Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepis na smaczne gofry żytnio-otrębowe/ skromne
foto menu


Pogoda cudaśna i weekend też będzie równie piękny:D

Zrobiłam pranie, więc szybciutko wyschnie na tym słoneczku. Wzięło mnie dziś na gofry, ale w wersji light, ogólnie to mam ostatnio tzw. syndrom leniwego żołądka i nie specjalnie chce mi się jeść, więc dzisiaj tylko trzy-posiłkowo.

Na śniadanie:

2 jajka w parówce z chlebem żytnim i papryką

Obiad 

gofry żytnio-owsiane z dodatkiem rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Kolacja

sałatka warstwowa z tuńczyka, serka wiejskiego, ogórka konserwowego, jajka, marchewki i szczypiorku.

+2,0 L wody

A tu przepis na bardzo smaczne gofry które wcinałam na obiad (u mnie trochę nierównomiernie się upiekły z racji tego że gofrownica już wysłużona)

Składniki na 2 podwójne gofry

1szkl otrąb żytnich
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1czubata łyżeczka mąki żytniej
1 jajko
150ml mleka (ponad pół szkl.)
kilka kropel aromatu waniliowego

Otręby zmielić w blenderze.  W misce wymieszać: otręby, proszek do pieczenia, cukier i mąkę. W drugiej misce wymieszać: mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać mokre składniki do suchych. Odstawić na około 5 min. Rozgrzać gofrownicę i wylewać porcje ciasta. Piec ok. 7-10 min w zależności od mocy gofrownicy. Przełożyć na chwilę na kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie rozpuszczona gorzka czekolada. Smacznego!

  • JoasiaMalutka

    JoasiaMalutka

    4 kwietnia 2014, 19:16

    Jakbym miała taką świetną kucharkę z chęcią bym się odchudzala

  • anik198627

    anik198627

    4 kwietnia 2014, 19:07

    fajny pomysł z tymi jajkami w parówkach :) pozdrawiam

  • Udzicha

    Udzicha

    4 kwietnia 2014, 19:05

    u Ciebie zawsze tak pysznie:))

  • sobotka35

    sobotka35

    4 kwietnia 2014, 18:49

    Uwielbiam:)A zaproszenie jest całkiem na serio:)Gdybyś wybierała się w dolnośląskie....Buziol:)

  • ULLKAA28

    ULLKAA28

    4 kwietnia 2014, 18:43

    ZAWIESIŁAM SIĘ NA GOFRACH A POD SPODEM PRZEPISIK :) ---> NA PEWNO TEŻ JUTRO ZROBIE:) PARÓWKA Z JAJECZKIEM - BAJKA! W ŻYCIU BYM NIE WPADŁA NA TAKIE WYKORZYSTANIE W NIEJ PRZESTRZENI... :D MNIAAMM :D

  • ULLKAA28

    ULLKAA28

    4 kwietnia 2014, 18:41

    Komentarz został usunięty

  • sobotka35

    sobotka35

    4 kwietnia 2014, 18:33

    Ale fajnie-zrób tartę wytrawną;) :))))Jednak i bez ciacha będziesz mile widziana:)))))

  • konwalijkaMala

    konwalijkaMala

    4 kwietnia 2014, 18:26

    Anetko Ty to jesteś kulinarną skarbnicą pomysłów:) Inspirujesz mnie:)

    • Grubaska.Aneta

      Grubaska.Aneta

      4 kwietnia 2014, 18:27

      Oj dziękuję:) miło mi bardzo:)

  • Alicja...ala2345

    Alicja...ala2345

    4 kwietnia 2014, 18:25

    Uwielbiam gofry! Z nieba mi zesłałaś ten przepis co by to je trochę w końcu odchudzić;)

  • Nicolaa1979

    Nicolaa1979

    4 kwietnia 2014, 18:24

    U ciebie to już tradycja z tymi wyśmienitymi posiłkami:)

  • Mata_Hari

    Mata_Hari

    4 kwietnia 2014, 18:13

    Też jadłam jajka na śniadanie :)

  • sobotka35

    sobotka35

    4 kwietnia 2014, 17:55

    Ja już ze dwa lata przymierzam się do zakupu gofrownicy i ciągle coś mi staje na przeszkodzie;)Pozdrówki serdeczne:)

  • ellysa

    ellysa

    4 kwietnia 2014, 17:44

    ale mnie bardziej ,,rozwalily,,te jajka w parowce,no nigdy bym na to nie wpadla:))

  • Meg73

    Meg73

    4 kwietnia 2014, 17:10

    Wspaniałe te gofry. Też spróbuję.

  • beatka2789

    beatka2789

    4 kwietnia 2014, 17:09

    nie wpadła bym na to jajko w parówce :) ciekawy pomysł

  • martiszonn

    martiszonn

    4 kwietnia 2014, 16:52

    Ale u Ciebie smacznie jak zawsze mmm pychotka:)

  • agulina30

    agulina30

    4 kwietnia 2014, 16:32

    no mniaaam! chyba się do Ciebie przeprowadzę! ;)

  • KOPEREK81

    KOPEREK81

    4 kwietnia 2014, 16:18

    przepis na gofry na pewno wyprobuje-wygladaja przesmacznie :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.