OKAZUJE SIĘ ŻE JESZCZE NIE WSZYSCY WIEDZĄ O CO CHODZI Z BTW.
DLA JEDNYCH Z WAS BĘDZIE TO COŚ NOWEGO INNI POWIEDZĄ ŻE SIĘ POWTARZAM :)
ale co tam :)
zacznijmy jak zawsze od słowa odżywianie
Większość Was pisze że zaczyna się zdrowo odżywiać? Oczywiście nie wiedząc co znaczy to pojęcie.
Odżywianie to dostarczanie w odpowiednich ilościach makro i mikroelementów niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
Ja jeszcze nie umiem się zdrowo odżywiać ale coraz lepiej mi wychodzi jedzenie zdrowych produktów -
a czym jedno od drugiego się różni - to że zjemy zdrowe produkty nie znaczy że dostarczyliśmy odpowiednią ilość :) Taki drobiazg a zmienia postać rzeczy
BILANS ilościowo jakościowy jest niezbędny.
Kolejna sprawa odżywianie to proces ciągły a nie jednorazowa zachcianka - zanim się nauczymy wybierać odpowiednie składniki i ich ilość to nie piszmy że się odżywiamy a jemy :) zdrowsze posiłki- po pewnym czasie będzie wiadomo czy one są faktycznie dla nas zdrowe czy nie.....
bilans ilościowy - odpowiednia ilość kalorii potrzebna do zaspokojenia naszych funkcji życiowych. Aby wyliczyć tą wartość potrzebna jest nam wiedza na temat naszej aktywności fizycznej na cały tydzień i wyliczamy sobie bmr - czyli minimalna ilość jaka nam potrzebna kcal oraz ilość przy której zaczniemy odkładać - i bierzemy sobie wartość pomiędzy granicznymi punktami
polecam kalkulator bmr z potreningu.pl bo odrazu podaje wartości obie.
Bilans jakościowy czyli BTW
są różne szkoły na ten temat:
wg jednej z nichnormalne odżywianie zakłada normy:
15%b
30%t
55%w
normalne to takie, kiedy nie chcemy nic w sobie zmieniać -czyli jak się nie odchudzamy
natomiast jak chcemy spalić smalczyk modna jest opinia:
30%b
30%t
40%w
ale każdy organizm jest inny i te proporcje należy pod siebie dopasować (to tylko baza).
dla tych z Was co nie wiedzą co to btw (Białko, Tłuszcz, Węglowodany w skrócie Węgle).
Białko to Białko
Tłuszcze mamy nasycone i nienasycone
węgle proste i złożone.
spalanie tkanki tłuszczowej
najwięcej energii trzeba zużyć przy strawieniu białka i w tym procesie zużywana jest energia z pożywienia oraz z tkanki tłuszczowej
aby spalić tłuszcz jest potrzeba mniej energii ale nadal sama energia z pożywienia nie wystarcza i pomagamy sobie tkanką tłuszczową
przy paleniu węgli wystarczy nieznaczna część energi dostarczona w nich a reszta jest przetwarzana na tłuszcz i magazynowana w naszej tkance tłuszczowej
w skrócie co trzeba zapamiętać:
Białko spala nasz smalec, Tłuszcz spala nasz smalec, Węgle się odkładają.
Nie mniej jednak trzeba jeść wszystko. Ponieważ węgle dostarczają szybkiej energii i powodują rozruch pieca naszego, jak już ruszy to dowalamy wolniej palone paliwo jak już się spali dowalamy kolejną dawkę i to zależy jak często to robimy jak piec przygasa znów trzeba węgla dowalić a jak stabilnie to może być białko z tłuszczem
I teraz jeszcze rozróżnienie węgle proste i złożone - w skrócie lekko i trudniej strawne. Proste to te lekko strawne (wysoki iG)- sam cukier, np owoce, słodycze, jasne pieczywo itd itd.
Złożone to te z błonnikiem - trudniej strawne pełnoziarniste mąki, kasze, brudny ryż (czyli brązowy), warzywa