Ostatnio dodane zdjęcia

Grupy

O mnie

... cóż, parę kilogramów za dużo się zrobiło... jakoś tak... samo :D

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 32430
Komentarzy: 136
Założony: 5 kwietnia 2009
Ostatni wpis: 30 sierpnia 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
batonil

mężczyzna, 46 lat, Chorzów

184 cm, 110.50 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Historia wagi

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

25 czerwca 2009 , Komentarze (3)


Dziś kolejny dzień sałatkowy, ciekawe kiedy mi się znudzi ? Chyba za jakieś 13kg w dół he he.

Konkretnie wygląda, to tak:

960g  cukinia (173 kcal)
300g  ogórek konserwa (45 kcal)
420g  ogórek zielony (63 kcal)
260g  rzodkiewka (55 kcal)
30g   szczypiorek i koperek (10 kcal)
50g   majonez (250 kcal)  - idiota
50g   jogurt (27 kcal)

Razem: około 620 kcal, ale dodałem przyprawy, więc zaokrąglę do 650 kcal.
            waga wszystkiego to 2100g , otrzymałem 6 porcji po 350g - 110 kcal.

Jedna porcja, to połowa posiłku, do tego, do wyboru -  jajo na twardo, pierś z kury, pulpet ... tak by łącznie cały posiłek miał 200 kcal.

P.S. gdybym nie dał majonezu i jogurtu, miałbym w porcji około 60 kcal !

21 czerwca 2009 , Komentarze (4)


Dziś pierwszy dzień lata, sezon warzywno-owocowy w pełni. Zbawienie dla odchudzających się. Jest przeogromny wybór produktów niskokalorycznych a zarazem dużych w objętości, tak że można najadać się bezkarnie do syta i jeszcze tracić na wadze.
Przykładem takich produktów jest: cukinia, ogórki, arbuz i wszelkiego rodzaju melony, po prostu super sprawa.

A oto prosty przykład:
wczoraj wieczorem zrobiłem sobie "sałatkę"

650g  cukinia (120 kcal)
310g  pomidor (90 kcal)
200g  ogórek zielony (30 kcal)
115g  rzodkiewka (24 kcal)
25g    szczypiorek (10 kcal)
230g  białko na twardo (105 kcal)
5g      oliwa (45 kcal)
do tego szczypta soli, pieprzu ziołowego, łyżka octu jabłkowego i takie tam.

Otrzymałem całą dużą michę sałatki 1550g. I to wszystko ma zaledwie 425 kcal!
Podzieliłem to na 4 równe porcje i tak mam 106 kcal a do tego mielone ( pierś kurczaka, kotlet sojowy i białko z jajka) W taki, to oto sposób mam super sycące danie niskokaloryczne z dużą zawartością białka.




 a teraz czas na kawę... jeszcze 4 godziny tej ciężkiej pracy bleee.

21 czerwca 2009 , Komentarze (1)


Życie jest ciężkie... i na nic czasu nie ma. No i zmienili mi system pracy, teraz gnije w robocie po 12 godzin i jest do dupy, ale mówi się trudno i narzeka dalej. Takim to sposobem powracam na łono Vitalii. Ostatnimi czasy miałem bardzo dużo spraw na głowie , służbowych jak i prywatnych.
Ważne, że waga w normie. Prognoza spadku wagi poszła w zapomnienie i pora wytyczyć nowy plan działania. Hmm... spróbuje osiągnąć 90 kg do końca lipca... zobaczymy... a nóż się uda.
Przez okres, przerwy jadłem praktycznie wszystko włącznie ze słodyczami i co mnie cieszy waga nie poszła do góry, jedynie co to braki się uzupełniły, ale to normalne zjawisko po diecie i tym sposobem waga cały czas wskazywała tylko 2 kg więcej.

8 czerwca 2009 , Komentarze (1)


 Ostatnimi czasy jestem bardzo zapracowany i mam wiele spraw do załatwienia.

Ale myślę, że już po 15-stym czerwca pojawię się tu znowu regularnie :)

15 maja 2009 , Komentarze (3)


Praca, praca i jeszcze raz praca ..... waga delikatnie spada w dół. Zaledwie 100g na dzień. Coś mało, ale nie jest tragicznie.

11 maja 2009 , Komentarze (2)


9 maj 2009
razem:1380 kcal w tym 800 kcal z 200g białka. - 2,66 g białka na 1 kg prawidłowej masy ciała.


10 maj 2009
razem: 1087 kcal w tym 632 kcal z 158 g białka. - 2,1 g białka na 1 kg prawidłowej masy ciała.

Wróciłem z pracy.. pora spać.

10 maja 2009 , Skomentuj


Waga ruszyła w dół... nareszcie. 5 dni diety stabilizacyjnej pomogło wrócić organizmowi na właściwy tor spadku. I dobrze.

Obenie pracuję na noc, więc rzadziej tu zaglądam, ale nadrobię wszystko z nawiązką. A póki co to zostało mi 20 dni na zrzucenie 5 kg he he ... a to ciekawe.

5 maja 2009 , Komentarze (3)


Drugi dzień waga stoi ... a to ciekawe. Wczoraj mnie tak suszyło, że szok wypiłem, ze dwa litry wody mineralnej a rano pechęrz prawie pusty... widocznie gdzieś się ta woda gromadzi... pożyjemy, zobaczymy.

godź. 10:00
50ml mleko + kawa (18 kcal) - 1g białka.

1. godź. 12:00  - zupka
125g pierś z indyka (125 kcal)
56g (20g) makaron brazowy (67 kcal)
14g wątróbka (19 kcal)
5g rosół instant winiary 200ml (12 kcal)
razem: 241 kcal w tym 120 kcal z 30g białka.

 ...i jeszcze kawe sobie zrobie... 50ml mleko + kawa (18 kcal) - 1g białka.

Jak na razie 277 kcal i 32g białka.

2. godź. 17:00
28g (10g) makaron brazowy 34 kcal)
100g pierś z indyka (100 kcal)
100g twaróg (100kcal)
16g wątróbka (22 kcal)
razem: 256 w tym 176 kcal z 44g białka.

godź. 18:00
50ml mleko + kawa (18 kcal) - 1g białka.

3. godź. 20:30
28g (10g) makaron brazowy (34 kcal)
100g twaróg (100 kcal)
100g pierś z indyka (100 kcal)
razem: 234 kcal w tym 164 kcal z 41g białka.

Ogólem w ciągu dnia: 785 kcal w tym 472 kcal z 118g białka. - śmierć głodowa ... szkoda gadać.

4 maja 2009 , Komentarze (2)


U mnie bez zmian .... dieta i efekty... zachwycające. Taak 15 kg w 45 dni (od 21 marca do 04 maja), można nazwać to sukcesem. Jeszcze 2 razy tyle i będzie OK. Ale co nagle to po diable he he. Póki co czuję się bardzo dobrze a pasek u spodni co kilka dni zapinam dziurkę bliżej.

A dziś... prawie tak jak zawsze

godź. 8:00
50 ml mleko + kawa (19 kcal) - białko 1g.

1. godź. 9:00
80g pierś z indyka (80 kcal)
60g twaróg (60 kcal)
28g (10g) makaron brazowy (34 kcal)
22g watróbka (30 kcal)
80g białko jaja (37 kcal)
5g rosół instant winiary 200ml (12 kcal)
razem: 272 kcal w tym 176 kcal z 44g białka

2. godź. 13:00
85g białko z jaja (39 kcal)
100g pierś z indyka (100 kcal)
12g watróbka (16 kcal)
80g twaróg (80 kcal)
28g (10g) majaron brazowy (34 kcal)
5g rosół instant winiary 200ml (12 kcal)
razem: 281 kcal w tym 188 kcal z 47g białka.

3. godź. 17:00
100g pierś z indyka (100 kcal)
28g (10g) makaron brazowy (34 kcal)
18g wątróbka (24 kcal)
56g twaróg (56 kcal)
100g białko z jaja ( 46 kcal)
razem: 260 kcal w tym 180 kcal z 45g białka.

godź. 18:00
50ml mleko + kawa (18 kcal) - białko 1g

4. godź. 21:00
80g białko z jaja (37 kcal)
100g pierś z indyka (100 kcal)
28g (10g) makaron brazowy (34 kcal)
22g wątróbka (30 kcal)
90g twaróg (90 kcal)
razem: 291 kcal w tym 204 kcal z 51g białka.

Ogólem w ciągu dnia: 1122 kcal w tym 756 kcal z 189g białka. Wow rekord zjedzonego białka w ciągu dnia..szok. 2,52 na kazdy prawidłowy kilogram masy ciała.

3 maja 2009 , Komentarze (1)


  • są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników ciała - stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, 

  • białka nie wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii, przy spalaniu 1 g białka powstają 4 kcal energii, 

  • są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka, 

  • organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych. Niedobory białkowe w diecie po kilku dniach odbijają się w ilościach i aktywności enzymów, 

  • białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych, 

  • są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych, 

  • biorą udział w odtruwaniu organizmu.



Ciekawostki

  • wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia,

  • warzywa zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, 

  • niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, 

  • zboża są relatywnie ubogie w białko (8-14%) w porównaniu do innych produktów z naszej diety. Są bogate w bardzo cenne aminokwasy siarkowe (w których skład wchodzi siarka), ale za to ubogie w lizynę - aminokwas niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowląt i dzieci. Jednak, z uwagi na wysoki poziom konsumpcji produktów zbożowych, ich udział w zalecanym spożyciu białka jest bardzo ważny,

  • połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi jednym posiłku, może pokryć zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy. Jest to bardzo ważne, ponieważ takie połączenia produktów są zalecane jako wzór w krajach rozwiniętych (np. płatki zbożowe + mleko) i w krajach rozwijających się (soja + ryż, soja + kukurydza, fasola + pszenica),

  • gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się fatalna w skutkach). Przeciwieństwem takich strat i konsekwencji dla zdrowia człowieka jest tłuszcz, albowiem utrata nawet do 90% tkanki tłuszczowej może mieć tylko nieznaczny wpływ na nasze zdrowie,

  • źródła białka zwierzęcego występują w produktach zawsze w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym (np. mięsa, sery) i z tego powodu, ten rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu,

  • produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, 

  • nasiona roślin strączkowych są bogate w białko (25-40%), ale jego skład aminokwasowy nie jest tak dobry jak w białku zwierzęcym (zawierają mało aminokwasów tzw. siarkowych). Wyjątek stanowi soja. Jednakże połączenie nasion roślin strączkowych i zbożowych w diecie może dostarczyć odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego wzrostu organizmu i utrzymania zdrowia,

  • orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło.


Dobra już mnie nie ma , już śpię :)


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.