że ciężko wygospodarować chwilę na posiłek, starajmy się przestrzegać
tej zasady. Dzięki regularnemu zjadaniu małych objetościowo posiłków
nie tylko dostarczamy organizmowi niezbędnej dawki energii, ale także
usprawniamy pasaż jelitowy i przemianę materii.
Również żołądek działa sprawniej gdy ilość pokarmu wprowadzana do niego
jest na tyle mała, że jest w stanie ją na bieżąco trawić.
Natomiast gdy po całym dniu głodówki nagle zjemy obfitą obiado-kolację,
możemy być pewni, że jej składniki zalegać będą w żołądku przez wiele
godzin powodując wzdęcia, nadkwaśność, uczucie ciężkości i pełności
w brzuchu.
Spożywajmy zatem około 4 - 5 posiłków dziennie co 3 - 4 godziny.
*****Zjadajmy odpowiednią ilość kalorii*****
Bardzo istotnym jest, aby dzienna dawka kalorii nie była niższa niż 1000kcal.
Przyjmując, iż średnie zapotrzebowanie energetyczne w przypadku
kobiet wynosi 2200kcal, a mężczyzn 2800kcal, optymalna ilość kalorii
w diecie redukcyjnej wynosić powinna odpowiednio około 1200 - 1500kcal
dla pań i 1800 - 2100kcal dla panów.
*****Pijmy jak najwięcej*****
Nie możemy bowiem zapomnieć, że prawie w 70% skadamy się z wody.
Wszystkie procesy jakie zachodzą w naszym ustroju przebiegają w jej
obecności.
Zatem pijmy jak najwięcej. Usprawni to przemianę materii, ułatwi
trawienie i pozbywanie się toksyn z organizmu, zapobiegnie zaparciom.
Woda jest głównym składnikiem komórek naszego ciała. Gdy jest jej za
mało skóra staje się sucha, łatwiej tworzą się na niej zmarszczki, jest
skłonna do podrażnień.
Pamiętajmy, aby wypijać co najmniej 2,5 litra płynów na dobę.
*****Warzywa i owoce zaopatrzą nas w niezbędną dawkę witamin*****
jedzmy jak najwięcej świeżych warzyw i owoców.
Wybierajmy szczególnie te, które zawierają duże ilości witamin
antyoksydacyjnych, czyli A,C,E. Zabezpieczą one przed działaniem
wolnych rodników, które tworzą się na skutek działania promieni
słonecznych.
Dobrymi źródłami powyższych witamin są:
? A (beta karoten) warzywa i owoce o żółtej, pomarańczowej
i zielonej barwie ? marchew, dynia, groszek, fasolka szparagowa,
brokuły, morele, brzoskwinie, melony
? C: owoce dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe, papryka, pomidory, nać piertuszki, warzywa kapustne, ziemniaki, chrzan
? E: oleje roślinne, kiełki i zarodki (głównie pszenicy), warzywa liściaste: pietruszka, szpinak, sałata oraz kukurydza
*****Stosujmy zasady diety lekkostrawnej*****
Aby dodatkowo nie obiążać organizmu, unikajmy pokarmów ciężkostrawnych,
długo zalegających w żołądku. Wybierajmy raczej takie produkty, których
wędrówka po naszym ustroju będzie stosunkowo krótka, a jednocześnie
dostarczą nam niezbędnej energii i składników odżywczych.
Podstawowe zasady diety lekkostrawnej mówią, że:
- unikać należy potraw tłustych (tłuste mięsa i wędliny, sosy)
- niewskazane są dania smażone, szczególnie w głębokim oleju
- warto wybierać posiłki gotowane, również na parze, duszone, pieczone w folii
- unikać należy zawiesistych zup zaprawianych śmietaną, skwarkami
- wybierajmy posiłki łagodne w smaku, mocno przyprawione i pikantne są niewskazane
Jeśli ważne jest dla nas zachowanie zgrabnej sylwetki oraz pozostawanie
w dobrym zdrowiu przez długie lata, zrezygnowanie ze smażonych dań, lub
maksymalne ich ograniczenie jest koniecznością.
Prawdą jest, że smażone mięso, ryba czy warzywa mają niepowtarzalny, apetyczny zapach, smak i wygląd.
Jednak oprócz swojej zdolności do podnoszenia walorów smakowych
potrawy, smażenie cechuje się też szkodliwym działaniem. Przede
wszystkim dania smażone są znacznie bardziej ciężkostrawne, niż ich pieczone odpowiedniki. Dodatkowo zawierają znacznie więcej kalorii, z powodu dużej zawartości w nich wchłonietego podczas smażenia tłuszczu.