Składniki (2 gofry)
- 2 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka serka Emilka
- 1 łyżeczka proszku do p.
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodzidła
- jako dodatek na gofry wykorzystałam jogurt i dżem niskosłodzony
- Żółtka, budyń, otręby, jogurt, serek, proszek do p., kakao, cukier mieszamy
- odstawiamy na około 5-10 minut, aż otręby spęcznieją
- białka ubijamy, tak żeby się spieniły, ale zostały jeszcze lekko płynne
- dodajemy je do pozostałej masy
- pieczemy w gofrownicy lekko wysmarowanej oliwą z oliwek
- ja najpierw zostawiłam gofrownicę otwartą na jakiej 3 minuty i dopiero potem zamknęłam, opiekałam, aż nie było oporu przy otwarciu gofrownicy, a gofry się ładnie zrumieniły
http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2013/02/otrebowe-gofry-kakaowe.html