Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 39179
Komentarzy: 122
Założony: 19 stycznia 2013
Ostatni wpis: 28 grudnia 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Syliar

kobieta, 33 lat, Łódź

166 cm, 66.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

6 grudnia 2013 , Komentarze (3)

Hej!:)

 Ta jak obiecałam mam dla Was kolejny, pyszny i przede wszystkim TANI przepis na obiad:) Dzięki nim usłyszałam od mamy, ze to najlepsza potrawa jaka jadła w moim wykonaniu, a jadła ich wiele!:)

Dzisiaj w moim pamiętniku specjalnie dla was:

Kotleciki z marchewki!

Składniki ( na około 30 sztuk):

- 1 kg marchwi (1,5 zł; 270 kcal)
- około 1.5 szklanki bułki tartej (może być potrzeba więcej, konsystencja musi być jak mięsa na mielone) (1,5 zł; 500 kcal)
- 2 jajka (1 zł; 142 kcal)
- 2 male cebule / jedna duza (0,5 zł; 63 kcal)
- pęczek natki od pietruszki (1 zł; 10 kcal)
- przyprawy (Vegeta, opcjonalnie sol i pieprz) (0.5 zł; 30 kcal)
- olej (na usmażenie 35 sztuk wyszło mi około 1/3 szklanki; 2 zł; 700 kcal)

Koszt całości: 7 zł
Koszt sztuki: 0,2 zł (na jedna porcje obiadowa daje 4 kotleciki, które wynoszą razem 0.8 zł!)
Ilość kalorii w sztuce: 49 kcal

Przygotowanie:

- marchew ścieramy na małym oczku
- do startej marchwi ścieramy cebule na miazgę
- dodajemy jajka i bułkę tarta
- natkę od pietruszki kroimy drobniutko i również wsypujemy do masy
- dodajemy przyprawy ( polecam również wersje bez natki, a zamiast niej z łyżeczka curry)
- wyrabiamy na jednolita masę
- formujemy male kotleciki i obtaczamy w bułce tartej(sugeruje robić je w niewielkim formacie, większe ciężko się smaży )
- smażymy na oleju na średnim ogniu ( chwała dla tych, którzy maja dobre patelnie i mogą to zrobić bez tłuszczu:) )


Smacznego!!:)

3 grudnia 2013 , Komentarze (9)

Risotto z warzywami i kurczakiem

Składniki (na 4 duże porcje):

- 2 torebki ryżu (1,5 zł; 600 kcal)

- pojedyncza pierś z kurczaka (4 zł; 200 kcal)

- mieszanka warzyw mrożonych (3 zł; 150 kcal)

- 1/ 3 groszku z puszki (opcjonalnie; 2,5 zł; 30 kcal)

- bulion z warzyw ( w moim przypadku zrobiony z kostki; 0,5 zł; 30 kcal)

- łyżeczka oleju (0.1 zł?; 90 kcal)

Przygotowanie:


- do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryz i gotujemy al dente

- na patelni smażymy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy będzie już złocisty dorzucamy mrożone warzywa i odsączony groszek. Zalewamy woda i dodajemy kostkę rosołową ( bądź zalewamy przygotowanym bulionem). Gdy warzywa będą już dobre, a bulion odparuje dodajemy ryz. Całość doprawiamy do smaku według własnych upodobań ( mnie już nic więcej do szczęścia nie trzeba:D)

Koszt całości: 11,60 zł


Koszt porcji: 2,9 zł


Wartość kaloryczna porcji: 275 kcal


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.