Wyczailam jakas zupe z soczewicy , wyglada dosc smacznie ale nie wiem czy rownje dobrze smakuje.
Moze wy mi pomozecie? Jak jadlyscie takie cudo to napiszcie czy dobre i czy warto ja przyrzadzac.
Przepis podaje ponizej,nie ukrywam ze inteesuje mnienta zupka bo soczewica ma naprawde wiele dobrego w sobie ;)
Spodobal mi sienten przepis bo nie ma tu zbyt wiele tluszczu a nie przepadam za zupami na miesie gdzie ta zupa staje sie tlustA i kaloryczna.
Soczewica to źródło białka, skrobii, witamin z grupy B, C, PP, kwasu foliowego i składników mineralnych ? wapń, fosfor, żelazo.
Nasiona zawierają minimalna ilość tłuszczu i mają niski indeks glikeiczny. Żelazo i kwas foliowy wpomagają powstawanie krwinek czerwonych i regulują funkcjonalność układu nerwowego.
PRZEPIS:
Aby przygotować zupę z soczewicy potrzebujemy:
- 50 dag soczewicy
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy ? sól, pieprz, lisć laurowy, curry lub kurkuma
- 2,5 l wody
W pierwszej kolejności należy opłukać i odsączyć soczewicę, wrzucić ją do gotującej wody i zagotować.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwie. Dodajemy przyprawy, a po minucie dolewamy trochę wody i dusimy przez około 8- 10 minut na małym ogniu.
Sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory wrzucamy do garnka z soczewicą i uduszoną cebulą.
Zupę gotujemy na średnim ogniu, do momentu rozgotowania soczewicy ( około 35- 40 minut). Pod koniec gotowania możemy jeszcze doprawić wg upodobań.