.

Zmieszać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak z tą mieszanką jogurtowo-jajeczną, dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i do smaku szczypta soli i pieprzu. Wymieszać to razem. 

Tak się prezentują przygotowane wszystkie trzy warstwy zapiekanki.

Do silikonowej keksówki nakładamy warstwę pierwszą z mięsa, drugą z ryżu i trzecią ze szpinaku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st (góra-dół) na 35min.

Tak prezentuje się gotowa zapiekanka. P.S. Dajcie jej chwilę ostygnąć, ja rozkroiłam jeszcze gorącą i troszkę się rozlazła. 

  • wiola7706

    wiola7706

    9 grudnia 2014, 00:05

    ta zapiekanka jet obłędna. ja taka chcę. Kurcze...przeprowadzam się do Krakowa.nie ma co a szpinak widze w kulkach mrozony, taki ma byc czy jakis inny może być ?

  • caro999

    caro999

    27 października 2014, 18:37

    Kurde, koieto ale Ty masz pomysly i talent!

  • BulkaAmerykankaa

    BulkaAmerykankaa

    26 października 2014, 17:58

    przepis napewno wyprobuje!!! Efektownie nawet to wyglada superek!!

  • mokasia

    mokasia

    25 października 2014, 12:40

    Kolejny przepis do wypróbowania ;-)

  • Tiger13

    Tiger13

    25 października 2014, 06:07

    Wygląda pysznie, a najważniejsze, że nawet szybko mozna ją zrobić:) wypróbuję na pewno!

  • Lela6

    Lela6

    24 października 2014, 23:32

    :) super. :)

  • spo1981

    spo1981

    24 października 2014, 22:32

    pycha

  • annajoanna3

    annajoanna3

    24 października 2014, 22:16

    na pierwszy rzut oka ta zapiekanka na ostatnim zdjęciu wygląda jak placek:) pokazałam mojemu J tylko to zdjęcie i zapytałam też popatrzył i pierwsze co powiedział, że to placek... :) później dopiero się przyglądnął dokładniej hehe:)

  • lourianne

    lourianne

    24 października 2014, 21:53

    pierwsza zapiekanka zrobiona - mi i rodzince bardzo smakowała ;) coś czuję ,że jutro zrobię zapiekankę ze szpinakiem - uwielbiam go i mogę jeść w każdej postaci ,a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie

  • aktaeB

    aktaeB

    24 października 2014, 21:42

    wygląda pięknie :)

  • aniuleczkaaa123

    aniuleczkaaa123

    24 października 2014, 20:57

    No i znow musze odwiedzic biedronke kusisz kobieto kusisz :)

  • natkasal

    natkasal

    24 października 2014, 20:30

    No niestety ryż biały w odchudzaniu nie wskazany a tym bardziej dla cukrzyków. Ale od czasu o czasu jak to mówi Pani Profesor Zdrówko z Wiem Co Jem nie zaszkodzi.

  • nataliaccc

    nataliaccc

    24 października 2014, 19:32

    muszę powiedzieć, że ciekawy przepis:P chyba nawet wypróbuję:P

  • kasienka23pl

    kasienka23pl

    24 października 2014, 19:28

    Super zapiekanka, zdrowa i z pewnością pożywna ;) skorzystam z przepisu na pewno :) pozdrawiam

  • MiiMii

    MiiMii

    24 października 2014, 18:51

    Fantastyczna, już mam składniki i jutro zrobię :) Pozdrawiam!

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    24 października 2014, 17:45

    Wyglada b. ciekawie. Na pewno wyprobuje. Do tego dietetyczne:)

  • benatka1967

    benatka1967

    24 października 2014, 17:45

    pomysł super ,fajnie że ze zdjęciami to dla największego głąba znaczne ułatwienie

  • azi74

    azi74

    24 października 2014, 17:36

    Wygląda smakowicie :) Mnie tylko brakuje tam sera:)))

  • barbarossa1976

    barbarossa1976

    24 października 2014, 17:15

    ale mi smaka narobiłaś czuję jak pachnie

  • katinka75

    katinka75

    24 października 2014, 17:13

    akurat ostatnio robiłam zapiekaną rybkę z "pomysłu na..." , a teraz wyprobuje Twoją :) a później kurczaka ;p . Fajnie ze z białym ryżem , bo wole go 100 razy bardziej od ciemnego :p

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.